-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos keliautojams – metų Kolumbo apdovanojimai

Po Valdovų rūmų skliautais paskelbti ir apdovanoti aktyviausi metų keliautojai. Trečią kartą surengtame konkurse „Kolumbas LT'16“ išskirtos penkios nominacijų kategorijos: kelionės užsienyje istorija, kelionės po Lietuvą istorija, kelionės fotografija, kelionės vaizdo filmukas ir metų keliautojas „Lietuvos Kolumbas“.
Keliautojų konkurso „Kolumbas LT“ 2016 nugalėtojai
Keliautojų konkurso „Kolumbas LT“ 2016 nugalėtojas - Daumantas Liekis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kolumbais Lietuvos keliautojai vadinami neatsitiktinai. Kaip sakė vienas iš konkurso organizatorių, Lietuvos žurnalistų sąjungos kelionių ir pramogų klubo pirmininkas Gerimantas Statinis, Kristupas Kolumbas, portugalų kilmės JAV istoriko Manuelio Rosos teigimu, buvo Jogailos vaikaitis. Tad ryšys – akivaizdus.

Šių metų konkursas atskleidė kiek netikėtą faktą – dėmesio vertų darbų apie Lietuvą trūksta. Keliautojai arba nekeliauja po gimtąją šalį, arba tiesiog apie tai nerašo. Todėl konkurso komisija skyrė du prizus už kelionių užsienyje istorijas.

Už kelionės pasakojimą į Kostą Riką Dainora Tverijonė buvo pripažinta „Kelionės užsienyje istorija I“ laureate. Pasak Dainoros, šia šalimi ji su vyru susidomėjo viename žurnale perskaičiusi sakinį: „Tai aktyvių pramogų ir gamtos mylėtojų šalis“. „Pagalvojome, kad tai apie mus“, – šypsojosi laureatė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keliautojų konkurso „Kolumbas LT“ 2016 nugalėtojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keliautojų konkurso „Kolumbas LT“ 2016 nugalėtoja Dainora Tverijonė

Nominacija „Kelionės užsienyje istorija II“ nugalėtoju tapo Daumantas Liekis už keliones reportažus iš Černobylio. D.Liekio pasakojimus iš atominės jėgainės sprogimo paženklinto miesto galėjote skaityti 15min. Pats D.Liekis tikina savęs keliautoju nevadinantis, kadangi į Černobylį jis vyksta dažniau nei pas senelius į sodybą – pas pastaruosius buvo tik kartą, o štai į Černobylį traukia bent tris-keturis kartus per metus.

Nepralenkiamas kelionių fotografijos nominacijoje buvo „Sniegynų tigro“ titulą neseniai pelnęs alpinistas Saulius Damulevičius su nuotraukų ciklu iš Pergalės viršūnės Tian Šanio kalnuose. S.Damulevičius yra įkopęs į visas aukščiausias Pietryčių Azijos viršukalnes ir pelnęs Sniegynų tigro vardą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keliautojų konkurso „Kolumbas LT“ 2016 nugalėtojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keliautojų konkurso „Kolumbas LT“ 2016 nugalėtojas Saulius Damulevičius (dešinėje)

Už nuotaikingą filmuką iš Namibijos prizas atiteko Egidijui Merkevičiui. Anot Egidijaus, jų kelionė trūko ne tris savaites, o apie pusantrų metų – nuo bilietų įsigijimo, planavimo iki paties filmuko kūrimo. „Įspūdis, kai važiuoji keturių juostų žvyrkeliu ir sutinki vos vieną kitą automobilį“, – demonstruojant filmuką kalbėjo E.Merkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keliautojų konkurso „Kolumbas LT“ 2016 nugalėtojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keliautojų konkurso „Kolumbas LT“ 2016 nugalėtojas Egidijus Merkevičius

Svarbiausia nominacija – metų keliautojas „Lietuvos Kolumbas“ – atiteko Martynui Vingriui, už žaismingai aprašytus 8 mėnesių kelionės įspūdžius autostopu. Martynas kaip tik apdovanojimų dieną grįžta iš savo kelionės, tad jo padėkos laišką perskaitė brolis Donatas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keliautojų konkurso „Kolumbas LT“ 2016 nugalėtojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keliautojų konkurso „Kolumbas LT“ 2016 nugalėtojo Martyno Vingrio brolis Donatas (dešinėje)

Dar vienas – paskatinimo prizas atiteko Akmenės rajono Ventos gimnazijos kūno kultūros mokytojui Vytautui Šiurkui ir jo mokiniams. Šis pedagogas sugalvojo projektą „Ventos gimnazistai – aukščiausiose Europos viršukalnėse“. Per dešimt metų aplankyta jau 24 šalių kalnai.

Šis konkursas rengiamas jau trejus metus, per tą laiką 104 dalyviai atsiuntė 205 darbus. Kai kurie dalyviai – nuolatiniai. Konkursas skirtas pagerbti Lietuvos žmones, entuziastus, kurie keliaudami fiksuoja akimirkas ir įspūdžius, juos fiksuoja savo rašiniuose, nuotraukose, vaizdo siužetuose, kuriais dalijasi su kitais.

Metų keliautojus išrinktos komisijos vadovas – žurnalistas ir keliautojas Algimantas Čekuolis, kartu su juo dirbo keliautojas Dainius Kinderis, Lietuvos geografų draugijos prezidentė prof. dr. Dovilė Krupickaitė, kelionių rašytoja Kristina Stalnionytė, LRT režisierė Miglė Greičiuvienė, „National Geographic Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Frederikas Jansonas, konkurso „Kolumbas LT‘2014“ laureatas Gytis Juodpusis, Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė ir LŽS Kelionių ir pramogų klubo pirmininkas Gerimantas Statinis.

Nugalėtojams atiteko 500 eurų vertės kuponai apsipirkti aktyvaus laisvalaikio aprangos „Hiatus Columbia“ parduotuvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius