Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 17 /14:54

Grįžtantiems iš labiausiai paveiktų šalių sąrašo įvedami griežtesni reikalavimai

Į Lietuvą iš labiausiai koronaviruso paveiktų šalių grįžtantiems lietuviams įvesta nauja taisyklė – reikės ne tik laikytis izoliacijos, bet bus privalu ir pasidaryti COVID-19 testą, jeigu toje šalyje užsikrėtimų skaičius viršys 25 atvejų 100 tūkst. žmonių. „Keliones dabar reikėtų rinktis labai labai atsargiai“, – pirmadienį dar kartą įspėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
Keliautojas Kipre
Keliautojas Kipre / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Labiausiai koronaviruso paveiktomis šalimis laikomos tos, kuriose COVID-19 susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų viršija 25. Grįžus iš tokių šalių, bus privalu ir saviizoliacija, ir COVID-19 testas.

Grįžus iš šalių, kuriose užsikrėtimų skaičius viršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, testas nebus privalomas, tačiau saviizoliacija – taip.

„Jeigu šalis viršija (25 atvejus 100 tūkst. gyventojų), vadinasi, reikalingas testas ir izoliacija. Jeigu nuo 16 iki 25 – ta tvarka, kokia buvo, ji nesikeičia“, – spaudos konferencijoje aiškino premjeras Saulius Skvernelis.

Kol kas dar galioja ankstesnis Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtas sąrašas dėl šalių, iš kurių grįžus reikia izoliuotis. Jį atnaujinti buvo žadėta po Vyriausybės posėdžio.

Lietuviams itin aktualioje Graikijoje, pirmadienio duomenimis, rodiklis siekia 22,5. Tad ji, kaip ir Danija, Jungtinė Karalystė, Airija taip pat turėtų būti įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą. Bet kadangi jose rodiklis dar nesiekia 25, tad grįžusiems būtų privaloma tik saviizoliacija, bet ne COVID-19 testas.

Bus privalomi testai

Grįžtantiems lietuviams iš labiausiai paveiktų šalių bus, kaip ir anksčiau, privaloma registruotis NVSC svetainėje, laikytis saviizoliacijos, bet įvesta naujiena - jiems bus privalu pasidaryti COVID-19 testą. Tuo tarpu į Lietuvą iš labiausiai paveiktų šalių atvykstantys užsieniečiai testą turės atlikti dar savo šalyje.

Vyriausybės posėdyje pabrėžta, kad lietuviams nėra draudžiama vykti net ir į labiausiai paveiktas šalis, tačiau jie patys privalo prisiimti už tai atsakomybę. Grįžę jie turės izoliuotis ir per 24 valandas po grįžimo pasidaryti testą.

Turizmo atstovai prašo, kad grįžtantiems jų klientams lietuviams būtų suteikta galimybė testus atlikti prioritetine tvarka, taip pat – ir tiems, kurie nori išvykti, o svečia šalis reikalauja neigiamo COVID-19 testo įrodymo.

Tačiau premjeras Saulius Skvernelis spaudos konferencijoje atmetė tokią galimybę. „Girdim pašymą, bet tai nėra kol kas realu tai padaryti, – sakė ministras pirmininkas. – Mobiliuose punktuose bus daroma ta tvarka, kokia ir buvo daroma.“

Keliones dabar reikėtų rinktis labai labai atsargiai, – A.Veryga.

Jam antrino ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. „Prioritetą mes dėliojame truputį kitaip“, – aiškino jis. Anot ministro, ir toliau prioritetai bus teikiama tiems, kurie jaučia simptomus, kuriems reikia atlikti testą dėl medicininių procedūrų, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusiais.

„Testavimas labai svarbus, kad ligos plitimą visų pirma šalyje užkardytumėm, o tik paskui galvotumėm apie kažką, kas nėra žmogui pirmo būtinumo dalykas“, – kalbėjo A.Veryga.

Atsargiai reikėtų vykti ne tik į „raudonas“ šalis

A.Veryga atkreipė dėmesį, kad keliaujantieji turėtų žiūrėti ne tik į „raudonas“ šalis, į kurias vykti nerekomenduojama, bet ir į „geltonas“ – kur užsikrėtimo skaičiai taip pat auga.

„Vengti kelionių ne tik į tas šalis, kurios yra perlipę tą rizikingą ribą. Skaičiai keičiasi labai greitai, ir būna iki rimtų konfliktų, kad grįžę žmonės turi izoliuotis“, – įspėjo A.Veryga.

Spaudos konferencijoje jis dar kartą pakartojo, kad keliones dabar reikėtų rinktis labai labai atsargiai. „Ne nuo mūsų priklauso kitos šalies situacija, ir mes negalim nuspėti, kaip viskas vystysis“, – sakė A.Veryga.

Regionais šalys kol kas nebus skirstomos

Lietuvos turizmo asociacija (LTA) praėjusią savaitę siūlė, kad tradiciškai atostogų šalimis laikomas valstybes – Graikija, Turkija, Portugalija, Ispanija – būtų galima vertinti atskirais regionais. Tuomet poilsiautojus būtų galima skraidinti, pavyzdžiui, į Antaliją ar Kanarų salas.

S.Skvernelis teigė, kad šiuo metu apie tai nesvarstoma. „Bet ateityje visko gali būti“, – sakė premjeras.

Red: Informacija pataisyta – iš pradžių buvo skelbta, kad grįžusiems iš šalių, kuriose susirgimų skaičius nesiekia 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų, saviizoliacija nėra būtina. Ji visgi bus privaloma grįžus iš tų šalių, kuriose rodiklis yra bent 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Atsiprašome už klaidą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius