Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Distopinis sovietų palikimas Norvegijoje: miestas-vaiduoklis, nepanašus į kitus

Toli nuo Norvegijos krantų, Arkties vandenyne, yra nuošalios Svalbardo salos. Vienoje jų – miestas-vaiduoklis, bet ne toks, kaip kitos apleistos žmonių gyvenvietės.
Piramidė – apleista sovietinė angliakasių gyvenvietė dabartinėje Norvegijoje
Piramidė – apleista sovietinė angliakasių gyvenvietė dabartinėje Norvegijoje / 123rf.com nuotr.

Tuščias Piramidės (rus. Piramida, norv. Pyramiden) miestelis yra seniai apleistas savo gyventojų, nuolat talžomas atšiaurių Arkties orų. Kadaise jame pagal neįprastą susitarimą tarp Norvegijos ir Sovietų Sąjungos, kuris veikė net ir Šaltojo karo metais, gyveno apie tūkstantis sovietų kalnakasių.

Ilgus metus salyną lankė tik banginių medžiotojai ir tyrinėtojai, bet 1920 metais pagal Špicbergeno sutartį jis atiteko Norvegijai, nors kitoms sutarties narėms buvo suteiktos teisės ten užsiimti komercine veikla. Kurį laiką Svalbardo salos nelabai ką domino, bet 1927 m. Sovietų Sąjunga įsigijo Piramidę – miestelį, kuris vardą gavo nuo šalia jo esančio Piramidės kalno.

Darbas taip toli nuo civilizacijos esančioje gyvenvietėje gali atrodyti kaip bausmė, bet į Piramidę buvo daug investuota – kadangi buvo vienintelis sovietų miestelis Vakaruose, jį norėta padaryti parodomuoju. Tik geriausi darbininkai ir inžinieriai čia dirbdavo. Čia buvo pastatytas kultūros centras su teatru ir biblioteka, sporto kompleksai, plaukimo baseinas.

Vida Press nuotr./Piramidė – apleista sovietinė angliakasių gyvenvietė dabartinėje Norvegijoje
Vida Press nuotr./Piramidė – apleista sovietinė angliakasių gyvenvietė dabartinėje Norvegijoje

70 metų sovietų darbininkai gyveno ir dirbo nuošalioje gyvenvietėje, kol 1998 m. darbai buvo nutraukti. Anglies kasyba nebuvo tokia pelninga, o Rusijos ekonominė situacija nebeleido išlaikyti projekto. Vos per kelis mėnesius Piramidė buvo apleista.

Per tuos metus mažai kas pasikeitė buvusiame sovietų angliakasių mieste – tik žmones pakeitė laukinė gamta. Pastatai, pastatyti paminklai, infrastruktūra išliko tokie, kaip prieš 20 metų. Prognozuojama, kad Piramidė beveik nepasikeis ir per ateinančius kelis šimtmečius, nes arktinis klimatas viską tiesiog įšaldė laike.

123rf.com nuotr./Piramidė – apleista sovietinė angliakasių gyvenvietė dabartinėje Norvegijoje
123rf.com nuotr./Piramidė – apleista sovietinė angliakasių gyvenvietė dabartinėje Norvegijoje

Dabar čia namus atradę arktiniai paukščiai, apsilanko baltosios meškos, ruoniai. Ir turistai, apžiūrinėjantys sovietinius daugiabučius, vis dar stovintį Lenino biustą, „butelių parduotuvę“ – namą, kuris pastatytas vien tik iš stiklinių butelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius