Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išsvajotas slidininko poilsis: nuo įvairiausių trasų iki jaukių apartamentų ant kalno šlaito

Vasaros sezoną tyliai miegojusi į rudens pabaigą slidžių entuziasto svajonė pabunda. Traukti iš spintos slides ir valyti nuo jų dulkes arba sėsti prie kompiuterio ir ieškoti tinkamiausio varianto nuo A iki Z – jau pats metas. Mat slidininkų karštinė jau prasideda. Italijos, Prancūzijos ar Andoros kurortai – jau laukia pasiruošusių slysti įvairaus sudėtingumo trasomis bei norinčių apsistoti tiek prabangiausiuose viešbučiuose, tiek jaukiuose apartamentuose ant paties šlaito.
Viešbutis „Le Fitz Roy“
Viešbutis „Le Fitz Roy“ / Novaturo nuotr.

Vieni slidinėjimo entuziastai keliones planuoja savarankiškai: patys užsisako bilietus, sustyguoja maršrutą, rūpinasi slidinėjimo pasais, šiam pasiruošimui skiria itin daug laiko ir resursų. Kiti slidinėjimą sieja su grynu poilsiu, nenori rūpintis nei skrydžiais, nei viešbučiais – tiesiog sėsti į lėktuvą, nusileisti vietoje ir jau po gerų kelių valandų stovėti ant slidžių. Pirkti slidinėjimo kelialapių dalis adrenalino mėgėjų sukrunta pavasarį, vos juos paskelbus, tačiau didžioji dalis sukrunta rudenį. Į jo pabaigą – pats bumas.

Ką gi siūlo kelionių organizatoriai tiems, kurių atostogos neatsiejamos nuo sniego, aukščio, adrenalino ir vakarų su karštu puodeliu arbatos bei šūsnimi slidinėjimo emocijų.

15min.lt Infografikas/Slidinėjimo kelionių kryptys
15min.lt Infografikas/Slidinėjimo kelionių kryptys

Lietuvos kelionių organizatoriai aktyvų poilsį ant slidžių mėgstančius lietuvius dažniausiai veža trimis kryptimis – Prancūzija, Italija ir Andora. Pasirinkimo spektras iš tiesų platus – nuo kurortų, kuriuose laukiami tiek pradedantys slidininkai, iki tokių, kur veikti ką turės net patys didžiausi asai. Nuo poilsio su įskaičiuotu maitinimu ir prašmatniu viešbučiu iki jaukių apartamentų kalno šlaituose. Kuo ypatingi lietuviams siūlomi kurortai ir ko iš jų galima tikėtis?

Prancūzijos pasididžiavimas – Paradiski ir Trys Slėniai

Viena iš dažniausiai kelionių organizatorių siūlomų, o ir aktyvaus poilsio mėgėjų pasirenkamų krypčių – Prancūzija. Užkietėjusius slidininkus, aišku, itin traukia Alpių universalumas – vieni kurortai įsikūrę atokiau nuo slidinėjimo centrų, skirti nemėgstantiems šurmulio, kiti – čia pat prie takų, tiems, kurie vos pabudę šoka ant slidžių.

Pasirinkimą nulemia ir įvairi trasų pasirinkimo amplitudė – savo trasą čia atras tiek mažyliai, tiek pradedantieji, tiek jau ne pirmus kartus ištisas atostogų dienas ant slidžių leidžiantys entuziastai. Natūralu, kad ne ką menkesniu aspektu tampa ir neapsakomas Alpių grožis. Juo gali mėgautis tiek gerdamas rytinę kavą, tiek kildamas keltuvu į pasirinktą aukštį, o galiausiai, jei spėji, gali dirstelėti ir lėkdamas nuo kalno žemyn.

Vieni labiausiai lietuvių pamėgtų Ženevos slidinėjimo kurortų – Trys slėniai ir Paradiski.

Trys slėniai – tai Alpėse esantis didžiausias pasaulio slidinėjimo regionas, prieš kurį žemai galvas lenkia net visko persisotinę žiemos sporto mėgėjai iš Prancūzijos. Daugiau nei 600 km trasų, geriausios kokybės sniegas, tobulai išvystyta susisiekimo infrastruktūra, modernūs keltuvai, daugybė žiemos pramogų ir svaiginantys vaizdai nuo kalnų kepurių.

Paradiski – daugelio keliautojų įvardijamas paprastai – slidinėjimo rojus, reikėtų paminėti, kad tai – ir vienas didžiausių slidinėjimo kurortų pasaulyje. Vidutiniškai per slidinėjimo sezoną Paradiski parduota beveik 3 mln. slidinėjimo pasų. Šį kurortą, pasak „Novaturo“ atstovės, mėgsta ir lietuviai.

123rf.com nuotr./Slidinėjimo rojus Prancūzijoje – Trys Slėniai
123rf.com nuotr./Slidinėjimo rojus Prancūzijoje – Trys Slėniai

Kurorto Paradiski vizitinė kortelė – milžiniška skirtingų trasų ir kraštovaizdžio įvairovė, kurią lemia aukščių skirtumas – nuo 3250 iki 1200 m virš jūros lygio. Tai ilgai besitęsiantys platūs nusileidimo keliai, neaprėpiami nepaliesto sniego plotai, galimybė slidinėti ant ledo, vingiuotos miško trasos, daugybė naujokams skirtų mėlynųjų trasų ir kvapą gniaužiančios juodosios trasos, traukiančios kalnų slidinėjimo meistrus. Šiuolaikiniai keltuvai, puikiai prižiūrėtos trasos ir patogiai išsidėstę kalnų restoranai užtikrina aukštą aptarnavimo lygį. Nuo šlaitų atsiveria pasakiškas vaizdas į Monblaną ir aplinkinius kalnų masyvus.

Novaturo nuotr./Viešbutis „Le Fitz Roy“
Novaturo nuotr./Viešbutis „Le Fitz Roy“

Didžiausias Lietuvos kelionių organizatorius slidžių mėgėjams siūlo rinktis net iš daugybės nuo 2 iki 5 žvaigždučių viešbučių, įsikūrusių įvairiu atstumu nuo pagrindinių slidinėjimo trasų. Lietuviai vienodai renkasi tiek prabagius viešbučius, tiek ir apartamentus. Pavyzdžiui, „Le Fitz Roy“ – tai prašmatnesnio poilsio ieškančių keliautojų pasirinkimas. Itin stilingas, siūlantis aukščiausios kokybės SPA paslaugas, židinį apartamentuose ir reginį, kuriuo neįmanoma atsigrožėti, pro langą.

Aktyviai praleisti dienas ir jaukiai praleisti vakarus tikrai gali ir kuklesnio poilsio mėgėjai. Kuklesnio, tačiau ne ką mažiau vertingo. 2 žvaigždučių apartamentai ant kalno šlaito – labai traukia akį. Iš sniegu apklotų Plagne Bellecote namukų balkonų – fantastiškas vaizdas. Čia keliautojai gali užsisakyti jaukų dvivietį kambarį, keturvietį studijos tipo numerį ar apartamentus daugiau nei 5 žmonėms. Visuose kompanijos ras visus reikiamus patogumus ir virtuvėlę, kurioje galės virti vakarus sušildysiančią arbatą.

Novaturo nuotr./Apartamentai Prancūzijoje
Novaturo nuotr./Apartamentai Prancūzijoje

Nuostabioji Italija

Italiją atostogoms renkasi ne tik romantiškosios Romos, Sicilijos ar Venecijos mėgėjai, bet ir slidžių aistruoliai. Šiemet kelionių organizatoriai lietuviams siūlo penkis Italijos slidinėjimo kurortus – Val di Sole, Val Rendena, Val de Fiemme, Val di Fassa, Val Gardena ir Livinjas.

Atrodo, visus slidinėjimo entuziastus į minėtus kurortus traukia viena – kalnai, trasos ir adrenalinas, tačiau keliautojai ieško ne tik to. Visi Alpėse įsitaisę kurortai, regis vienodi – siūlo daugybę žiemos pramogų, linksmybių, kokybiškų slidinėjimo pramogų, tačiau pastarieji turi ir savo ypatybių.

Val di Sole – itin tinkamas pradedantiems slidininkams, be to, turi specialų snieglentininkams skirtą parką. Val Gardena dažniausiai pasirenka šeimos su vaikais ar itin didelis slidinėjimo entuziastai. Į Val di Fassa traukia tie, kurie trokšta „gryno“ slidinėjimo, mat jo galimybių čia apstu. Prisideda ir įspūdinga šio kurorto vieta, iš kurios kalnai, regis, atsiveria visu gražumu.

Mažas, jaukus, patrauklus ir ekonimiškai patrauklus. Livinjas yra 1816 m virš jūros lygio, prie Šveicarijos sienos. Slidinėjimo zona tinka visų kategorijų slidininkams ir snieglentininkams. Žiemos sporto mėgėjų paslaugoms yra autobusai, kurie nemokamai veža iki bet kurios kurorto vietos. Nuo lapkričio iki balandžio Livinjo slėnis padengtas sausa puria sniego paklote. Livinjo miestelyje veikia kelios sporto mokyklos, joms vadovauja patyrę instruktoriai, čia pirmųjų žingsnių ant slidžių mokosi naujokai. Kartą per savaitę mokyklų instruktoriai rengia pasirodymą ant naktinės trasos.

Shutterstock.nuotr./Slidinėti paprastai važiuojama su draugų kompanija
Shutterstock.nuotr./Slidinėjimas

Livinjo miestelyje ant užšalusio ežero galima pasivažinėti nuomotais automobiliais ir sniego motociklais, yra rogučių trasa ir pačiūžų arena.Slidinėjantiems neteks nuobodžiauti ir vakare. Jūsų paslaugoms veikia restoranai, kavinės, barai ir diskotekos. Turistus vilioja ir neapmokestinama prekybos zona: kaimelyje veikia daugiau nei 200 neapmokestinamų prekių parduotuvių

Andora – kitoks slidinėjimas

Andora galbūt nėra viena dažniausiai lietuvių pasirenkamų slidinėjimo krypčių, tačiau „nuvertinta“ ji visai be reikalo. Mat pamatyti ir patirti šioje šalyje tikrai yra ko. Pirmiausia, vykstantieji slidinėti į Andorą dažnai nušaunu du zuikius vienu šūviu, nes apsistojama neretai pačioje šalies sostinėje – Andoroje. Joje keltuvų į kalnus nėra, tačiau nuolat kursuoja nemokami autobusai Eskaldeso. Enkampo ar Grandvalyros link.

Pastaroji – vienas svarbiausių Andoros slidinėjimo centrų. Čia slidinėjimo entuziastai gali mėgautis net daugiau nei 300 km įvairaus sudėtingumo slidinėjimo trasų bei apgyvendinimo sąlygomis pagal kiekvieno skonį ir kišenę. Į poilsio planus įtraukus ne tik slidinėjimą, bet ir šurmulingesnius vakaro pasisėdėjimus, reikėtų itin nenutolti nuo miesto. Taigi galima pasirinkti puikios klasės „Sporting“ viešbutį ar kiek kuklesnį, bet tikrai jaukų – „De l'Isard“.

Savaime aišku, yra pasirinkimas ir tiems, kurie atvyksta kaip tik atitrūkti nuo miesto, kurie per dieną nepavargsta nuo kalnų ir mielai jais grožisi ir vakare. 3 žvaigždučių „Coray“, esantis visai šalia slidinėjimo trasų – tinkamas pasirinkimas.

Pasirūpinta – dar daugiau

Slidinėjimas Lietuvoje neabejotinai tampa vis populiaresnis. Vis dažniau lietuviai planuoja ne tik vasaros atostogas šiltuose kraštuose, bet pasilieka laiko bei resursų ir trumpam ištrūkimui į kalnus. Nuo A iki Z suplanuotų slidinėjimo kelionių pardavimai – tiek išankstiniai, tiek priešsezoniniai, pasak kelionių organizatorių, auga kasmet. Pasak kelionių planuotojų, didžiausiomis paspirtimis rinktis jau sudėliotą kelialapį išlieka kelionės planavimo rūpesčių vengimas, patogumas ir kainos santykis.

Kelionių organizatoriai pastebi, kad vis dažniau lietuviai slidinėti keliauja ir su vaikais, šeimyninių kelionės jau sudaro apie 25 proc. Visų tokio pobūdžio žiemos kelionių.

Kelionių organizatoriai kasmet stengiasi pasiūlyti naujų krypčių ar naujovių, kurios nuo keliautojo galvos nuimta dar mažiau rūpesčių. Vienas didžiausių kelionių organizatorių „Novaturas“ šiemet iš anksto pasirūpina ir slidinėjimo pasais Andoroje ir Prancūzijoje. Anksčiau, pasak pašnekovės, jais turėdavo pasirūpinti patys keliautojai, o dabar svarbiausias slidininko dokumentas keliautojui bus įteiktas vos nusileidus oro uoste. Svarbiausias veiksnys, kodėl žmonės kreipiasi į organizatorius – laiko ir pinigų taupymas bei kelionės laukimas be rūpesčių.

Šiuo atveju, kelionių organizatorius, pasak „Novaturo“ atstovės rūpinasi ne tik slidinėjimo paso išankstiniu užsakymu, bet siūlo ir iki 9 proc. mažesnę kainą. Tai reiškia, kad atvykus į slidinėjimo kurortą žmogui nereikia ieškoti, kur įsigyti slidinėjimo pasą, stovėti eilėje. Vos apšilęs kojas jis gali šokti į slides ir pradėti atostogas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius