Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvis sako be priežasties uždarytas į karantino viešbutį JK: „Tai yra tiesioginis žmogaus teisių pažeidimas“

Jungtinėje Karalystėje jau daugiau nei savaitę dalis atvykusių į šalį privalo izoliuotis tam numatytuose „karantino viešbučiuose“ ir už 10 dienų gyvenimą juose susimokėti apie 2 tūkst. Eur. Nors Anglijoje viešbučiuose izoliuotis turi tik atvykstantys iš „raudonųjų“ šalių, vienas lietuvis tikina ten nugabentas po skrydžio iš Lietuvos, kuri nėra įtraukta į „raudonąjį“ sąrašą. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija sako apie šį atvejį nežinanti, tačiau primena, kad dalyje JK visi keliautojai turi vykti į „karantino viešbučius“.
JK viešbučiuose karantinuoti keliautojai
JK viešbučiuose karantinuoti keliautojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kam reikia vykti į karantino viešbučius?

Savo vardo nenorėjęs atskleisti vyras 15min pasakojo, kad į Jungtinę Karalystę nuvyko sausio 17 d., praėjus dviem dienoms po to, kai šalyje įsigaliojo nauja tvarka dėl saviizoliacijos.

Anglija paskelbė „raudonąjį“ 33 šalių sąrašą, į kurį įtraukė daugiausia nerimo dėl COVID-19 atmainų plitimo keliančias valstybes. Atvykę iš šių šalių žmonės privalo važiuoti į numatytus „karantino viešbučius“, kuriuose saviizoliacijoje turi praleisti 10 dienų. Už tai jie turi ir patys susimokėti – 1 750 svarų sterlingų (apie 2 tūkst. Eur).

„Esmė tame, kad Lietuva nepatenka į šį sąrašą. Buvome priversti keliauti į viešbutį nieko neišaiškinus, nors turėjome neigiamą COVID-19 testą, užpildėme formą ir užsakėme 2 papildomus testus adresu, kur turėjome izoliuotis“, – 15min tikino lietuvis.

Pagal Anglijoje galiojančias taisykles, ne iš „raudonųjų“ šalių atvykę žmonės taip pat privalo izoliuotis, tačiau tą gali daryti namuose. Be to, prieš kelionę reikia turėti neigiamą COVID-19 testo atsakymą (ne senesnį nei 72 valandų). Taip pat saviizoliacijos metu pasidaryti du testus – 2-ą ir 8-ą dienomis.

Škotijoje galioja dar griežtesnės taisyklės – į karantino viešbučius turi važiuoti visi keliautojai, išskyrus tuos, kurie atvyko iš Bendros kelionių srities (Common Travel Area).

Atsakymų lietuvis sako negavęs

Lietuvis pasakojo dėl savo situacijos bandęs susisiekti ir su Lietuvos ambasada JK, tačiau nesėkmingai. Skambino ir telefonu 112, bet esą ten „nieko konkrečiai neišaiškina ir verčia toliau likti viešbutyje“.

Vyras rašė, kad išsamesnio atsakymo, kodėl jam reikia būti viešbutyje, taip ir nesulaukęs. „Mano atveju atsakymas buvo toks: „Būsite išleistas po 8 dienų, t.y. po pakartotino COVID-19 testo“, – rašė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JK viešbučiuose karantinuoti keliautojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JK viešbučiuose karantinuoti keliautojai

„Tai yra tiesioginis žmogaus teisių pažeidimas, ir niekas nenori apie tai net kalbėti, – piktinosi vyras. – Taip pat yra žinomų žmonių iš kitų ES šalių. Toks jausmas, kad nesant keleivių iš paveiktų šalių, norima kompensuoti išlaidas ES keleivių sąskaita.“

Jis rašė žinantis ir atvejį, kai vienas iš Lenkijos atvykęs žmogus iš oro uosto buvo išleistas saviizoliuotis namuose, tačiau kitą dieną (vasario 15 d.) esą policija atvyko į jo namus ir priverstinai jį išvežė į karantino viešbutį. „Nors kaip ir mano atveju – Lenkija nėra paveiktų šalių sąraše, žmogus taip pat turėjo visas galimybes izoliuotis namie atliekant visus testus neišeinant iš namų“, – tikino vyras.

Apie tai informacijos 15min nepavyko rasti nei JK, nei Lenkijos internetinėje žiniasklaidoje.

URM: svarbu žinoti taisykles

Užsienio reikalų ministerija komentare 15min teigė, kad pastaruoju metu į Lietuvos ambasadą JK nesikreipė Lietuvos piliečiai, kuriems JK būtų nurodyta saviizoliuotis viešbutyje ir kurie būtų nesupratę to priežasties.

URM: į ambasadą nesikreipė Lietuvos piliečiai, kuriems JK būtų nurodyta saviizoliuotis viešbutyje ir kurie būtų nesupratę to priežasties.

Ministerija atkreipė dėmesį, kad vykstant iš Lietuvos į JK svarbu žinoti patekimo į šalį taisykles:

  • privaloma prieš kelionę atlikti ir oro uoste pateikti neigiamą COVID-19 testą;
  • taikomas ir saviizoliavimosi reikalavimas atvykus: Anglijoje saviizoliavimasis privalomas namuose, o atvykstantiems į Škotiją – viešbutyje savo sąskaita.
  • Atvykus į Angliją, taip pat reikia būti iš anksto užsisakius (įsigijus) du PGR testus, kurie turi būti atlikti antrą ir aštuntą saviizoliavimosi dieną, pasų patikrinimo postuose prašoma pateikti šią užsakymus įrodančią informaciją.
  • Jei prieš tai viešėta šalyse, esančiose „raudoname sąraše“ ir Anglijoje privaloma izoliuotis viešbutyje savo sąskaita.

URM taip pat priminė, kad šiuo metu JK vis dar galioja visuotinis karantinas ir bendroji rekomendacija likti namuose (STAY AT HOME).

Lietuvos URM dabar rekomenduoja nevykti į Jungtinę Karalystę. Rekomendacijas dėl kiekvienos šalies galite pasižiūrėti svetainėje https://keliauk.urm.lt/

keliauk.urm.lt iliustr./URM rekomendacijos dėl kelionių į kitas šalis
keliauk.urm.lt iliustr./URM rekomendacijos dėl kelionių į kitas šalis

Klaidų gali pasitaikyti

Britų spauda jau yra plačiai aprašiusi vieną atvejį, kai tėvas su dukra buvo priversti vykti į karantino viešbutį, nors jiems galiojo išimtis. Aštuonerių metų mergaitė ir jos tėtis klaidingai buvo pasiųsti į viešbutį kartu su visais keliautojais. Tiesa, ten praleido tik vieną naktį.

Kaip minėta, Škotija yra įvedusi griežtesnes taisykles nei Anglija – viešbučiuose karantinuotis privalo visi atvykstantieji, o ne tik iš „raudonųjų“ šalių. Visgi išimtis galioja tiems, kurie atvyksta iš Bendros kelionių srities (Common Travel Area), kuriai priklauso JK, Airija, Džersio, Meno ir Gernsio salos.

Chun Wong ir jo dukra Kiernan į Edinburgą atvyko per Dubliną iš JAV. Atskridę į oro uostą jie išvyko į viešbutį, o tik vėliau naktį sužinojo, kad jame gyventi neprivalu, nes skrido jungiamuoju skrydžiu iš Airijos. Tad ir izoliuotis gali namuose.

Vyras BBC papasakojo, kad oro uosto pareigūnas atvyko pas jį į viešbutį ir pats pranešė naujieną bei atsiprašė. „Jis sakė, kad tai buvo jų klaida – kadangi atvykome į šalį per Dubliną, tai karantinuotis viešbutyje nereikia. Jie labai atsiprašinėjo, sakė, kad susimovė. Aš suprantu – tai buvo pirmoji (naujų taisyklių) diena, ir koks gi procesas einasi tobulai nuo pat pirmos dienos?“ – kalbėjo Chun Wong.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius