-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Organizatoriai nori skraidinti į Antaliją, Kanarų salas: prašoma keisti šalių, iš kurių grįžus reikia izoliuotis, vertinimą

Lietuvos turizmo asociacija kreipėsi valdžią prašydama pakeisti tvarką, pagal kurią skelbiama, iš kur grįžus į Lietuvą yra privaloma 2 savaičių saviizoliacija. Jie ragina tradiciškai atostogų šalimis laikomas valstybes vertinti atskirais regionais. Tuomet poilsiautojus būtų galima skraidinti, pavyzdžiui, į Antaliją ar Kanarų salas.
Turkijos viešbučiai laukia turistų
Turkijos viešbučiai laukia turistų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dabar Sveikatos apsaugos ministerija kiekvieną penktadienį skelbia tokį šalių sąrašą. Paveiktomis koronaviruso infekcijos šalimis laikomos tos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų bus didesnis negu 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Iš tokių šalių grįžę lietuviai ir iš jų atvykę užsieniečiai turi privalomai 2 savaitėms izoliuotis. Jeigu rodiklis viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, iš tos šalies užsieniečiai į Lietuvą atvykti negali. Lietuviai gali grįžti iš bet kurios valstybės.

Trečiadienio rytą Lietuvos turizmo asociacija, vienijanti nuo mažiausių kelionių agentūrų iki didžiausių kelionių organizatorių, išplatino viešą kreipimąsi, skirtą Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui ir COVID-19 sukeltos situacijos valdymo komiteto nariams.

Juo ragina priimti nutarimus, kurių pagrindu turizmo verslo sektoriui itin reikšmingų užsienio valstybių sergamumo rodikliai būtų stebimi ne bendru valstybės mastu, tačiau skaidomi į atskirus autonominius regionus.

Į juos, esant teigiamai epidemiologinei situacijai, kelionių organizatoriai, vykdantys veiklą užsakomaisiais skrydžiais, galėtų organizuoti saugias organizuotas turistines keliones.

Išskaidyti sergamumo rodiklius siūloma Graikijos, Portugalijos, Ispanijos ir Turkijos regionuose. Graikijos sergamumo rodiklius rekomenduojama skaidyti Kretos, Rodo, Korfu, Pelaponeso, Kefalonijos regionais.

Šiuo metu kelionių organizatoriai vykdo užsakomuosius skrydžius į Graikiją, kurios žemyninėje dalyje pastebimas sergamumo rodiklių padidėjimas, tačiau Kretos ir Rodo salose, į kurias yra vykdomos organizuotos turistinės kelionės iš Lietuvos, epidemiologinė situacija yra palanki ir fiksuojami maži sergamumo rodikliai.

Taip pat rekomenduojama išskirti sergamumo rodiklius bei peržiūrėti ir atnaujinti rekomendacijas kelionėms į Portugalijos Madeiros salą bei Algarvės regioną; Ispanijos Kanarų salas bei Andalūzijos regioną; Turkijos Antalijos bei Bodrumo regionus.

LTA vykdančiosios direktorės Mildos Plepytės-Rainienės pasirašytame dokumente teigiama, kad laiku priimtas toks nutarimas užtikrintų, jog nei keliautojai, nei kelionių organizatoriai nepatirtų papildomų rūpesčių ar nuostolių vykdant pargrąžinimo procedūrą.

Išplatintame pranešime spaudai taip pat aiškinama, kad sergamumo rodiklių stebėjimas bei skaidymas valstybių autonominių regionų mastu užtikrintų sąžiningą konkurenciją su kitų Europos sąjungos valstybių, tokių, kaip Vokietija ar Lenkija, kelionių organizatoriais. Minėtose šalyse priimti nutarimai dėl užsakomųjų skrydžių atnaujinimo į epidemiologiškai saugius regionu.

Zumapress/Scanpix nuotr./Turkijos viešbučiai laukia turistų
Zumapress/Scanpix nuotr./Turkijos viešbučiai laukia turistų

Pavyzdžiui, Vokietijoje priimtas nutarimas, jog kelionių organizatoriai gali organizuoti turistines keliones užsakomaisiais skrydžiais į atskirus Turkijos regionus (Antalija, Bodrumas, Izmiras), tad Vokietijoje įsteigtas kelionių organizatorius, teikdamas paslaugas ir Lietuvoje, sukuria situaciją, jog lietuviai gali įsigyti keliones į Turkiją, keliauti ir grįžus iš Turkijos į Lietuvą per Vokietiją jiems nebus taikomas privalomos saviizoliacijos reikalavimas.

Kodėl organizatoriai negali skraidinti, kur nori

Kelionių organizatoriai savo veikloje vadovaujasi Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis dėl atsargos priemonių vykstant į atskiras valstybes, ypač, kai į jas rekomenduojama nevykti.

Sveikatos apsaugos ministerijai paskelbus, jog grįžus iš užsienio valstybės būtų taikomas privalomos saviizoliacijos reikalavimas, LR Užsienio reikalų ministerija peržiūri rekomendacijas bei valstybei pritaiko aukščiausio lygio rekomendaciją. Pažymėtina, kad aukščiausio lygio rekomendacija – nevykti į tam tikras šalis – teisiniu ir verslo požiūriu yra vertinamos kaip draudimas vykti į tas šalis, kurios suteikia pagrindą keliautojams atsisakyti įsigytų kelionių paketų.

Turizmas yra vienas labiausiai dėl paskelbtos pandemijos nukentėjusių verslo sektorių, kurių įplaukos lyginant su 2019 m. rodikliais krito daugiau nei 90 proc. Taigi, minėti kaimyninėse šalyse priimti nutarimai dėl sergamumo rodiklių stebėjimo bei rekomendacijų skaidymo valstybių autonominių regionų mastu užtikrina kelionių organizatorių veiklos palaikymą ypatingai sudėtingoje situacijoje atsidūrusiam sektoriui, rašoma pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius