-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.DiCaprio išgarsintas paplūdimys turistams bus užvertas mažiausiai iki 2021-ųjų

Savo paties sėkmės auka – taip yra vadinamas vienas garsiausių paplūdimių Tailande, kuris turistams bus užvertas dar mažiausiai dvejus metus, praneša CNN.
Maya paplūdimys Tailande
Maya paplūdimys Tailande / „Scanpix“/AP nuotr.

Maya paplūdimys yra vienas geriausiai atpažįstamų pasaulyje. Išpopuliarėjo jis, kai čia buvo filmuota dalis Danny Boyle'o filmo „Paplūdimys“ (2000 m.) su po „Titaniko“ išgarsėjusiu Leonardu DiCaprio. Po filmo keliautojai į idilišką paplūdimį pradėjo masiškai traukti, kad pamatytų tą utopiją, kurią filme surado L.DiCaprio herojus.

„Scanpix“ nuotr./Maya paplūdimys filme ir realybėje
„Scanpix“ nuotr./Maya paplūdimys filme ir realybėje

Kasdien čia apsilankydavo maždaug po 5 tūkst. žmonių, kurie laiveliais atplaukdavo iš populiariausių Tailando kurortų Krabio ir Puketo.

Žinoma, tokie skaičiai žmonių neišvengiamai pradėjo kenkti aplinkai – ypač įlankoje augantiems koralams. Praėjusiais metais buvo priimtas sprendimas uždaryti paplūdimį bent laikinai.

Vis tik nuspręsta draudimą pratęsti mažiausiai iki 2021 metų birželio. Anot Tailando Nacionalinų parkų departamento direktoriaus Songtamo Suksawango, paplūdimio ekosistema nespėjo atsigauti nuo turizmo padarytos žalos.

„Ekosistema bus įvertinta, tada vėl spręsime, ar paplūdimys jau gali būti atvertas turistams. Mums reikia daugiau laiko, kad gamta galėtų atsistatyti, o palūdimyje dirbanti mūsų komanda situaciją vertins kas tris mėnesius“, – CNN tikino Songtamas Suksawangas.

Kaip buvo pranešta anksčiau, ekologai negyvus koralus klijuoja atgal ant povandeninių uolų. Gal tai skamba mažų mažiausiai keistai, bet šis procesas veikia. Maždaug po savaitės koralas jau būna pakankamai stiprus, kad pats laikytųsi už uolos, klijai pamažu ištirpsta, o rifas taip didėja.

Maya paplūdimys yra vos 240 m ilgio, bet kasmet atnešdavo keliolika milijonų JAV dolerių Tailando turizmo sektoriui. 2018 metų birželį jį buvo nuspręsta uždaryti siekiant atgaivinti regione pradėjusius nykti koralus.

„Scanpix“/AP nuotr./Maya paplūdimys Tailande
„Scanpix“/AP nuotr./Maya paplūdimys Tailande

Atsodinta 10 tūkst koralų

Nuo praėjusių metų buvo atsodinti apie 10 tūkst. koralų ir jie sėkmingai augo, tačiau Tailandą užklupus karščio bangai jūros temperatūra pakilo iki 32 laipsnių pagal Celsijų. Anot S.Suksawango, mažiesiems koralams augti tokios sąlygos yra labai nepalankios, vanduo yra per karštas, dėl to nemažai naujai pasodintų koralų nubalo.

Per laikotarpį iki 2021-ųjų, pasak departamento vadovo, taip pat bus įdiegta ir daugiau sistemų, padėsiančių sukontroliuoti turistų srautus.

Bus įdiegta elektroninio bilieto sistema, užtikrinanti, kad per dieną paplūdimyje neapsilankytų daugiau kaip maždaug 1,2 tūkst. turistų. Prieš uždarymą paplūdimį per dieną aplankydavo 5 tūkst. turistų.

„Mums labai svarbu paplūdimyje išlaikyti tvarų turizmą. Šį gamtos paveldą norime perduoti ir ateities kartoms“, – tikino Songtamas Suksawangas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius