-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinktos 10 Europos šalių, kurias verta aplankyti šiemet: Lietuva pateko į 3-uką

Pasaulinės kelionių paieškos sistemos KAYAK sudarytas 2022 m. kelionių indeksas atskleidė geriausias Europos šalis, kurias verta tyrinėti automobiliu. Iš 33 Europos šalių, kurios buvo analizuojamos ir reitinguojamos pagal 24 atskirus veiksnius, pavyzdžiui, automobilio nuomos ir degalų kainos, kelių kokybė, oras, eismas, paveldo objektai, gamtos vertybės ir kt., Lietuva pateko į geriausiųjų trejetuką, rašoma kayak.co.uk.
Pora keliauja
Pora keliauja / 123RF.com nuotr.

Pasaulyje pirmaujančios kelionių paieškos sistemos KAYAK duomenimis, šių metų vasaros laikotarpiu automobilių nuomos paieškos viršija 2019 m. lygį – visoje Europoje vidutiniškai 162 proc., o vien Lietuvoje – apie 71 proc. Smarkiai išaugusios degalų kainos, didėjantis susirūpinimas dėl klimato kaitos ir vis dar teikiama pirmenybė privatumui, o ne maišymuisi su minia – visa tai lemia šių metų kelionių tendencijas ir daugelį keliautojų verčia svarstyti apie geriausią vietą savo 2022 m. asmeninei kelionei.

Remdamasi šiomis įžvalgomis ir siekdama padėti keliautojams planavimo procese, KAYAK sukūrė „Road Trip Index 2022“ – unikalią duomenų bazę, kurioje atostogautojai, norintys leistis į kelionę, ras konkrečios šalies įžvalgų ir informacijos apie degalų kainas, saugumą keliuose, poveikį aplinkai, kultūrines galimybes ir daug daugiau. Tai leidžia jiems pritaikyti savo kelionę ir sutelkti dėmesį į tai, kas jiems svarbiausia.

Lietuva patenka į 2022 m. geriausiųjų trejetuką

Iš 33 Europos šalių, kurios buvo analizuojamos ir reitinguojamos pagal 24 atskirus veiksnius, Lietuva gal ir yra šiek tiek nutolusi nuo įprasto maršruto, tačiau bronzos medalis yra visiškai pelnytas. Keliautojai gali džiaugtis draugišku Lietuvos biudžetu kelionėms – degalų, automobilių nuomos, automobilių stovėjimo aikštelių ir viešbučių kainos yra vienos mažiausių iš visų analizuotų šalių.

Tačiau dar vienas šios Baltijos šalies privalumas – galimybė stovyklauti laukinėje gamtoje ir iš tikrųjų į ją pasinerti. Be to, čia gyvena vos 2,8 mln. žmonių, todėl stovyklautojai greičiausiai turės tik sau pasirinktą vietą!

2022 m. reitinge pirmąją vietą užėmė Vokietija, surinkusi daug balų pagal tokius veiksnius kaip komfortas ir infrastruktūra bei gamta ir lankytinos vietos. Vokietija yra benzingalvių rojus, nes joje yra didelis kelių tinklas, daug elektromobilių įkrovimo stotelių ir 100 000 gyventojų tenka mažiau autoįvykių nei daugumoje kitų sąraše esančių šalių. Be to, Vokietijoje neįmanoma nepastebėti žavių istorinių ir gamtinių objektų įvairovės. Keliaukite po Juodąjį mišką žvarbų vasaros vakarą arba iki soties ištyrinėkite vynuogynus ir romantiškosios Reino upės miestelius.

Vida Press nuotr./Juodasis miškas, Vokietija
Vida Press nuotr./Juodasis miškas, Vokietija

Ispanija užėmė įspūdingą antrąją vietą, surinkusi daug balų pagal tokius veiksnius kaip kelių kokybė ir gamta bei lankytinos vietos. Kaip ir Vokietijoje, Ispanijos kraštovaizdžio įvairovė apima viską – nuo plačių pakrančių, dykumų iki snieguotų Siera Nevados kalnų, jau nekalbant apie neįtikėtiną paveldo objektų, kuriuos galima aplankyti, sąrašą. Pridėkite puikų orą ir mažą užterštumą ir suprasite, kodėl Ispanija neabejotinai yra keliautojų svajonė.

10 populiariausių kelionių krypčių po Europą automobiliu 2022 m.:

  • Vokietija
  • Ispanija
  • Lietuva
  • Kipras
  • Prancūzija
  • Švedija
  • Portugalija
  • Estija
  • Italija
  • Šveicarija

Kategorijų nugalėtojai

Tvarumas: Nyderlandai

Tvarumas yra daugelio žmonių rūpesčių, susijusių su kelione nekenkiant aplinkai, pagrindas. Šių metų indekse Nyderlandai, kaip tvariausia kelionių kryptis, turi daugiau elektromobilių įkrovimo stotelių 100 kvadratinių kilometrų nei bet kuri kita šiame sąraše esanti šalis. Tiesą sakant, jų čia yra daugiau nei dvigubai daugiau nei artimiausioje konkurentėje (Vokietijoje)! Jei dar įskaičiuosime gana mažą oro taršą ir tai, kad čia vienam gyventojui tenka mažiau automobilių nei daugumoje kitų Vakarų Europos šalių, galite tikėtis, kad kelionė į Nyderlandus bus ekologiška.

123RF.com nuotr./Amsterdamas
123RF.com nuotr./Amsterdamas

Biudžetas: Serbija

Biudžeto kategorijoje šalys klasifikuojamos pagal tokius kainų veiksnius kaip degalai, automobilių nuoma, apgyvendinimas ir kelių mokesčiai. Atsižvelgiant į padidėjusias degalų kainas, šią vasarą vairuotojams gali būti svarbu atsižvelgti į kelionės kainą. Sąrašo viršuje atsidūrė Serbija, kurioje viešbučių kainos yra gan žemos – antroje vietoje po Lietuvos – ir automobilių stovėjimo aikštelių kainos: už 2 valandų stovėjimą gatvėje vidutiniškai sumokėsite tik 0,77 euro.

123rf.com nuotr./Namelis Drinos upėje, Serbijoje
123rf.com nuotr./Namelis Drinos upėje, Serbijoje

Stovyklavimas ir gamta: Prancūzija

Šis kelionių tipas buvo įtrauktas į šių metų indeksą, kad būtų pritaikytas poilsiautojams, kurie nori atostogas planuoti savaip, atitrūkti ir tyrinėti gamtą. Keliautojai gali pasinerti į gamtą keliaudami po Prancūziją, kur pagrindiniai veiksniai yra oras, automobilių nuomos kainos ir stovyklavimo galimybės. Prancūzija labai gerai įvertinta dėl didelio kempingų tankumo ir malonaus oro, kuris nėra nei per karštas, nei per šaltas.

Komfortas ir infrastruktūra: Šveicarija

Norėdami rasti patogumų ir infrastruktūros, poilsiautojai to turėtų ieškoti Šveicarijoje. Ši Alpių šalis turi puikią infrastruktūrą ir pasiekė reitingo viršūnę (arba bent jau yra labai arti jos) pagal mažiausią automobilių avarijų skaičių milijonui gyventojų, kelių kokybę ir viešųjų tualetų tankį.

123RF.com nuotr./Šveicarija
123RF.com nuotr./Šveicarija

Gamta ir lankytinos vietos: Prancūzija

Šiais metais Prancūzija aukščiausius įvertinimus gavo gamtos ir lankytinų vietų kategorijose. Prancūzijos nacionalinių parkų dalis sudaro net 10 proc., o pagal UNESCO paveldo objektų skaičių ji patenka į geriausiųjų ketvertuką (kitos šalys – Italija, Vokietija ir Ispanija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius