-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išgyvenęs per tragediją Tenerifėje: mane gelbėjusius ir žuvusius draugus pražudė nežinojimas

Praėjusį šeštadienį Tenerifėje – didžiausioje iš septynių Ispanijai priklausančių Kanarų salų Atlanto vandenyne – nuskendo du vyrai, dar du žmonės – vyras ir moteris – buvo išgelbėti. Savaitgalį Ispanijos žiniasklaida paskelbė, kad žuvusieji ir išgelbėtieji – lietuviai. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad vietos policijos pareigūnai suklydo – supainiojo šalių pavadinimus – visi keturi nelaimėliai yra iš Latvijos.
Tenerifėje nuskendo du lietuviai
Tenerifėje nuskendo du Latvijos gyventojai. / „Facebook“ nuotr.

Dabar vienas iš išgelbėtųjų, vardu Valerijus, Latvijos naujienų portalui db.lv papasakojo, kas tą dieną nutiko. „Mus pražudė žinių trūkumas, su vandenynu nejuokaujama“, – taip sakė Valerijus. Jį ir dar vieną moterį iš vandenyno sraigtasparniu ištraukė gelbėtojai.

„Vaikinai, kurie žuvo, iš tiesų nesimaudė, kaip rašė Ispanijos žiniasklaida, o gelbėjo mane. Tai aš ėjau maudytis į tą maudyklą, kai staiga pakilo audros bangos. Iki to momento buvo gana ramu. Pradėjau šauktis pagalbos, ir mano draugai – Andrejus, Aleksejus ir jo žmona Liudmila – puolė mane gelbėti.

Iš esmės, aš vienintelis esu šios tragedijos kaltininkas, bet aš nežinojau tokių oro sąlygų ypatybių, ispaniškai aš taip pat nemoku.

Jie puikiai suprato riziką, todėl nešoko į vandenį, bet nusileido laiptais ir tiesė man rankas. Andrejus net ištraukė mane ant laiptų, bet mus banga vėl nubloškė į vandenyną. Aleksejus stovėjo ant antrų laiptų, kad sučiuptų mane, ir nepastebėjo, kaip prisiartino didelė banga, kuri jį pakėlė į viršų, o po to bloškė žemyn į maudyklą. Jis išsikapstyti jau nebepajėgė. Jo žmona Liudmila taip pat stovėjo ant laiptų ir viena banga, prisiartinusi iš už nugaros, ją taip pat nubloškė į vandenį. Liudmilą nunešė į vandenyną, bet ji išgyveno – jai taip pat pasisekė“, – papasakojo Valerijus.

Maudykla įlankėlėje, į kurią didelės bangos nuplovė Latvijos gyventojus, nebuvo užtverta nuo žmonių kaip per audrą. Taip pat, pasak Valerijaus, nebuvo ir jokių perspėjimų apie tai, kad čia maudytis draudžiama.

„Tas bangas sunku prognozuoti. Jų gali dešimt minučių nebūti, o po to ateis visa serija bangų – „setas“, kaip sako banglentininkai. Mes patekome į tuos spąstus, galvodami, kad viskas ramu, o tada atėjo šešių milžiniškų bangų „setas“, kuris mus ir nuplovė“, – aiškina Valerijus.

Jis taip pat tikina, kad nė vienas iš jų nenuskendo, nes visi buvo geri plaukikai – du jo draugus bangos mirtinai sužalojo blokšdamos į pakrantės akmenis. Prabėgus pusvalandžiui atskrido gelbėtojų sraigtasparnis ir visus keturis iškėlė iš vandens. Iš pradžių ištraukti žuvusieji, dar mėginta juos reanimuoti. Vėliau iš vandens iškėlė Liudmilą ir Valerijų, kuriems jau buvo prasidėjusi hipotermija.

Latvijos piliečių iš viso buvo šeši. Valerijaus žmona ir Aleksejaus vaikas tragedijos metu liko ant kranto. Kompanija specialiai atvažiavo į šiaurinę Tenerifės pakrantę, kad apžiūrėtų maudyklas, kurių ten gausu. Draugus į pakrantę atvežė Andrejus, prieš tai skaitęs apie šią vietovę ir panoręs ją parodyti draugams.

„Mes planavome išsimaudyti, bet jau prie maudyklų draugai persigalvojo, jiems pasirodė, kad vis dėlto gali būti pavojinga, tad maudytis nuėjau tik aš. Iš esmės, aš vienintelis esu šios tragedijos kaltininkas, bet aš nežinojau tokių oro sąlygų ypatybių, ispaniškai aš taip pat nemoku. Man taip nutiko pirmą kartą gyvenime. Kai geriausi draugai palieka, pasaulis aptemsta“, – prisipažino Valerijus.

Latvijos gyventojai saloje poilsiavo dvylika dienų ir jau kitą dieną turėjo grįžti Rygon. Namo išskrido tik trys – Aleksejaus žmona kol kas liko ligoninėje Tenerifėje, nes jos plaučiuose liko vandens ir gydytojai jos neišleido.

Valerijų iš ligoninės išleido greitai, jis atsipirko sumušimais ir nubrozdinimais. Visi keliautojai buvo apsidraudę, tad dabar vyksta derybos su draudimo kompanijomis dėl išmokų ir palaikų pergabenimo į Latviją apmokėjimo. Latvijos užsienio reikalų ministerija su nukentėjusiaisiais nesusisiekė ir jokios pagalbos nepasiūlė. Kaip pažymi db.lv, Lietuvos užsienio reikalų ministerija sureagavo daug greičiau, kai Ispanijos žiniasklaida klaidingai paskelbė, kad žuvusieji – lietuviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius