Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kanaruose ugnikalnio lava niokoja namus, baiminamasi toksiškų dujų

Sekmadienį Kanarų saloje La Palmoje išsiveržus ugnikalniui, lava ir toliau teka per salą vandenyno link, savo kelyje niokodama namus.
Ugnikalnio išsiveržimas La Palmoje
Ugnikalnio išsiveržimas La Palmoje / Zumapress/AP/Scanpix nuotr.

Cumbre Vieja ugnikalnis išsiveržė sekmadienį, po 50-ies metų pertraukos. Lavos fontanai iš vulkano buvo pasiekę net 1,5 tūkst. m aukštį – t.y., kone dvigubai daugiau nei iškilęs aukščiausias planetos pastatas Burj Khalifa Dubajuje.

Vulkanui atsivėrus, iš jo pirmiausiai per mažai apgyvendintas teritorijas, o vėliau ir daugiau gyventojų turinčias pradėjo tekėti lava, degindama viską, ką pasiekia. Saloje tebesitęsia ir požeminiai smūgiai.

Lavos temperatūra siekia daugiau nei 1 000 C, o pirmadienį ji tekėjo maždaug 700 metrų per valandą greičiu, paskelbė Kanarų salų vulkanologijos institutas.

Antradienį pranešta, kad lava pasiekė Todoque vietovę, kur gyvena daugiau nei tūkstantis žmonių, buvo pasirengta evakuacijai.

Antradienio vakaro duomenimis, lava užklojo jau daugiau nei 106 hektarus žemės.

Iš viso La Palmoje gyvena apie 85 tūkst. žmonių, maždaug 6 tūkst. jų turėjo palikti savo namus ir evakuotis. Ispanijos vyriausybės duomenimis, žala padaryta mažiausiai 183 namams. Ugniagesiai gelbėtojai evakuoja ir gyvūnus, pavyzdžiui, ožkas.

Laimei, sužeistų ar žuvusių dėl ugnikalnio išsiveržimo nėra.

VIDEO: La Palmos saloje išsiveržė ugnikalnis – krateris spjaudėsi lava

Iš viso evakuota keturi kaimeliai, jų gyventojams suteiktos laikinos pastogės. El Paso darbuotojas liūdnai kalbėjo: „Tiesa ta, kad tikra tragedija matyti, kaip žmonės praranda savo turtą. Laimingiesiems būtų ramiau, jeigu jie žinotų, kad jų namai nenukentės. Bet ši nežinia yra labai sudėtinga.“

La Palmos prezidentas Mariano Hernandezas paragino žmones dabar nevykti į salą, o lavos padarytą situaciją apibūdino kaip itin niūrią.

Kanarų salos valdžia paskelbė prašysianti ES finansinės pagalbos namams atstatyti. Skaičiuojama, kad žala sieks daugiau nei 400 mln. Eur.

Kanarų salos vyriausybės vadovas Angelis Victoras Torresas situaciją saloje apibūdino kaip „katastrofos zoną“ ir teigė prašysiantis finansų kelių atstatymui, vandens tiekimo sistemos atkūrimui, laikinų būstų namų netekusioms šeimoms suteikimui.

Pareigūnų teigimu, lavos greitis, panašu, lėtėja – manoma, kad Atlanto vandenyną ji pasieks anksčiausiai trečiadienį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ugnikalnio išsiveržimas La Palmoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ugnikalnio išsiveržimas La Palmoje

Kai lava pasieks jūrą (jos tekėjimas gali tęstis savaitėmis ar net mėnesiais), gali susidaryti toksiškų dujų debesys, perspėjo mokslininkai.

Ugnikalnis per dieną išspjauna 8-10,5 tūkst. tonų sieros dioksido, teigia Vulkanologijos institutas.

Kol kas net ir mokslininkai negali atsakyti, kiek laiko tęsis La Palmos ugnikalnio išsiveržimas. Lavą analizuojantys mokslininkai atsargiai prognozuoja, kad tai gali trukti nuo savaitės iki trijų.

Paskutinį kartą Kanarų salose ugnikalnis išsiveržė 2011 m., El Hierro saloje. Išsiveržimas truko penkis mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius