Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 08 03 /15:30

Lenkija kol kas į paveiktų šalių sąrašą netraukiama, bet suklusti reikia visiems keliaujantiems

Lenkijoje augant užsikrėtusiųjų COVID-19 skaičiui, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pirmadienį sakė, kad situacija kaimyninėje šalyje yra atidžiai stebima. Lenkija artimiausiu metu turėtų patekti į paveiktų šalių sąrašą, tačiau užsimenama, kad tai tikriausiai įvyks tik penktadienį. Tačiau suklusti reikia ir visiems keliaujantiems – prastėjant epidemiologinei situacijai Lietuvoje, gali būti griežtinamos taisyklės visiems grįžtantiems į Lietuvą.

Lenkija artimiausiu metu gali patekti į sąrašą

Nuo pirmadienio saviizoliuotis privaloma grįžusiems iš 12 Europos Sąjungos šalių – sąrašą papildė Prancūzija ir Malta.

Paveiktomis koronaviruso infekcijos šalimis laikomos tos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų bus didesnis negu 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Lenkijos rodiklis pirmadienio duomenimis siekė jau 17,9. Šalis žada ir naujų ribojimų bei didesnes baudas.

Nyderlanduose susirgimų per savaitgalį taip pat gausiai padaugėjo. Šios šalies rodiklis – jau net 19,2.

„Žinoma, epidemiologams kelia susirūpinimą sergamumas pas mūsų kaimynus, nes važiuojame, lankomės gana dažnai. Kaip ir šnekėjau apie įvežtinius atvejus – jų yra ir iš Lenkijos (trys – red.), kaip ir iš kitų šalių, kurios nėra įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą “, – sakė R.Lingienė.

Ji tikino, kad situacija stebima kiekvieną dieną, ir jeigu rodikliai viršys numatytą kriterijų, Lenkija be jokios abejonės bus įtraukta į paveiktų šalių sąrašą. Jis atnaujinamas atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius užsienio šalyse, kuriuos galima sekti Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro interneto svetainėje.

„Tuomet Sveikatos apsaugos ministerija ir priims sprendimą. Arba priims sprendimą penktadienį, kaip visada priimama, arba bus priimtas kitoks spendimas greičiau“, – sakė R.Lingienė ir pridūrė, kad čia jau spręsti turi SAM.

Paprastai Sveikatos apsaugos ministerija sprendimą, iš kurių šalių atvykus reikės izoliuotis, priima penktadieniais, o jis įsigalioja nuo pirmadienio. Kartą Lietuva jau darė išimtį – staiga išaugus susirgimų skaičiui Bulgarijoje ir Rumunijoje, privaloma izoliacija grįžus iš šių šalių buvo paskelbta viduryje savaitės.

Visgi ministro pirmininko patarėjas, Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys užsiminė, kad sprendimas tikriausiai bus paliktas penktadieniui.

„Artimiausiu metu į šį sąrašą gali patekti ir Lenkija“, – Vyriausybė.

„Siekiame, kad dėl didėjančio užsikrėtusiųjų COVID-19 skaičiaus Europoje mūsų piliečiai patirtų kuo mažiau nepatogumų, todėl šalių, iš kurių grįžus privalu izoliuotis, sąrašą atnaujiname tik kartą per savaitę. Tačiau, kaip ir iki šiol, geriausias draudimo nuo naujojo koronaviruso „polisas“ yra kiekvieno iš mūsų budrumas“, – pirmadienį išplatintame pranešime spaudai cituojamas G.Surplys. Jame taip pat teigiama, kad „artimiausiu metu į šį sąrašą gali patekti ir Lenkija“.

Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą pavaduojantis švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sako stebintis epidemiologinę situaciją Lenkijoje.

„Aš iš ryto paprašiau Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų pateikti savo išvadas ir informuoti mane apie tendencijas ir rodiklius, kurie verstų koreguoti įtraukimą į sąrašą kitų (paveiktų) šalių, kalbama apie dvi šalis, Lenkiją ir Nyderlandus“, – BNS cituoja A.Monkevičių.

Ministro teigimu, „kol kas tas rodiklis, jų nuomone, nėra pasiektas“. „Kai tik bus pasiektas, būsiu informuotas“, – teigė laikinasis Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas.

Taisykles keliaujantiems planuojama griežtinti

R.Lingienė pirmadienį spaudos konferencijoje priminė, kad atvykstantiesiems net ir iš tų šalių, kurios nėra įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą, rekomenduojama užsiregistruoti NVSC svetainėje. Taip pat grįžusieji iš užsienio gali kreiptis į mobilųjį punktą ir išsitirti dėl COVID-19.

„Labai rekomenduojame registruotis svetainėje, nes jeigu asmuo susirgtų, būtų daug lengviau turint jo kontaktus atsekti visą užsikrėtimo grandinę, nes kaip minėjau, ir kitomis dienomis registruojama nemažai atvejų asmenims, kurie atvyksta iš šalių, kurios nėra įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą. Kaip šalyje bebūtų saugu, paveiktose šalyse lankosi dar daugiau žmonių iš visų šalių. Oro uostai, lėktuvai – rizika užsikrėsti visgi yra ir yra didelė“, – aiškino R.Lingienė.

Dėl augančio susirgimų skaičiaus ketinama ir griežtinti reikalavimus atvykstantiems. Anot R.Lingienės, dabar galiojantys sprendimai buvo labiau orientuoti į žmonių sąmoningumą, supratimą – kad būtų mažiau suvaržymų.

„Bet praėjusį penktadienį su sveikatos apsaugos ministru, epidemiologais ši situacija – iš užsienio grįžtančių rizikos valdymas – buvo aptarta, ir, mano žiniomis, artimiausiu metu bus priimti atitinkami sprendimai“, – užsiminė NVSC Vilniaus departamento vadovė.

R.Lingienė pripažino, kad keliautojams taisyklės dėl judėjimo tarp šalių Europoje yra gana painios, nes nėra bendro visos bendrijos sutarimo, kiekviena valstybė priima savo sprendimus. „Ir ta situacija keičiasi greitai. Šiandien galbūt gerai, o kitą dieną šalis gali priimti gana staigius sprendimus, kurie gali mūsų keliautojams sukelti didelius nepatogumus ir sutrikdyti kelionę“, – sakė ji.

Atsargiai planuoti savo keliones rekomenduoja ir Vyriausybė. Dėl Europoje augančio COVID-19 užsikrėtimų skaičiaus, asmenys, ketinantys vykti į užsienį, raginami labai atsakingai įvertinti situaciją.

„Keliaujantys žmonės turėtų susipažinti su konkrečios užsienio valstybės reikalavimais atvykstant į šalį, kokių papildomų dokumentų gali reikėti. Ypač svarbu atkreipti dėmesį, kad sergamumo situacija gali pasikeisti labai greitai ir tai gali lemti būtinų apribojimų tiek užsienio valstybėse, tiek Lietuvoje atnaujinimą“, – pranešime spaudai cituojamas G.Surplys.

Lenkijoje daugiausiai atvejų – anglių kasybos regione

Lenkijoje per pastarąją parą nustatyti 575 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, o dar vienas žmogus mirė. Bendras šalyje patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius išaugo iki 47 469, o mirčių – iki 1 732.

Ministerija nurodė, kad iš naujai nustatytų užsikrėtimo atvejų 146 buvo užregistruoti pietiniame Silezijos anglių kasybos regione, kur liga išplito tarp vietos kasyklų darbininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius