-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Geriausias“ Europos miestas jo gyventojų akimis

Austrijos sostinė ne vieną kartą pagal įvairių lyginamųjų tyrimų rezultatus buvo paskelbta labiausiai visame pasaulyje tinkamu miestu gyventi ir dirbti. Štai britų žurnalo „The Economist“ analitinis padalinys „Economist Intelligence Unit“, ištyręs 140 pasaulio miestų, Vienai du kartus iš eilės skyrė pirmąją vietą. Dabar, kai pigių skrydžių avialinijos siūlo tiesioginį skrydį iš Vilniaus į Austrijos sostinę, atsiranda puiki galimybė patyrinėti šį miestą ir įsitikinti, ar tikrai jis toks puikus.
Viena
Viena / 123rf.com nuotr.

Tiesa, vien turistaujant Vienoje sunku visapusiškai įvertinti miestą. Pirmi įspūdžiai – tik teigiami, bet kitaip ir būti negali, juk Viena – išsivysčiusios ir pažangios šalies sostinė, be to, žymus turistų traukos centras Europoje, todėl švara ir tvarka nestebina. Aptarnavimo sferoje dirbantys žmonės paslaugūs, gerai kalba angliškai, paslaugos teikiamos sklandžiai, apie viską pagalvota, viešasis transportas išties veikia labai gerai (pavyzdžiui, džiugina patogus susisiekimas su oro uostu (priemiestinis traukinys nuveža į miestą per kiek mažiau nei pusvalandį, ir kainuoja tik 4,80 Eur).

Sakoma, kad Viena – žalias miestas, kuriame tyras oras ir vanduo, bet senamiestyje taip neatrodo – žalumos labai nedaug, vien plačios akmeninės gatvės ir didingumu gniuždantis Austrijos imperijos palikimas – daugybė rūmų, dabar paverstų muziejais… Na, bet jei ekspertai sako, kad Vienos oras švarus, belieka jais tikėti.

Tačiau, tai – paviršutiniški įspūdžiai, o ką apie miestą mano geriau jį pažįstantys nuolatiniai jo gyventojai? Susipažinusi su iš Velso kilusiu Andrew, kuris čia gyvena jau aštuoniolika metų, skubu jį nuodugniai išklausinėti. Andrew Vienai negaili pagyrų: „Buvau daugelyje Europos sostinių, Viena tikrai išsiskiria tvarka, švara, visur saugu vaikščioti naktimis, čia puikus susisiekimas, daug parkų, kokybiškas vanduo – jį galima gerti tiesiai iš čiaupo. Man patinka, kad miesto valdžia domisi gyventojų poreikiais, jų nuotaikomis, nuolat ieško būdų, kaip miestą padaryti dar draugiškesnį, „gyvenamesnį“. Labai gyvas kultūrinis gyvenimas.“

Dėl ko būtų galima papriekaištauti Vienai? Vienas, kad ir nereikšmingas, trūkumas paaiškėja, kai klausiu, kur galima nueiti pašokti pirmadienio vakarą. „Čia ne Berlynas, kur visada kažkas vyksta – darbo dienomis Vienoje sunku rasti vakarėlių. Naktinis gyvenimas čia ne pats gyviausias…“, - sako Andrew. Na, gerai, galbūt, jei esate vakarėlių liūtas, Vienoje bus nuobodoka, bet daugiau priekaištų miestui Andrew neranda...

123rf.com nuotr./Viena
123rf.com nuotr./Viena

Tiesa, norint prikibti prie Vienos, prie mažutėlių trūkumų dar galima paminėti tai, kad sekmadieniais Vienoje rimtai ilsimasi – nedirba arba tik pusę dienos dirba parduotuvės, taigi apsipirkimą reikia suplanuoti. Kita vertus, tokių įstaigų darbuotojams neabejotinai privalumas, kad poilsio dienomis galima ilsėtis.

Jau dešimtį metų Vienoje gyvenantis iš Linco čia atsikraustęs austras Antonas taip pat giria savo miestą, nors nelaiko jo idealiu. „Girdėjau apie Vienos pelnytą titulą, - sako jis. - Manau, visi miestai stengiasi būti švarūs, saugūs ir draugiški, tiesiog Vienai pavyko kai kuriose kategorijose išsiveržti į priekį, ir tiek. Visada yra dalykų, kuriuos galima tobulinti – pavyzdžiui, mieste galėtų būti dar mažiau šiukšlių. Viešasis transportas čia pigus ir labai gerai organizuotas, todėl juo daug kas ir naudojasi, o tai reiškia - mažiau automobilių spūsčių ir švaresnį orą. Šiuo požiūriu mums tikrai pasisekė“.

„Pagalvok – metinis viešojo transporto bilietas kainuoja apie 360 Eur, o tai – apie 1 Eur per dieną, važinėti gali visomis transporto priemonėmis kur nori ir kiek nori – kam reikia automobilio? Iš oro uosto miestą galima pasiekti traukiniu už mažiau nei penkis eurus – niekur kitur Europoje nebus pigiau (čia noriu paprieštarauti, kad yra – pvz., Vilniuje, bet tiek to)“, - džiaugiasi jis.

„O kaip gi dviratininkai?“ -, provokuoju. „Tiesa, dviračių takų galėtų būti daugiau, ir žalieji aktyvistai ragina miestą gerinti dviračių infrastruktūrą. Na, bet viskam savas laikas, tikiu, kad dviračiai Vienoje išpopuliarės“, - sako.

123rf.com nuotr./Viena
123rf.com nuotr./Viena

Ar brangi čia būsto nuoma? Pasak Antono, yra visokių variantų, nors per pastaruosius dešimtį metų kainos labai išaugo. Tačiau vienas geriausių miesto sprendimų - susijęs su socialiniu būstu. Antono teigimu, apie 40 peoc. būsto Vienoje priklauso savivaldybei, tokios gyvenamosios vietos skiriamos mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms, kurie neįstengia pirkti ar nuomotis būsto savo lėšomis. Ir geriausia yra tai, jog socialiniai būstai pasklidę po visą Vieną – jų yra kiekviename rajone. Taip išvengiama getų susidarymo ir socialinės atskirties, kai skurdesni gyventojai ar imigrantai gyvena vienuose rajonuose, o turtingieji – kituose. Dabar visur yra visko, ir tai gerai.

Ar Viena draugiška atvykėliams? Nelabai, mano Antonas. Vieniečiai gyvena gan uždarai, vertina privatumą. Čia nėra lengva susirasti draugų. Sostinėje gyvenimo tempas greitesnis, o žmonės šaltesni nei mažesniuose miesteliuose. Galbūt, bet juk šiuo požiūriu Viena nesiskiria nuo bet kurio kito modernaus didmiesčio...

123rf.com nuotr./Viena
123rf.com nuotr./Viena

Kai kalbuosi su jau aštuonerius metus Vienoje gyvenančiu Aleksandru iš Rusijos, šis pakartoja keletą Antono minčių – viešasis transportas tikrai geras, be to, automobilį išlaikyti brangu – daug kainuoja draudimas, kasmet privaloma techninė apžiūra, bilietai už automobilio stovėjimą, todėl metro ar tramvajų naudoja visi. Žalieji plotai Vienoje privalomi kiekviename rajone – miestas reglamentuoja, kokia teritorijos dalis gali būti užstatyta, o kokią privaloma palikti apželdintą.

„Apskritai Vienoje viskas gerai funkcionuoja, nes už kiekvieną miesto tvarkymo ir valdymo aspektą atsakinga tam tikra specializuota institucija, ir jei kažkas neveikia, iškart aišku, kas kaltas ir kieno darbas įvesti tvarką, - sako Aleksandras. - Ne taip, kaip Rusijoje, kur niekad neaišku, kas už ką atsakingas ir kur kaltė vis perkeliama kitiems…“.

Jei kažkas neveikia, iškart aišku, kas kaltas ir kieno darbas įvesti tvarką, - sako Aleksandras

„Vienoje, ir apskritai Austrijoje, dirbti puiku – esi saugus, darbdavys už tave moka daug mokesčių, negali atleisti be priežasties, o apie atleidimą privaloma įspėti bent prieš tris mėnesius. Susilaukus vaikų laukia apmokamos vaiko priežiūros atostogos…“, - vardija. Gerai, bet tai – ne Vienoje, o visoje Austrijoje galiojanti sistema, grįžkime prie sostinės. Kuo ji dar pranašesnė už kitus miestus? Anot Aleksandro, Vienoje visada yra ką veikti – puikūs muziejai, ir jie – ne tik turistams, vieniečiai taip pat juos noriai lanko, apskritai žmonės čia kultūringi, domisi renginiais.

O kaip su saugumu Vienoje? „Čia tikrai saugu, nėra blogų rajonų. Apskritai sunku pažeidinėti viešąją tvarką, nes gatvėse daug policininkų (tai išties pastebima), ir jie aktyviai dirba: netingi pasidomėti, ar jums nereikia pagalbos, ar sudrausti pažeidėjus. Tiesa, vieniečiai policininkų nemėgsta – mieste galima pastebėti daug juos pašiepiančių grafičių ar karikatūrų, policininkai čia laikomi įkyriais ir manoma, kad jie daugiausia užsiima niekais“, - atvirauja jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vienos centre
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vienos centre

Bandau rasti priekabių, todėl klausiu apie švietimo sistemą, bet visi mano pašnekovai sutaria, kad darželiai ir mokyklos labai geri, dauguma vaikų eina į valstybinius, nes privatūs labai brangūs, be to, valstybiniuose paslaugų kokybė tenkina. Andrew dar priduria, kad gal švietimo kokybė net nėra labai svarbus aspektas miestelėnams, nes austrai turi vis mažiau ir mažiau vaikų...

Mano kalbinti Vienos gyventojai miestą sutartinai gyrė, giria jį ir tarptautiniai ekspertai... Vis dėlto, subjektyviai vertinant, ar Viena – išties geriausias miestas gyventi Europoje? Nebūtinai. Tai – visais atžvilgiais patogus, tvarkingas, efektyviai valdomas miestas, tačiau tokių Europoje yra ne vienas. Dalijant taškus pagal formalių kriterijų sistemą Viena laimi, tačiau patinka-nepatinka įspūdį lemia daug daugiau dalykų, todėl ar šį miestą tikrai norėtumėte vadinti namais, belieka spręsti patiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius