Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Keistas ežeras Estijoje – Rumu povandeninis kalėjimas

Mažame Rumu miestelyje Estijos šiaurės vakaruose apleistas kalėjimo pastatas ilgai šiurpino vietinius, tačiau dabar jis yra virtęs populiaria pramoga. Buvusio kalėjimo griuvėsiai dabar skęsta karjere, kuriame kadaise kaliniai buvo verčiami dirbti.
Apleistas kalėjimas Rumu
Apleistas kalėjimas Rumu / 123rf.com nuotr.

Vargu, ar kadaise šiame Sovietų Sąjungos kalintys asmenys įsivaizdavo, kad karjeras, kuriame jie buvo priversti kasdien dirbti, kada nors virs plaukiojimo vieta. Tačiau pasaulis yra keistas, o laikas bėga nesustabdomai, rašo „Atlas Obscura“.

Penktajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Rumu miestelyje Sovietų Sąjunga įkūrė kalėjimą. Jis buvo pastatytas vietoje visai čia pat kalkakmenio kasyklos, kurioje kalintieji buvo priversti dirbti.

Atrodo, neįveikiamos kalėjimo sienos, visgi buvo įveiktos po pusės amžiaus. Kai Estija atgavo nepriklausomybę 1991 m., o sovietai buvo išvyti iš šalies, jų institucijos pradėjo byrėti. Įskaitant ir kalėjimą Rumu. Tiek jis, tiek pats karjeras buvo apleisti.

Niekas nebesirūpino, kad iš karjero būtų reguliariai išpumpuojamas vanduo. Laikui bėgant požeminiai vandenys užliejo karjerą, ir jame atsirado ežeras. Jis prisipildė vandens taip greitai, kad buvo užlieta net kasimo technika.

Šiandien dalis buvusio kalėjimo vis dar stovi ant sausumos, o dalis galima matyti kyšanti iš skaidraus ežero vandens. Ši vieta yra tapusi populiaria nardymo vieta, čia buvo surengtas muzikos festivalis, žiemą ant užšalusio ežero čiuožinėjama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius