Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasiruošti poilsinei kelionei: ką keliautojai vis dar dažnai pamiršta?

Pasirengimas kelionei – itin atsakingas uždavinys. Jis netampa menkesniu ir tada, jei išsiruošiama į poilsinę kelionę – pagulėti paplūdimyje, pasilepinti saulės spinduliais ir žydra jūra. Dažniausiai didžiąją dalį pasirengimo atostogautojai skiria lagamino suruošimui, tačiau yra ir kiek svarbesnių dalykų, apie kuriuos neretai pamirštama. Tačiau būtent nuo jų ir priklauso kelionės kokybė, įspūdžiai, o galiausiai ir tai – ar iš viso tą kelionė pasidės.
Lagaminas
Lagaminas / 123rf.com

Svarbiausia – asmens dokumentas

Į poilsinę kelionę vykstantis turistas iš tiesų puikiausiai išsiverstų lagamine turėdamas kelis jam reikalingiausius daiktus ir maudymosi reikmenis, neabejoja vienos didžiausių Lietuvos kelionių organizatoriaus „Novaturo“ klientų patirties valdymo vadovas Aivaras Mickevičius. „Juk beveik viską, ko keliautojas pritrūktų, jis galėtų įsigyti kurorte, kuriame ketina atostogauti arba artimiausiame miestelyje. Tačiau yra dalykų, kurių atvykus į oro uostą ar jau nuvykus į svečią šalį neįsigysi, o to pasekmės keliautojų tikrai nedžiugina“, – tikino pašnekovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lagaminas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lagaminas

Galbūt kartais ir sunku patikėti, tačiau keliautojai, pasak A.Mickevičiaus, iš skubėjimo, išsiblaškymo ar daugelio kitų priežasčių vis dar neretai namuose palieka savo asmens tapatybės dokumentus. „Iš tiesų neretai pasitaiko atvejų, kai atostogautojai tik oro uoste apsižiūri ir supranta, kad svarbiausias kelionės dokumentas liko namuose.

Tačiau yra dalykų, kurių atvykus į oro uostą ar jau nuvykus į svečią šalį neįsigysi, o to pasekmės keliautojų tikrai nedžiugina.

Liūdniausia būna tai, kad atostogos dažniausiai būna sugadintos ne tik tam žmogui, bet ir visai šeimai, kuri be vieno iš narių taip ir pajuda išsvajotų atostogų link. Taigi pirmiausia prieš išvykstant reikėtų įsitikinti, ir net ne vieną kartą, kad įsidėjote visus reikiamus dokumentus“, – atsižvelgdamas į ilgą darbo poilsinių kelionių srityje patirtį, patarė „Novaturo“ atstovas.

Tęsdamas temą apie dokumentus pašnekovas pridūrė, kad pasitaiko ir tokių atvejų, kai asmens tapatybę liudijantį dokumentą keliautojas turi, tačiau ne tą, kurio reikia. „Keliaujant, pavyzdžiui, į tokias lietuvių pamėgtas šalis kaip Turkija ar Egiptas, asmens tapatybės kortelė netinka, privalu turėti pasą. Kelionių pardavėjai ar konsultantai paprastai šiuos dalykus pabrėžia net po kelis kartus, tačiau dalis keliautojų vis tiek tai pamiršta. Tokiu atveju, išvykti į išsvajotas atostogas taip pat nepavyksta“, – atkreipė dėmesį klientų patirties valdymo vadovas.

123RF.com nuotr./Mergina oro uoste.
123RF.com nuotr./Mergina oro uoste.

A.Mickevičius priminė ir tai, kad ne visada kelionę „išgelbėja“ ir pats dokumentas. Netrūksta atvejų, kai būtent oro uoste suprantama, kad asmens tapatybės dokumento galiojimo laikas jau pasibaigęs. „Arba ne visada jau pasibaigęs. Gali būti, kad dokumentas galioja dar mėnesį ar kiek daugiau, tačiau vykstant, pavyzdžiui, į anksčiau minėtas šalis tai negelbėja.

Daugelis valstybių (Egiptas, Tunisas, Turkija ir kt. ne ES valstybės) reikalauja, kad turisto pasas galiotų ne trumpiau kaip 6 mėnesius skaičiuojant nuo kelionės pabaigos dienos (gali būti reikalaujama ir 12 mėnesių galiojančio paso, pvz., vykstant į Indiją). Taigi neapdairumas planus gali sujaukti ir čia. Štai kodėl vienas svarbiausių dalykų prieš kelionę – pasirūpinti dokumentais“, – pabrėžė kelionių specialistas.

Netrūksta atvejų, kai būtent oro uoste suprantama, kad asmens tapatybės dokumento galiojimo laikas jau pasibaigęs.

Atidžiai rinktis viešbutį

Poilsinę kelionę pasirinkę turistai dalį savo atostogų laiko praleidžia šalia viešbučio – jam priklausančiame paplūdimyje ar teritorijoje. Būtent todėl, A. Mickevčiaus teigimu, dar prieš vykstant reikėtų pasidaryti „namų darbus“ ir viešbutį pasirinkti atidžiau, atsižvelgiant į savo poreikius.

„Kurortuose viešbučių yra pačių įvairiausių – nuo 5 žvaigždučių, geros klasės vidutinių viešbučių iki kuklesnių. Skiriasi ir jų lokacija – vieni įsikūrę miestų centruose, kiti – atokiau nuo jo. Dažniausiai apie tai, ar viešbutis tinkamas kompanijai, ar jaunam bei aktyviam žmogui, ar šeimai su vaikais, informuoja ir kelionių konsultantas. Tačiau patartina ir patiems pasidomėti, kur vykstate“, – patarė pašnekovas.

Pasak jo, taip galima išvengti nusivylimo, kurio per atostogas mažiausiai laukiama. Juk tikintis ramiai pailsėti su šeima, visai nesinori atsidurti šurmulio ir naktinio gyvenimo centre, o būtent pramogų išsiilgę žmonės, tikrai nenudžiugs atsidūrę atokioje vietovėje, kur aplink nėra jokio aktyvaus gyvenimo.

Nepamiršti draudimo

Visada tikimės, kad kelionėje neįvykus jokių nesklandumų. Visi keliaujantys saugiai pasieks tikslą ir sveiki gyvi grįš namo. Vis dėlto, yra dalykų, kurių suplanuoti negalime, tačiau turime galimybę apsisaugoti nuo itin didelių išlaidų.

Jei jau perkama kelionė už 500–600 Eur ar daugiau, nepagailėti 7,8 ar 10 eurų draudimui.

„Niekada nežinai, kas gali nutikti. Lygiai taip pat, kaip ir būnant namuose, kai, sakykime, netyčia paslysti, pasitempi koją. Pasitaiko atvejų, kai poilsiautojai patiria menkų traumų, tačiau būna jų ir kur kas rimtesnių. Visa bėda, kad užsienyje, neturint draudimo, medicinos paslaugos kainuoja labai brangiai. Nemenkai atsieiti gali nedidelė pagalba, o ką jau kalbėti apie rimtesnius atvejus. Būtent todėl, jei jau perkama kelionė už 500–600 Eur ar daugiau, nepagailėti 7,8 ar 10 eurų draudimui“, – ragino „Novaturo“ atstovas.

Išvardinti trys dalykai – dokumentai, draudimas ir „namų darbai“ renkantis kelionę, pasak „Novaturo“ atstovo, yra patys svarbiausi dalykai. Pasirūpinę jais, keliautojai gali būti ramūs, kad kelionės nepasibaigs dar neprasidėjus, kad neteks nusivilti pasirinkimu ir kad jais, jei kas nutiktų, būs pasirūpinta.

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius