Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mažiesiems Europos piliečiams – svajonių atostogos Prancūzijoje

Kasmetinės atostogos yra kiekvieno vaiko teisė, tačiau viena iš trijų europiečių šeimų negali sau leisti išsvajotų atostogų. Eifelio bokštas, Versalio sodai, Luvro muziejus atvers duris daugiau kaip 40 tūkst. Europos vaikų iš vargstančių šeimų. Į šį Europos kovos skurdu ir socialine atskirtimi metų renginį vyksta ir 8 vaikai iš Lietuvos.
Eifelio bokštas
Eifelio bokštas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mažieji atostogautojai ketvirtadienį (rugpjūčio 19 d.) susitinka Paryžiuje. Išskirtinėje programoje vaikai iš visos Europos aplankys Luvrą, Versalio sodus, Paryžiaus savivaldybę, mėgausis smėlio paplūdimiu, vandens ir kitu sportu. Atostogautojai taip pat dalyvaus piknike prie Eifelio bokšto, kur į dangų bus paleisti tūkstančiai balionų. Pačiame Paryžiaus centre, Marso laukuose, bus organizuojami užsiėmimai bendradarbiaujant su garsiu Prancūzijos teatro režisieriumi Jeanu Berthaud. 200 gatvės artistų ruošia didžiulį paradą, kad vaikai niekada nepamirštų šios dienos.

Stovykloje dalyvauja ir dvi organizacijos iš Lietuvos – Informacijos ir paramos gausiai šeimai centras bei socialinį stresą patiriančioms šeimoms teikianti pagalbą VšĮ „Nuo pradžios“. Iš abiejų organizacijų buvo atrinkti užsienyje niekada nebuvę aštuoni vaikai ir keturi lydintys suaugusieji.

„Vaikams ši kelionė – svajonių išsipildymas, jų tėvai negali šiais krizės laikais pasiūlyti tokių atostogų. Visą savaitę jie bendraus su vaikais iš kitų Europos šalių, tai dovana iš dangaus“, – neslėpė džiaugsmo Informacijos ir paramos gausiai šeimai centro direktorė Regina Ševelkaitienė.

Projekto organizatoriai teigia, kad menkas vaikų užimtumas, apribotos galimybės domėtis pasauliu, keliauti, pažinti bendraamžius iš kitų šalių reikšmingai didina vaikų socialinę atskirtį.

Trumpos atostogos skurdą ir socialinę atskirtį patiriantiems vaikams Prancūzijoje organizuojamos jau 30 metų. Į jas kasmet pakviečiama apie 40 tūkst. vaikų. Šiemet – minint Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metus – pirmą kartą į Prancūziją atvyksta ir 3000 poilsiautojų iš kitų Europos šalių.

Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metus šiemet mini visos bendrijos narės, taip pat Norvegija ir Islandija. Europos metais siekiama plačiąją visuomenę geriau informuoti apie skurdo Europoje priežastis ir padarinius, įvairius partnerius vienyti kovai su skurdu, skatinti socialinę integraciją.

84 milijonai (arba 17 proc.) europiečių šiuo metu gyvena žemiau skurdo ribos. „Eurobarometro“ duomenimis, didžioji dalis europiečių (73 proc.) mano, kad jų šalyje skurdas yra plačiai paplitusi problema, o 89 proc. nori, kad jų vyriausybė imtųsi skubiai ją spręsti. Nors dauguma žmonių mano, kad už tai visų pirma atsako nacionalinės vyriausybės, 74 proc. gyventojų tikisi, kad ir ES atliks svarbų vaidmenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius