Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokie kelionių ribojimai dėl COVID-19 taikomi didžiosiose Europos valstybėse?

Nors jau čia pat vasaros sezonas kai kuriose didžiosiose Europos valstybėse vis dar skiriasi kelionių apribojimų taisyklės, susijusios su COVID-19 plitimo valdymu.
Šeima oro uoste
Šeima oro uoste / 123RF.com nuotr.

Pateikiame Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos keliautojams skirtą informaciją apie kelionių taisykles Prancūzijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Italijoje, Vokietijoje ir Graikijoje.

Informaciją apie kitas valstybes galima rasti čia.

Prancūzija

Vakcinuotiems asmenims (bei su vakcinuotais suaugusiais keliaujantiems nepilnamečiams), atvykstantiems į žemyninę Prancūziją, netaikomi jokie apribojimai.

123rf.com nuotr. / Paryžius, Prancūzija
123rf.com nuotr. / Paryžius, Prancūzija

Vyresni nei 12 m. keleiviai, neturintys vakcinavimo pažymėjimo arba dokumentų, įrodančių persirgimo COVID-19 liga faktą, privalo pateikti ne anksčiau kaip prieš 72 val. atlikto PGR (anglų k. PCR) arba ne anksčiau kaip prieš 48 val. greitojo antigeno testo (anglų k. RAT) neigiamą atsakymą.

Keliaujant reikalingi pateikti dokumentai:

  • vakcinacijos įrodymas, įsigaliojantis, jei nuo pilnos vakcinacijos praėjo: 7 dienos po antrosios „Pfizer“, „Moderna“, „AstraZeneca“ (arba „Vaxevria“ ir „Covishield“) dozės; 4 savaitės po vienos dozės vakcinos („Johnson & Johnson“); 7 dienos po vienos dozės asmenims, persirgusiems Covid-19 liga. Pripažįstamos tik Europos Medicinos Agentūros (EMA) pripažintos vakcinos („Pfizer“ („Comirnaty“), „Moderna“, „AstraZeneca“ („Vaxzevria“), „Johnson & Johnson“ („Janssen“)), arba „AstraZeneca“ („Covishield“). Nuo 2022 m. vasario 1 d. aštuoniolikmečiai ir vyresni asmenys, tam, kad jų skiepijimo schema būtų laikoma galiojančia, ne vėliau kaip per 9 mėnesius nuo paskutinės reikalaujamos vakcinos turi būti gavę papildomą (sustiprinančią) vakcinos dozę.
  • pasveikimo nuo Covid-19 pažymėjimas (teigiamas PGR ar greitojo antigeno testo rezultatas, su kuriuo leidžiama keliauti praėjus 11 dienų po ligos patvirtinimo dienos ir kuris galioja 6 mėnesius)
123rf.com / Paryžius, Prancūzija
123rf.com / Paryžius, Prancūzija

Nevakcinuotiems keliautojams atvykimo sąlygos priklauso nuo to, iš kokios šalies atvykstama. Šalių skirstymas, atsižvelgiant į pandeminę situaciją, pateikiamas čia.

Atvykstant iš šalies, esančios „žaliajame sąraše“, nepaisant jų kilmės valstybės, neturintiems vakcinavimo pažymėjimo arba dokumentų, įrodančių persirgimo COVID-19 liga faktą, privaloma pateikti ne anksčiau kaip prieš 72 val. atlikto PGR arba ne anksčiau kaip prieš 48 val. greitojo antigeno testo neigiamą atsakymą.

Jeigu jau esate persirgęs COVID-19, galima pateikti pasveikimo pažymėjimas (teigiamas PGR ar greitojo antigeno testo rezultatas, su kuriuo leidžiama keliauti praėjus 11 dienų po ligos patvirtinimo dienos ir kuris galioja 6 mėnesius).

Šis reikalavimas nėra taikomas pasienio gyventojams (kelionėms iki 30 km nuo gyvenamosios vietos 24 val. laikotarpiui), skubioms profesinėms kelionėms, dėl kurių skubumo ar dažnumo nėra galimybės atlikti testo. Asmenys, pageidaujantys pasinaudoti šiomis lengvatomis, privalo pateikti kelionės priežastį patvirtinančius dokumentus.

Tarptautinio transporto darbuotojų atvykimas į Prancūziją ir toliau neribojamas, platesnė informacija prancūzų ir anglų k. čia.

Atvykimas iš šalies, esančios „oranžiniame sąraše“ nevakcinuotiems asmenims galimas tik turint būtiną tikslą. Galimų būtinų tikslų baigtinis sąrašas pateikiamas čia („Travel certificate to Metropolitan France“).

123rf.com nuotr. / Nica, Prancūzija
123rf.com nuotr. / Nica, Prancūzija

Kiekvienas vyresnis nei 12 m. keleivis, nepaisant jo kilmės valstybės, neturintis galiojančio vakcinacijos pažymėjimo arba dokumentų, įrodančių persirgimo COVID-19 liga faktą, privalo pateikti ne anksčiau kaip prieš 72 val. atlikto PGR arba ne anksčiau kaip prieš 48 val. greitojo antigeno testo neigiamą atsakymą.

Jums atvykus į Prancūziją, gali būti atliktas COVID-19 testas (atliekamas atsitiktiniu būdu parenkamiems keleiviams). Jei atlikus testą, jis bus teigiamas, jums teks saviizoliuotis.

Iš keliautojų, atvykstančių iš šalių, esančių „oranžiniame sąraše“, reikalaujami dokumentai:

Vakcinuotiems asmenims prieš laipinant į skrydį reikės pateikti šiuos dokumentus:

  • Sąžiningumo deklaraciją, užpildant Prancūzijos Vidaus reikalų ministerijos pateiktą formą, kurioje paliudijate, kad nejaučiate COVID-19 simptomų; taip pat, kiek jums žinoma, nebuvote kontakte su patvirtintu COVID-19 atveju per pastarąsias 14 d. iki jūsų paskutinės kelionės. Vyresniems nei 12 m. asmenims reikės duoti sutikimą atlikti PGR testą atvykus į Prancūziją.

Nevakcinuotiems arba nepilnai vakcinuotiems asmenims prieš laipinant į skrydį reikės pateikti šiuos dokumentus:

  • Kelionės į žemyninę Prancūziją sertifikatas iš oranžinės zonos šalies pagal prisegtą formą, kurioje turėsite pagrįsti savo kelionės poreikį ir nurodyti svarbią priežastį.

Nepateikus šių dokumentų, nebūsite įlaipinti į transportą, gabenantį į Prancūziją.

Atkreiptinas dėmesys, kad keliaujantiems į Prancūzijos užjūrio teritorijas (DOM-TOM) galioja specifinės sąlygos. Platesnė informacija prancūzų ir anglų k. čia.

123rf.com nuotr. / Kolmaras, Prancūzija
123rf.com nuotr. / Kolmaras, Prancūzija

Išsami informacija apie reikalavimus atvykstantiems į Prancūziją ir išvykstantiems iš Prancūzijos: prancūzų kalba ir anglų kalba.

Nuo 2022 m. kovo 14 d. Prancūzijoje įsigaliojusios judėjimo šalies viduje taisyklės:

Visose viešose vietose, kuriose iki šiol buvo reikalaujama turėti skiepijimo pasą (pass vaccinal) (laisvalaikio ir kultūros vietose, kavinėse, baruose ir restoranuose, mugėse ir parodose ir t. t.), jo galiojimas sustabdytas. Tačiau sveikatos pasas (pass sanitaire), kuris apima ir ne anksčiau nei prieš 24 valandas atlikto testo neigiamą atsakymą, lieka galioti sveikatos priežiūros įstaigose, senelių namuose ir neįgaliųjų įstaigose (išskyrus ligoninių ir klinikų skubios pagalbos skyrius arba norint atlikti tyrimus).

Siekiant apsaugoti pažeidžiamiausius asmenis, prie įėjimo į ligonines, senelių namus ir neįgaliųjų įstaigas 12 metų ir vyresniems asmenims (lydintiems asmenims, lankytojams) ir toliau reikalaujama turėti sveikatos pasą. Kaukes būtina dėvėti tik viešajame transporte, vaistinėse ir gydymo įstaigose.

Kokių įrodymų reikia norint gauti sveikatos pasą (pass sanitaire)?

Sveikatos pasas išduodamas pateikus skaitmeniniu (TousAntiCovid programėlėje „Mano knygelė“) arba popieriniu formatu vieną iš šių įrodymų:

  • skiepijimo pažymėjimas, patvirtinantis pilną pasiskiepijimo schemą;
  • pasveikimo nuo Covid-19 pažymėjimas, pasveikimo nuo Covid-19 pažymėjimas (teigiamas PGR ar greitojo antigeno testo rezultatas, su kuriuo leidžiama keliauti praėjus 11 dienų po ligos patvirtinimo dienos ir kuris galioja 6 mėnesius)
  • neigiamas testo rezultatas (PGR, antigenų arba autotestas, atliktas prižiūrint vaistininkui), atlikto ne anksčiau nei prieš 24 valandas.

Daugiau informacijos rasite čia.

Praktiškai pasitikrinti ES skaitmeninio sertifikato galiojimą Prancūzijoje galima parsisiunčiant Prancūzijoje naudojamą programėlę „TAC Verif“, kuria nuskenavus skaitmeninio sertifikato QR kodą matosi, kokiems veiksmams Prancūzijoje jis galioja.

123rf.com nuotr. / Bordo, Prancūzija
123rf.com nuotr. / Bordo, Prancūzija

Italija

Atvykstantieji į Italiją iš Lietuvos Respublikos turi pateikti:

  • ES skaitmeninį COVID-19 arba kitą vienoje iš ES valstybių narių ar trečioje šalyje išduotą pažymėjimą, gautą pilnai pasiskiepijus nuo COVID-19 infekcijos (nuo paskutinio skiepo turi būti praėjusios 14 dienų, bet ne daugiau nei 9 mėnesiai, po sustiprinančiosios vakcinos pažymėjimas įsigalioja iškart);

arba

  • ES skaitmeninį COVID-19 arba kitą vienoje iš ES valstybių narių ar trečioje šalyje išduotą pažymėjimą, gautą pasveikus nuo COVID-19 infekcijos bei pasibaigus izoliacijos laikotarpiui (nuo persirgimo neturi būti praėję daugiau nei 6 mėnesiai);

arba

  • ES skaitmeninį COVID-19 arba kitą vienoje iš ES valstybių narių ar trečioje šalyje išduotą pažymėjimą, sugeneruotą atlikus antigeno (ne anksčiau nei 48 val. iki atvykimo), arba PGR (ne anksčiau nei 72 val. iki atvykimo) COVID-19 testą ir gavus neigiamą rezultatą.

Pasiskiepijusiems bei persirgusiems asmenims, įskaitant vaikus, turintiems galiojantį ES skaitmeninį sertifikatą, papildomai COVID-19 testo atlikti neprivaloma, o, atvykus į Italiją be neigiamo testo rezultato, nebus taikoma izoliacija.

Neturint galimybės pateikti galiojančio ES skaitmeninio COVID-19 sertifikato, taip pat neskiepytiems, nepersirgusiems arba testo nepasidariusiems asmenims atvykus į Italiją reikia izoliuotis 5 dienas, pasibaigus šiam laikui – atlikti antigenų arba PGR tyrimą.

Vaikams iki 6 m. izoliacija netaikoma jeigu atvyksta su tėvais, kuriems netaikoma izoliacija.

6–17 metų vaikai, kurie atvyksta be neigiamo COVID-19 testo rezultato, turi izoliuotis 5 dienoms, net jei keliauja su tėvais, turinčiais vakcinavimo sertifikatus.

123rf.com nuotr. / ES skaitmeninis COVID pažymėjimas
123rf.com nuotr. / ES skaitmeninis COVID pažymėjimas

Molekulinis (72 val.) arba antigenų (48 val.) testas privalomas neturintiems galiojančio COVID-19 sertifikato asmenims nuo 6 metų amžiaus.

Daugiau informacijos rasite čia.

Atvykimui į šalį naudojamo ES skaitmeninio COVID-19 sertifikato galiojimas laikas yra 9 mėnesiai, kaip numatyta ES reglamente.

COVID-19 sertifikatai, išduoti po trečiosios vakcinos dozės, galioja neribotą laiką. Persirgimo COVID-19 pažymėjimas (jei yra užbaigtas pirmasis vakcinacijos ciklas) prilygsta sertifikatams, išduotiems po trečiosios dozės ir galioja neribotą laiką.

Nuo 2022 m. gegužės 1 d. Italijoje nebereikalaujama pateikti ES skaitmeninio COVID-19 sertifikato norint patekti į viešąjį transportą, kultūros įstaigas (muziejus, kino teatrus, viešus renginius ir kt.), restoranus, viešbučius, kitas įstaigas, išskyrus ligonines ir senelių prieglaudas.

123rf.com nuotr. / Toskana, Italija
123rf.com nuotr. / Toskana, Italija

Pasireiškus galimiems COVID-19 simptomams, būtina apie tai pranešti vietinėms sveikatos institucijoms ir izoliuotis. Naudinga informacija ir telefonų numeriai skelbiami Italijos sveikatos ministerijos puslapyje čia. Atkreipiame dėmesį, kad jeigu jūsų testas teigiamas, jūs negalite niekur keliauti viešuoju transportu ir turite laikytis vietinių izoliacijos procedūrų ir reikalavimų. Šios procedūros taip pat taikomos artimiausiai su užsikrėtusiuoju kontaktavusiems asmenims.

Tranzitas: vykstantiems tranzitu privačiomis transporto priemonėmis per Italijos teritoriją, neviršijant 36 val. taikoma išimtis dėl testo ir izoliacijos.

Dėl išsamesnės informacijos bei taikomų išimčių rekomenduotina užpildyti klausimyną (anglų kalba).

Nuo balandžio 1 dienos nebegalioja Italijos teritorijos skirstymo į zonas (raudoną, oranžinę, geltoną ir baltą) tvarka. Atnaujinta informacija skelbiama čia.

Šiuo metu apsauginių kaukių naudojimas yra rekomenduojamas įstaigų viduje. Viešajame transporte, įskaitant lėktuvus, renginiuose, teatro spektakliuose, kine, koncertuose, sporto varžybose, vykstančiose patalpų viduje, privalu dėvėti FFP2 tipo veido kaukes.

123RF.com nuotr. / Moteris lėktuve
123RF.com nuotr. / Moteris lėktuve

Neturint reikiamo tipo kaukės, galite būti neįleisti į viešąjį transportą, o už visų reikalavimų nesilaikymą taikomos piniginės baudos.

Graikija

Nuo 2022 m. gegužės 1 d., atvykstant į Graikiją ir keliaujant visomis transporto priemonėmis šalies viduje, nebereikia pateikti papildomų dokumentų, susijusių su COVID-19 pandemijos valdymu (skiepų/persirgimo sertifikatų ar neigiamų testo rezultatų).

Nebelieka papildomų ribojimų ir šalies viduje, išskyrus:

  • privalomą apsauginių kaukių dėvėjimą viešajame transporte ir uždarose patalpose.

Vokietija

Visi bet kokia transporto priemone iš Lietuvos į Vokietiją atvykstantys keliautojai (12 metų ir vyresni), įskaitant ir tuos keliautojus, kurie į Vokietiją atvyksta jungiamųjų skrydžių tikslais, privalo su savimi turėti ir LR/VFR pasienio bei kitoms tarnyboms pateikti:

  • COVID-19 testo (PGR testo, atlikto ne anksčiau kaip prieš 48 val. iki atvykimo į Vokietiją, arba greitojo antigenų testo, atlikto ne anksčiau kaip prieš 48 val. iki atvykimo į Vokietiją) neigiamą rezultatą;

arba

  • Dokumentą, patvirtinantį, kad asmuo yra persirgęs COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis SARS-CoV-2 PGR tyrimo testo teigiamu rezultatu ir nuo teigiamo tyrimo rezultato iki atvykimo į VFR praėjo ne mažiau kaip 28 d. ir ne daugiau kaip 90 dienų;

arba

  • Dokumentą, patvirtinantį, kad asmuo yra pasiskiepijęs mažiausiai dviem dozėmis viena arba skirtingomis Europos Sąjungoje leidžiamomis COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinomis. Asmens skiepijimą įrodančiame dokumente turi būti nurodyta: pasiskiepijusio asmens duomenys (vardas, pavardė, gimimo data arba asmens dokumento numeris), vakcinos pavadinimas, vakcinų dozių skaičius, skiepijimo datos, įstaigos, kuri paskiepijo asmenį, duomenys (pavadinimas arba antspaudas)). ES skaitmeninis skiepų pažymėjimas VFR galioja 9 mėn. (270 dienų) nuo antrojo skiepo, užbaigusio pilną asmens skiepijimo schemą, dienos.
123rf.com nuotr. / Hamburgas, Vokietija
123rf.com nuotr. / Hamburgas, Vokietija

Išimtis

Į Vokietiją taip pat gali atvykti asmuo, kuris yra pasiskiepijęs viena Europos Sąjungoje leidžiamos COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinos doze, turi vakcinaciją įrodančius dokumentus ir papildomai gali pateikti:

Antikūnų testą, patvirtinantį, kad asmuo sirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) prieš vakcinaciją;

arba

Dokumentą, patvirtinantį, kad asmuo sirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) (kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis SARS-CoV-2 PGR tyrimo testo teigiamu rezultatu) prieš vakcinaciją;

arba

Dokumentą, patvirtinantį, kad asmuo sirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) (kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis SARS-CoV-2 PGR tyrimo testo teigiamu rezultatu ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne mažiau kaip 28 d.) po vakcinacijos.

Aukščiau nurodyti dokumentai (COVID-19 testo rezultatas, antikūnų testo rezultatas, asmens persirgimą ar vakcinaciją patvirtinantys dokumentai) turi būti išduoti viena iš šių kalbų: vokiečių k., anglų k., prancūzų k., italų k., ispanų k., skaitmeniniu arba popieriniu formatu (pvz. ES skiepų skaitmeninis pažymėjimas arba PSO skiepų pasas). Nufotografuoti dokumentai nėra vertinami kaip tinkami.

Primename, kad Vokietijoje FFP2 kaukių dėvėjimas privalomas viešajame transporte ir medicinos įstaigose. Atkreipiame dėmesį, kad VFR įstaigos, įmonės, organizacijos turi individualią teisę nuspręsti dėl medicininių arba FFP2 kaukių dėvėjimo prievolės lankytojams ir kitose viešosiose vietose.

Prieš Jūsų kelionę į Vokietiją papildomai rekomenduojame peržiūrėti VFR užsienio reikalų ministerijos, VFR sveikatos apsaugos ministerijos, taip pat Jūsų skrydį/kelionę organizuojančios kompanijos pateikiamą informaciją.

Daugiau informacijos: VFR užsienio reikalų ministerija; VFR sveikatos apsaugos ministerija; Robert-Koch Institutas; Paul-Ehrlich Institutas.

123RF.com nuotr. / Apsauginė veido kaukė
123RF.com nuotr. / Apsauginė veido kaukė

Ispanija

Į Ispaniją atvykstantys asmenys privalo turėti vieną iš šių dokumentų:

  • Neigiamą PGR testo, atlikto ne anksčiau kaip prieš 72 val. iki atvykimo į Ispaniją, arba greitojo antigenų testo, atlikto ne anksčiau kaip prieš 24 val. iki atvykimo į Ispaniją, rezultatą.
  • Visiškai pasiskiepiję asmenys gali pateikti ES skaitmeninį COVID pažymėjimą. Jei asmuo nėra pasiskiepijęs sustiprinančiu skiepu, jo COVID pažymėjimas laikomas galiojančiu, jei nuo pilno skiepijimo (priklausomai nuo vakcinų – vienu arba dviem skiepais) praėjo ne mažiau 14 ir ne daugiau 270 dienų. Pasibaigus COVID pažymėjimo galiojimui, jis gali būti atnaujinamas tik tuo atveju, jei asmuo pasiskiepija sutvirtinančiu skiepu ir turi tai patvirtinantį dokumentą. Tokiu atveju nacionaliniame COVID skiepą patvirtinančiame dokumente privalo būti nurodyta sutvirtinančio skiepo gavimo data.
  • Persirgimo pažymėjimą, patvirtinantį, kad asmuo yra persirgęs COVID-19 (turi būti nurodyta pirmojo teigiamo testo data, įrašas, jog asmuo yra pasveikęs bei šalis, išdavusi šį sertifikatą.) Persirgimo pažymėjimą galima pateikti, jei nuo viruso diagnozavimo praėjo daugiau nei 11 dienų. Toks pažymėjimas galioja 180 dienų.

Vaikams iki 12 metų amžiaus pateikti skiepų pažymėjimo ar COVID-19 testo rezultato nereikia.

123rf.com / Madridas, Ispanija
123rf.com / Madridas, Ispanija

Taip pat asmenys privalo turėti QR kodą, gautą išvykimo vietoje užpildžius sanitarinės kontrolės anketą, kurią rasti, užpildyti ir pateikti galima per www.spth.gob.es arba naudojantis aplikacija Spain Travel Health-SpTH. Asmenims, turintiems galiojantį skaitmeninį ES skiepų pažymėjimą ar jį atitinkantį nacionalinį dokumentą, QR kodas nėra reikalingas. Pasitikrinti, ar Jūsų turimas skiepų dokumentas galioja kelionei į Ispaniją, galite čia: Spain Travel Health (spth.gob.es).

Atvykimo į šalį sąlygos gali keistis, atsižvelgiant į COVID-19 plitimo dinamiką. Prieš vykstant į Ispaniją patartina susipažinti su oficialia aktualiausia atvykimo sąlygų informacija, skelbiama Ispanijos sveikatos apsaugos ministerijos puslapyje.

Daugiau informacijos apie atvykimo į Ispaniją sąlygas ir situaciją šalyje galite rasti šiuose šalies oficialių institucijų puslapiuose:

Portugalijos žemyninė dalis

Atvykus būtina:

  • pateikti ES skaitmeninį COVID-19 pažymėjimą, neigiamą COVID-19 PGR (atliktą ne anksčiau 72 val.) arba greitąjį antigenų testą (atliktą ne kasčiau 24 val.), skiepų pažymą arba imuniteto deklaraciją (persirgus COVID-19 liga);
  • vaikams iki 12 m. pažymėjimo ar testo atlikti nereikia.
123RF.com nuotr. / Lisabona, Portugalija
123RF.com nuotr. / Lisabona, Portugalija

Situacija Portugalijoje keičiasi, todėl, prieš keliaujant į šalį, rekomenduojame susipažinti su informacija, paskelbta šiose oficialiose Portugalijos institucijų interneto svetainėse:

Madeiros sala (Portugalija)

Kelionėms į Madeirą reikalavimų nėra. Daugiau informacijos apie keliavimo į salą sąlygas ir tvarką galima rasti čia.

123RF.com nuotr. / Madeira, Portugalija
123RF.com nuotr. / Madeira, Portugalija

Azorų salos (Portugalija)

Prieš keliaujant į Azorus yra būtina:

  • pateikti ES skaitmeninį COVID-19 pažymėjimą, neigiamą COVID-19 PGR (atliktą ne anksčiau 72 val.) arba greitąjį antigenų testą (atliktą ne kasčiau 48 val.), arba ES skaitmeninį COVID-19 pažymėjimą, skiepų pažymą arba imuniteto deklaraciją (persirgus COVID-19 liga);
  • vaikams iki 12 m. pažymėjimo ar testo atlikti nereikia.

Naujausią informaciją apie keliavimą į Azorus galima rasti:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius