-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Papės gamtos parkas – lietuvių pamėgtas atostogų rojus, kuris gali virsti pragaru

Visai šalia Lietuvos ir Latvijos sienos esantis Papės parkas poilsiautojus traukia savo gamta, tuščiais paplūdimiais ir galimybe pabėgti nuo įtempto gyvenimo ritmo. Tiesa, ten vykstantys turėtų nusiteikti spartietiškam poilsiui.
Papės nacionalinis parkas
Papės gamtos parkas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 3 Parkas Vasara Latvija

Nei Papė, nei arčiau Lietuvos esanti latviška Nida negali pasigirti prabangiais viešbučiais. Yra viena kita prabangesnė vila, tačiau daugelis turistams skirtų vietų yra senuose pastatuose, kurie stovi gana atokiai. Į juos veda duobėti keliai, o tokių civilizacijos malonumų kaip parduotuvė ar kavinė ten reikia ieškoti su žiburiu.

Didžiausias privalumas – paplūdimiai

Nemažai lietuvių Papėje turi savo sodybas ir į jas dažnai vyksta pailsėti.

Nemažai lietuvių Papėje turi savo sodybas ir į jas dažnai vyksta pailsėti. Iš tiesų poilsis savo namuose atokiau nuo miesto triukšmo, šalia jūros primena rojų. Papėje apstu skelbimų apie parduodamus sklypus. Dažnas jų pradedamas lietuviškai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Papės nacionalinis parkas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Papės gamtos parkas

Ant jau įrengtų valdų sienų taip pat galima pamatyti lietuviškus perspėjimus nelįsti į privačią teritoriją. Jaudintis, kad pajūrio užteks ne visiems, Papėje nėro reikalo. Net ir prie didesnių sodybų ar poilsio namų žmonių paplūdimyje nėra daug. Tačiau prie šių tuščių paplūdimių nėra kopų, tad ir pasideginti nelabai yra kur.

Papėje yra ne tik jūra, bet ir didžiulis Papės ežeras, po kurį galima pasiirstyti ar pažvejoti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Papės nacionalinis parkas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Papės gamtos parkas

Papė puiki vieta tiems, kurie nori vienatvės, mėgsta ilgus pasivaikščiojimus pajūriu ir mėgaujasi mažai civilizacijos paliesta gamta. Kaip ir visas Latvijos pajūris, Papės paplūdimiai kur kas labiau akmenuoti nei Lietuvos ir čia tikrai nerasite nei kavinių, nei vandens pramogų. Reikalui esant prisišaukti gelbėtoją taip pat gali būti sunku.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Papės nacionalinis parkas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Papės gamtos parkas

Dar vienas Papės privalumas – daug kur supras lietuviškai kalbančius svečius. Jų čia dauguma, nes šešis kartus ilgesnį pajūrį nei Lietuva turinčios Latvijos turistams į pasienį prie jūros belstis nėra daug prasmės.

Viskas priklauso nuo oro

Didžiausias Papės minusas – civilizacijos teikiamų malonumų stoka. Be jūros, čia sunku rasti pramogų. Prie kai kurių poilsio namų stovi krepšinio aikštelės, tačiau lietui lyjant jos vargu ar labai praskaidrins poilsiautojų nuotaiką.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Papės nacionalinis parkas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Papės gamtos parkas

Subjurus orams čia bus sudėtinga rasti net parduotuvę. Tokių kurorto malonumų kaip kavinės  čia reikia gerai paieškoti, nebent jūsų ar kaimyniniuose poilsio namuose būtų įrengta maitinimo įstaiga. Tikėtina, kad blogu oru joje gali būti sudėtinga rasti vietos, nes kitų alternatyvų svečiams tiesiog nėra.

Poilsiautojus gali nustebinti ir senų, apleistų pastatų gausa, painūs keliukai, kuriais judant gana nesunku paklysti, perpildyti šiukšlių konteineriai. Važiuodami į Papę ar latvišką Nidą pasiimkite ilgas kelnes, kurių jums gali prireikti brendant per aukštą žolę jūros link.

Baisūs keliai

Tačiau didžiausias išbandymas, ypač naujokų, laukia dar nepasiekus Papės ar Nidos. Papė nuo pagrindinio kelio į Liepoją netoli – vos 8 km, tačiau jie greitai prailgsta, nes tenka kratytis, nors ir plačiu, tačiau duobėtu ir nežinia kada greideriuotu žvyrkeliu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Papės nacionalinis parkas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Papės gamtos parkas

Šiuo keliu, kuris po lietaus virsta purvynu, pirmyn atgal zuja naujos ir apynaujės mašinos, nes poilsiautojai, ypač blogu oru, važiuoja pramogauti kitur, apsipirkti ar pavalgyti, o vietos verslininkai vežioja prekes.

Nida nuo pagrindinio kelio perpus arčiau – vos už 4 km, tačiau žvyrkelis į ją daug siauresnis, todėl ir kratytis teks daug lėtesniu tempu, nes eismas ir čia intensyvus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius