Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Islandijoje surengtos laidotuvės ledynui, kuris tapo klimato kaitos auka

Sekmadienį Islandijoje vyko neįprastas renginys. Pareigūnai bei mokslininkai surengė laidotuves pirmajam šalies ledynui, kuris tapo klimato kaitos auka. Planetai šylant, jo nebeliko.
Okjökull ledynas 1986 m. ir 2019 m.
Okjökull ledynas 1986 m. ir 2019 m. / „Scanpix“/AP nuotr.

Kelios dešimtys žmonių, įskaitant ir Islandijos premjerę, sekmadienį žygiavo iki kadaise žymaus Okjökull ledyno. Jis 2014 m. buvo paskelbtas „mirusiu“. Praėjusią savaitę ten buvo palikta lentelė, kuria įamžintas ledyno atminimas. Kadaise jis driekėsi apie 40 kv.km, tačiau dabar iš jo telikęs ežeras.

„Simbolinė ledyno mirtis yra perspėjimas mums visiems, ir mums reikia veikti“, – AP sakė buvusi Airijos prezidentė Mary Robinson.

Ledas šiuo metu dengia apie 10 proc. Islandijos, tačiau kylanti temperatūra ledynus visame pasaulyje tirpdo. „Okjökull yra pirmasis Islandijos ledynas, kuris neteko savo ledyno statuso, – rašoma sekmadienį paliktoje lentelėje. – Per ateinančius 200 metų visi mūsų ledynai, manoma, eis tuo pačiu keliu. Šiuo paminklu pripažįstame, kad žinome, kas vyksta, ir žinome, ką reikia padaryti. Tik jūs žinote, ar mes tai padarėme.“

Pasaulio meteorologinė organizacija paskelbė, kad šių metų liepa prilygo – ir galbūt pranoko – karščiausią mėnesį per visą įrašytą istoriją. Liepos mėnesį Europą užplūdusi karščio banga buvo jau antroji šią vasarą, rekordinius karščius, dėl kurių Ispanijoje kilo visa niokojantys miškų gaisrai, Europai teko kęsti ir birželį.

Klimato kaitą stebintys mokslininkai jau seniai prognozavo, kad tokios karščio bangos kaip birželį ar liepą gali tapti įprastos Europai dėl visšiltėjančios temperatūros, augančios dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo.

„Didelės ir mažos tautos, verslai ir vyriausybės, pavieniai asmenys ir bendruomenės – visi turime vaidinti savo vaidmenį, – teigė Islandijos premjerė Katrin Jakobsdottir savo straipsnyje „The New York Times“. – Žinome, kas vyksta, ir ką reikia padaryti. Padėkite mums išlaikyti ledą Islandijoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius