-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fuerteventūra – vėjų ir paplūdimių rojus

Kai Lietuvoje pabosta šalti ir darganoti orai, norisi bent trumpam pabėgti į saulės ir šilumos kraštą. Kelionių organizatorius ITAKA jau ne pirmus metus savo turistams siūlo keliones į Fuerteventūros salą, o šią žiemą jau pradėti vykdyti tiesiogiai skrydžiai ir iš Vilniaus. Kad kelionė būtų maloni ir sklandi, ITAKA Lietuva atstovai padeda keliautojams visos viešnagės metu – tiek organizuojant visą kelionę, tiek renkantis pramogas vietoje.
Fuerteventūra
Fuerteventūra / ITAKA nuotr.

Tad nors nemažai lietuvių jau yra atradę šią atostogų kryptį, keliaujantiems pirmą kartą bus įdomu sužinoti, kad Fuerteventūra yra seniausia, ilgiausia ir antra pagal dydį Kanarų archipelago sala, kuri poisliautojus džiugina saulėtomis dienomis vidutiniškai net 320 dienų per metus.

Ją mums padovanojo išsiveržęs ugnikalnis, tačiau manoma, kad senovėje Fuerteventūra ir netoli esanti Lanzarotės sala buvo susijungusios į vieną.

Fuerteventūra dažnai vadinama vandens sporto mėgėjų ir profesionalų rojumi, tačiau ši svetinga, nuostabaus kraštovaizdžio sala traukia ilsėtis ir šeimas su mažais vaikais.

Turintiems mažų vaikų labai svarbu, kad kelionė truktų ne per ilgai ir būtų patogi, viešbučiai būtų kokybiški, kurortuose galima būtų rasti veiklos visai šeimai.

Paplūdimių rojus

Fuerteventūros vizitinė kortelė – gausybė puikių, ilgų paplūdimių, tad iš daugiau nei 150-ies kiekvienas atras savo mėgstamiausią. Būtent čia esantys paplūdimiai yra ilgiausi visame Kanarų salyne. Vieni – nuostabaus balto smėlio, jų beje daugiau, kiti – juodas vulkaninis, gruoblėtas krantas.

Salos vakarinė ir rytinė pakrantės labai skiriasi. Rytinėje poilsiautojų akį džiugina turkio spalvos vandenynas, kuris dažniausiai būna ramus, ir auksinis smėlis bei visi civilizacijos patogumai. Įspūdingas Sotavento paplūdimys – čia pakrantė yra užpilta iš Sacharos dykumos atvežtu smėliu. Todėl keliaujantys su mažyliais čia jausis tikrai saugiai bei patogiai. Šeimos jau pamėgo Kaleta de Fustė, Esquinzoi, Costa Calma kurorto paplūdimius.

Įspūdingi ir Koralecho paplūdimiai, jie nuolatos patenka tarp pačių geriausių Europoje. Čia ne tik dažniausiai puikus oras, palankios sąlygos vandens sportui, bet ir puikus servisas bei nepriekaištinga švara.

ITAKA nuotr./Fuerteventūra
ITAKA nuotr./Fuerteventūra

Vakarinė pakrantė daug paslaptingesnė ir mažai paliesta žmogaus: juoda, uolėta pakrantė, kurią talžo didelės bangos. Tai banglentininkų pamėgta vieta.

Salos šiaurėje galima klaidžioti po įspūdingas smėlio kopas, paplūdimiais, grožėtis vaizdingomis įlankomis. Šiose vietovėse taip pat įprasta sutikti banglentininkus, nes šiaurėje, kaip ir vakaruose, bangos itin palankios šio sporto mylėtojams.

Tačiau besigrožėdami salos gamta nepamirškite, kad joje yra ir gamtinių rezervatų, kuriuose lankytis draudžiama, todėl stebėkite informacinius stendus bei ženklus.

Nuo Homero iki konkistadorų

Fuerteventūra įdomi ir tiems, kurie domisi istorija. Tingų, nerūpestingą poilsį čia galima derinti su pažintinėmis išvykomis.

Jau Antikos laikais čia gyveno žmonės, kurie būstus įsirengdavo olose, urvuose. Senasis salos pavadinimas yra Planaria. Taip ji vadinta dėl savo plokštumo, nes lotyniškai planus ir reiškia plokščias.

Žinoma, kad čia savo koloniją turėjo finikiečiai, o Homeras savo „Odisėjoje“ salą yra pavadinęs Insulae Fortunatae. Kai kurie senųjų civilizacijų paieškų entuziastai yra įsitikinę, kad Kanarų salos, taip pat ir Fuerteventūra, yra dingusios Atlantidos dalis.

Fuerteventūra yra arčiau Afrikos nei Europos, todėl klimatas čia idealus, norintiems pabėgti nuo žiemiškos darganos, bet nemėgstantiems karščio.

15 amžiuje salą užkariavo prancūzų karvedys Jean de Bethencourt ir jos sostinę pavadino savo vardu – Betancuria. Šiandien šis nedidelis turistus viliojantis miestas dvelkia senove bei liudija ispanų užkariavimus. Šiandien čia apstu jaukių restoranėlių ir įvairių užkandinių.

Apie senuosius salos gyventojus gaučus nėra išlikę daug liudijimų, tačiau apie jų gyvenimą, buitį ir istoriją daugiau galima sužinoti Ecomuseo La Alcogida miestelyje. Vaikus čia turėtų sužavėti galimybė išbandyti senuosius vietinių gyventojų amatus.

Vėjai ir jūrų gėrybės

Dabartinis salos pavadinimas, manoma, kilo iš karvedžio pasakytų žodžių „Que forte aventure“, reiškiančių „Koks didelis nuotykis“. Tačiau kiti salos pavadinimą verčia „stiprus vėjas“. O saloje vėjų tikrai netrūksta.

Tiesa, jie nėra žvarbūs. Fuerteventūra yra arčiau Afrikos nei Europos, todėl klimatas čia idealus, norintiems pabėgti nuo žiemiškos darganos, tačiau nemėgstantiems karščio. Oro temperatūra net žiemą čia retai kada nukrenta žemiau nei 15 laipsnių šilumos, o lyja itin retai. Tad vengiantiems alinančių karščių, tačiau ieškantiems švelnaus klimato, Fuerteventūra bus puikus pasirinkimas.

Būtų keista, jei vėjų saloje nebūtų vėjo malūnų. Fuerteventūra – ir vėjo malūnų sala. Čia jų pamatyti galima daugybę. Kaip ir vėjų pustomą smėlį ir vis besikeičiančias kopas.

Ilsintės tokiame rojaus kampelyje, būtinai užsukite į vietinius jūros gėrybių restoranėlius, kurių čia tikrai nestinga. Jei norite pasimėgauti prabanga, rinkitės Morro Jable kurortą, kuriame yra patys prabangiausi ir geriausi viešbučiai. Tad galima būtų išskirti dar vieną Fuerteventūros privalumą – puiki ir kokybiška virtuvė.

Ką pamatyti?

Susiruošusiems atostogauti ir pasiilgusiems kitokių pramogų bus įdomu apsilankyti išskirtiniame zoologijos ir botanikos sode „Oasis Park“, kuris vilioja neįprastais ir egzotiniais gyvūnais, pavyzdžiui, begemotais, Afrikos drambliais, lemūrais ir t.t. Čia rengiami specialūs jūrų liūtų, papūgų, roplių ir plėšriųjų paukščių pasirodymai.

ITAKA nuotr./Fuerteventūra
ITAKA nuotr./Fuerteventūra

O kur dar gausybė paukščių, turtingas įvairove botanikos sodas. Taigi, šiame parke pramogų atras ne tik vaikai, bet ir suaugusiesiems neteks nuobodžiauti.

Kai susiruošite grįžti namo ir svarstysite ką gi parvežti lauktuvių, aplankykite seną druskų išgavimo ežerą Las Salinas mieste. Čia ne tik pamatysite, kaip senoviniais būdais iš jūros vandens išgaunama druska, bet ir galėsite jos nusipirkti, supakuotos į dailias pakuotes.

Fuerteventūroje galima rasti ir ramybe alsuojančius, tradicinius miestelius, išlaikiusius Kanarų salų architektūros stilių, romantiškai papietauti ir pasivaikščioti jų gatvelėmis, užsukti į bažnyčias ar parymoti uostuose.

Poilsiautojai su vaikais mėgsta aplankyti ir netoliese esančią Lanzarotės salą, kurią galima pasiekti per pusvalandį, persikeliant keltu. Taip pat tai yra ir viena iš populiariausių kelionių organizatoriaus ITAKA Lietuva ekskursijų, kurią renkasi iš Lietuvos atvykę keliautojai.

Abejingų šiai unikaliai vulkaninės kilmės salai nelieka, nes įspūdingi vaizdai, kerintis kraštovaizdis ir įdomūs pasakojimai tarsi nukelia į kitą, mistikos ir nežemiškos kilmės vietovę.

Tačiau ir ieškantiems aktyvaus poilsio neteks nuobodžiauti - Fuerteventūroje įsikūrusi profesionalūs banglenčių sporto mokykla, nardymo centras, golfo aikštynas. Poilsiautojai itin mėgsta ir ekskursijas elektriniais dviračiais, kupranugarių safarį, Baku vandens pramogų parką ir kt.

Kviečiame pasigrožėti Fuerteventūra salos vaizdais:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius