-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 20 /13:56

Naujausios žinios bandantiems grįžti į Lietuvą: dar 5 tūkst. lietuvių laukia, numatyta 1,2 mln. Eur orlaivių išlaidoms

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, penktadienį užsienyje dar yra 5 040 lietuvių, kurie nori grįžti į Lietuvą, bet neranda kaip. Specialiaisiais skrydžiais jau pargabenta 1 340 lietuvių. Oro linijos, kurios užsakomaisiais reisais juos parskraidina, iš Susisiekimo ministerijos gali tikėtis ir kompensacijų – tam numatyta daugiau nei 1,2 mln. eurų.

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius penktadienį spaudos konferencijoje teigė, kad lietuviams dar yra galimybių grįžti – iš kai kurių miestų organizuojami užsakomieji reisai, dar juose yra bilietų. Kitur esantys lietuviai turėtų susirasti, kaip atvykti į tuos miestus. Pavyzdžiui, įstrigę Portugalijoje dar gali vykti arba į Varšuvą, arba į Amsterdamą.

Penktadienį buvo pavėlintas ir užsakomasis skrydis iš Varšuvos – kad į Lenkijos sostinę spėtų žmonės atskristi ir kitais reisais. Visa informacija skelbiama Užsienio reikalų ir Susisiekimo ministerijų, atitinkamų Lietuvos ambasadų puslapiuose. Ministras įspėjo, kad situacija keičiasi kiekvieną dieną, būtina sekti naujienas. Ją taip pat galite išgirsti vaizdo įraše:

VIDEO: Susisiekimo ministras J.Narkevičius – apie užsienyje įstrigusių lietuvių grįžimą į Lietuvą

Dar taip pat derinama galimybė lietuviams išskristi iš Abu Dabio, Jungtinių Arabų Emyratų, kur buvo keblumų su registracija. Indijoje nesklandumai privedė prie to, kad, pasak ministro, teko net tiesiogiai kontaktuoti su orlaivio atstovais ir kalbėti apie pavardžių pateikimą. Už pagalbą J.Narkevičius dėkojo Lenkijos oro linijoms.

„Stengiamės suorganizuoti logistinę grandį taip, kad kiekvienas Lietuvos pilietis galėtų grįžti į Lietuvą“, – tikino ministras.

Anot ministro, yra ir tokių atvejų, kad užsiregistravę ir net bilietus nusipirkę lietuviai neatvyksta į oro uostą. J.Narkevičius svarstė, kad gali būti nespėjama techniškai atvykti, galbūt apsigalvojama.

Skrydžiai – mokami, oro linijoms žadamos kompensacijos

Visi skrydžiai yra mokami. J.Narkevičius teigė, kad bilietų kainos esą pateikiamos atsižvelgus į nuolaidinius susitarimus.

„Esame taip pat sutarę, kad ten, kur lėktuvuose dar bus vietų, ir lėktuvas skris nepilnas, kompensuosime orlaivių išlaidas“, – pranešė susisiekimo ministras. Tam numatyta daugiau nei 1,2 mln. eurų.

Jis kompensacijas argumentavo tuo, kad oro linijos organizuotų skrydžius ir iš ten, kur gal nesusidarytų pilnas orlaivis keleivių. „Atsiskaitymas bus pagal kiekvieną organizuotą faktą“, – sakė J.Narkevičius.

Kainos varijuoja nuo 275 Eur už skrydį iš Londono iki tūkstančio eurų už parvykimą iš Azijos.

Lietuvos Vyriausybė ne kartą pabrėžė, kad lietuviai išlaidas už skrydį turės pasidengti patys. Paklaustas apie galimas kompensacijas žmonėms, kuriems teks dabar brangiai pirkti skrydžių bilietus, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius yra paraginęs prisiminti socialinį teisingumą – kodėl reikėtų kompensuoti žmonių keliones, kai turime sunkiai besiverčiančių žmonių, bedarbių ir pan.

Dalį specialių skrydžių vykdo „Avia Solutions Group“ priklausančios oro linijos. Grupės atstovė Vilma Vaitiekūnaitė 15min paaiškino, kaip atsiranda šių užsakomųjų reisų kainos.

„Skrydžio kaina iš oro neatsiranda – yra elementarūs kaštai. Pavyzdžiui, degalai. Nors jie dabar yra šiek tiek atpigę, tačiau bendroje sumoje išlaidos jiems sudaro nemažą dalį, priklausomai nuo atstumo. Dar yra skrydžio leidimai, personalas, mokesčiai už įvairias paslaugas“, – vardijo V.Vaitiekūnaitė.

Oro linijoms kainuoja tokios paslaugos kaip keleivių registracija oro uoste, bagažo pakrovimas į orlaivį, net trapo privarymas. Visa tai sumuojasi, ir atsižvelgiant į išlaidas, apskaičiuojama vieno bilieto kaina.

Gabenami iš viso pasaulio

Tarptautinėms oro bendrovėms smarkiai sumažinus skrydžių skaičių, penktadienį Lietuvoje turėtų leistis 16 keleivinių orlaivių – penkis kartus mažiau nei įprastai.

Pastaruoju metu lietuviams organizuojami užsakomieji skrydžiai tam, kad būtų galima grįžti namo.

Šimtai Lietuvos piliečių penktadienį užsakomaisiais skrydžiais turėtų grįžti į Vilnių iš Valensijos ir Paryžiaus ir oro uostų, skrydis iš tolimųjų kraštų grįžtantiems piliečiams organizuojamas ir per Varšuvą, o į Kauną parskris lietuviai iš Kopenhagos.

Užsienyje dėl koronaviruso pandemijos įstrigusių piliečių grįžimui šeštadienį taip pat numatytas skrydis iš Londono, pirmadienį – iš Amsterdamo ir iš Indonezijos Balio salos. Kitą savaitę numatytas reisas ir Hošiminas-Bankokas-Kaunas.

Grįžtantiems oro uostuose taikomos sugriežtintos patikros procedūros, renkami jų kontaktiniai duomenys, visiems grįžusiems privalomas 14 dienos karantinas, už jo pažeidimą gresia teisinė atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius