Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Turistų numylėtų Afrikos pingvinų mirties priežastis nustebino net mokslininkus

Pietų Afrikos Respublikos paplūdimys yra viena iš nedaugelio vietų pasaulyje, kur turistai gali lengvai iš arti pamatyti pingvinus. Tačiau vaizdas, kuris penktadienį pasitiko apsilankiusius šioje vietoje, apstulbino – pakrantė buvo nusėta negyvų paukščių kūnais.
Afrikos pingvinai PAR
Afrikos pingvinai PAR / 123rf.com nuotr.

Iš viso penktadienio ryte Boulders paplūdimyje netoli Keiptauno buvo rasta 63 pingvinų kūnai. Jų kūnuose ir akyse buvo rasta begalė geluonių, rašo „Washington Post“.

Paslaptis, kas čia įvyko, paaiškėjo į paplūdimį grįžus veterinarui. Jis pastebėjo ir dar vieną neįprastą dalyką, kad pingvinus radusiems žmonėms prasprūdo pro akis – paplūdimys buvo nuklotas ir gerokai mažesnių gyvūnų kūnais. Bičių.

Pingvinai staiga žuvo kažkuriuo metu nuo ketvirtadienio popietės iki penktadienio ryto, paskelbė Pietų Afrikos nacionaliniai parkai.

Veterinarai, pingvinų ekspertai, pareigūnai sujungė jėgas siekdami išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių mirė šie paukščiai, ant kurių kūnų nepastebėta jokių akivaizdžių sužeidimų. Afrikos pingvinų kūnai buvo nugabenti tyrimams.

Buvo pastebėta, kad pingvinai buvo sugelti aplink akis ir sparnus – vietose, kurių nedengia plunksnos, „The Washington Post“ teigė jūrų biologė Alison Kock.

„Plunksnos ant pingvinų kūno yra labai tankios, ir mažai tikėtina, kad bičių geluonys galėjo pro jas prasiskverbti, – aiškino ji. – Kita vertus, oda aplink akis ir sparnus neturi plunksnų, tad šias vietas sugelti galima.“

123rf.com nuotr./Afrikos pingvinai PAR
123rf.com nuotr./Afrikos pingvinai PAR

Katta Ludynia iš Pietų Afrikos gyvūnijos apsaugojimo fondo teigė, kad iki šiol nebuvo girdėta, jog bitės užpultų Afrikos pingvinus – arba bet kokius pingvinus.

Ji incidentą apibūdino kaip beprecedentį ir „pingvinų nesėkmę“.

„Tai visiškai keistas nutikimas“, – ji sakė „NBC News Now“.

Pareigūnai mano, kad bitės galėjo pingvinus užpulti po to, kai buvo sutrikdytas jų lizdo gyvenimas. „Iš jo išskrido bičių spiečius, jos gynėsi ir buvo agresyvios, – teigė A.Kock – Deja, bitės sutiko grupę pingvinų savo kelyje.“

Reindžeriai kurį laiką dabar stebės pingvinų koloniją, ieškos – ar mirę pingvinai turėjo lizdų. Jeigu turėjo, reikės išgelbėti kiaušinius ar jauniklius ir juos užauginti žmonėms. Tą gana dažnai tenka daryti Pietų Afrikos gyvūnijos apsaugojimo fondui.

123rf.com nuotr./Afrikos pingvinai PAR
123rf.com nuotr./Afrikos pingvinai PAR

Fondo veterinaras Davidas Robertsas patvirtino, kad pingvinai mirė ne nuo paukščių gripo – dėl ko buvo baiminamasi vos radus jų kūnus.

Jis pridūrė, kad netoli incidento vietos buvo rastas bičių lizdas, jį specialistai perkėlė kitur.

Afrikos pingvinai yra nykstanti rūšis, jai pavojų kelia daug veiksnių – naftos ir dujų gavyba, žūklė, medžioklė, tarša. Telikę 41,7 tūkst. suaugusių šios rūšies atstovų, ir jų skaičius vis mažėja.

Per pastaruosius 28 metus jų populiacija sumažėjo 60-ia procentų.

Pietų Afrikoje palikuonių susilaukti galinčių pingvinų per du dešimtmečius sumažėjo nuo 80 tūkst. vos iki 20,6 tūkst.

„Afrikos pingvinų populiacija sparčiai mažėja, ir labai liūdna matyti tokio didelio skaičiaus sveikų, tikriausiai besiporuojančių gyvūnų mirtį, – “NBC News„ sakė D.Robertsas.

– Šis neįprastas incidentas yra dalis to, kas vyksta normalioje subalansuotoje ekosistemoje, ir jeigu pingvinai jau nebūtų tokioje bėdoje, tai nebūtų tokia tragedija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius