-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PAR užpulti keliaujantys lietuviai, vienas vyras – ligoninėje

Pirmadienio rytą Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) buvo užpulti keliaujantys lietuviai – vienas jų sunkiai sužalotas atsidūrė ligoninėje. Situaciją žinanti jų draugė portalui 15min piktinosi, kad kelionę pardavęs kelionių organizatorius turėjo geriau pasirūpinti savo klientų saugumu.
Pietų Afrikos Respublika
Keiptaunas / 123rf.com nuotr.

Sunkiai sužeistas

Keturi lietuviai į kelionę po PAR išvyko vasario pabaigoje. Ankstų pirmadienio rytą jie automobiliu vyko iš vienos vietos į kitą, kai į jų mašiną magistralėje buvo paleistas akmuo.

Akmuo pataikė vienam lietuviui į veidą. „Žmogų sužeidė tikrai stipriai, – pasakojo jų draugė. – Smūgis buvo toks, kad yra didžiulė kirstinė žaizda, žandikaulio lūžiai, įtaria ir akiduobės kaulų lūžį.“

Vyras nuo smūgio neteko sąmonės, jam pasipylė kraujas. „Visi dar dabar šoke, – apie situaciją pasakojo pašnekovė. – Dar ir dėl to, kad jiems tuomet reikėjo ir su mašina bėgti nuo užpuolikų.“

Moters teigimu, lietuvio laukia bent kelios operacijos. Pirmoji – vien kraujo sustabdymui. Vėliau seks ir dar daugiau. „Čia juk ne tokia situacija, kad akmuo pataikė į ranką, iššoko guzas, ir buvo penki kraujo lašai. Viskas rimta. Gerai, kad žmonės turi sveikatos draudimą, nes net nežinia, kada ir kaip viskas baigsis“, – pasakojo ji.

Kaltina saugumo neužtikrinimu

Moteris tikina, kad dalį atsakomybės už nelaimę turi prisiimti kelionės organizatorius. „Kaip žmones gali taip išsiųsti? Neparūpinti jiems apsaugos?“, – retoriškai klausė ji.

PAR yra liūdnai pagarsėjusi dėl didelio nusikalstamumo lygio šalyje. Valstybė yra įtraukta į šalių, į kurias vykstant Lietuvos Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąrašą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./PAR pareigūnai
AFP/„Scanpix“ nuotr./PAR pareigūnai

„Baltic Clipper“ turėjo užtikrinti saugumą. Jie juk žino, kad PAR tikrai nėra saugiausia vieta“, – piktinosi pašnekovė. Jos teigimu, organizatorius turėjo atsakingiau įvertinti partnerį, su kuriuo ten dirba – jai keista, kaip tokioje šalyje keliautojų grupei nebuvo pasamdyta apsauga.

„Taip, bet kam gali visko pasitaikyti - kad ir Lietuvoje. Bet ten – PAR, reikia ypatingų priemonių“, – dėstė ji.

Nerekomenduojama vykti savarankiškai

Kelionių organizatoriaus atstovė 15min teigė, kad bendrovė yra labai susirūpinusi dėl įvykio. „Stebime situacijos eigą, palaikome ryšį su partneriais PAR, keliaujančiais bei jų artimaisiais Lietuvoje“, – atsakyme portalui teigė bendrovės Turizmo ir rinkodaros direktorė Vilija Skaudžiuvienė.

Anot jos, informaciją apie incidentą „Baltic Clipper“ gavo iš savo partnerių – vietinių kelionių organizatorių. Būtent jų atstovas ir vyko kartu su keturių asmenų lietuvių grupe.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./PAR policija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./PAR policija

„Keliaujant į PAR nerekomenduojame vykti savarankiškai, todėl mūsų keleivius lydėjo vietos kelionių organizatoriaus atstovas, – teigė „Baltic Clipper“ atstovė. – Vietiniai kelionių organizatoriai turi ilgametę patirtį aptarnaujant užsienio turistus.“

„Šiuo metu aktyviai bendraujame su partneriais, palaikome ryšį dėl medikų teikiamos informacijos apie nukentėjusiojo būklę ligoninėje. Grupę lydintis asmuo yra kartu su nukentėjusiuoju ligoninėje. Kartu keliaujantiems keleiviams užsakytas viešbutis prie gydymo įstaigos“, – situaciją komentavo V.Skaudžiuvienė.

URM pataria imtis atsargos priemonių

Pietų Afrikos Respublikoje nusikalstamumo lygis yra vienas didžiausių pasaulyje. Šalyje gana dažnai įvykdoma išpuolių prieš vairuotojus.

„Rekomenduojama ypač saugotis dėl dažnai pasitaikančių nusikaltimų – ginkluotų apiplėšimų, ginkluotų automobilių grobimų, vagysčių iš namų ar automobilių, išprievartavimų“, – pažymima URM rekomendacijose.

Ministerija įspėja, kad geriau nevaikščioti ir nevažinėti tamsiu paros metu, taip pat nestoti, kai aplinkiniai signalizuoja gedimą, geriau važinėti uždarytais langais. Net ir stabdant policijai, kilus abejonių, ar tai tikrai policija, galima nestoti ir, įjungus avarinį signalą, važiuoti į artimiausią policijos nuovadą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius