Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įspūdinga šventovė stovi virš milžiniško tarpeklio: čia išdrįstų apsilankyti tikrai ne kiekvienas

Viena gražiausių pasaulio šventyklų iškilusi vienoje labiausiai nepalankių vietų statyboms – miškais apaugusiame tarpeklyje tarp Kolumbijos ir Ekvadoro. Kodėl buvo pasirinkta tokia pavojinga vieta?
Las Lajas šventovė
Las Lajas šventovė / 123rf.com nuotr.

Las Lajas šventovė Kolumbijos Andų kalnuose iškilusi maždaug 100 metrų virš kanjono. Neogotikinis pastatas atrodo tarsi išskaptuotas uoloje virš Guaitara upės, o su šlaitu jį jungia žavingas tiltas. Net jeigu ir nesate tikintis, toks vaizdas pakerės!

Ar nebuvo galima tokio didingo pastato sukurti patogesnėje vietoje? Tikintieji atsakytų, kad ne.

Legenda pasakoja, kad 1754 m. Maria Meneses de Quiñones kartu su savo kurčnebyle dukra pakliuvo į siaubingą audrą. Tarpeklyje ieškodama prieglobsčio nuo gamtos jėgų, moteris esą išgirdo ją kviečiantį balsą. Pažvelgusi į viršų, ant uolų ji pamatė Švč. mergelės Marijos atvaizdą. Pasakojama, kad ją pamačius ir dukrai, ši tą pat akimirką išgijo – staiga atgavo ir klausą, ir balsą.

Pradėjus sklisti kalboms apie stebuklą, uola, ant kurios esą pasirodė Marijos atvaizdas, tapo piligrimų kelionių tikslu. Dar pasakojama, esą apylinkėse dešimt metų klajojo aklas vyras, kuris iš žmonių surinktą išmaldą skyrė koplyčios apsireiškimo vietoje pastatymui. Kai jis pats grįžo į Las Lajas – praregėjo.

Iš pradžių koplyčia iškilo medinė, tačiau metams bėgant ji vis populiarėjo tarp piligrimų, aukos taip pat kaupėsi. Tuomet aplink medinę koplyčią 1916–1948 m. buvo pastatyta didinga šventykla.

Vatikanas bažnyčią pripažino 1952 m., o po keturiasdešimt metų ji buvo paskelbta bazilika.

Tikėti stebuklais ar ne – kiekvieno apsisprendimas, tačiau nepaneigsi, kad šventovės architektūra pribloškia.

Prie stačių kalnų prisiglaudusius maldos namus galima atrasti ir Europoje. Šiaurės Italijoje esančiame miesteyje Spiazzi rasite kvapą gniaužiančią Santuario Madonna della Corona bažnyčią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius