-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbtos patraukliausios pasaulio lankytinos turistinės vietos

Kasmetinė keliautojų ir turistų nuomonių apklausa „Travelers‘ Choice Attractions“, kurią vykdo portalas TripAdvisor, parodė, jog patraukliausia lankytina vieta pasaulyje turistai laiko senovinį Maču Pikču miestą Peru. Šiais metais dėl geriausiosios vardo rungėsi 1263 lankytinos pasaulio vietos iš 39 šalių.
Turistai išrinko patraukliausias pasaulio lankytinas vietas
Turistai išrinko patraukliausias pasaulio lankytinas vietas / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Turistai

Siūlome jums susipažinti su patraukliausiųjų pasaulyje lankytinų vietų 10-tuku:

1.       Maču Pikču, Peru

Inkų tvirtovės Maču Pikču liekanos Peru
Inkų tvirtovės Maču Pikču liekanos Peru

Tai inkų XV – XVI a. tvirtovės griuvėsiai Peru, Maču Pikču kalno šlaite, 2350 m aukštyje virš jūros lygio, prieUrubambos upės, 70 km į šiaurę nuo Kusko. Maču Pikču (kečujų kalba reiškia „senasis kalnas“) dar vadinamas prarastuoju inkų miestu.

2.       Ankor Vatas, Kambodža

L.Dapkus/Ankor Vatas, Kambodža
L.Dapkus/Ankor Vatas, Kambodža

Tai didžiulis induistų šventyklos kompleksas Ankoro mieste Šiaurės Vakarų Kambodžoje, pastatytas khmerų karalių iniciatyva IX–XV amžiuje. Ankor Vatas drauge su kitomis Ankoro šventyklomis įtrauktas į UNESCOpasaulio paveldo sąrašą. Šventykla vaizduojama ant Kambodžos vėliavos ir yra pagrindinis šalies simbolis.

3.       Tadžmahalas, Agra, Indija

Tadžmahalas Indijoje
Tadžmahalas Indijoje

Tai statinys Indijoje, Agros mieste. Jį 1631-1654 m. statė apie 2000 žmonių. Mogolų imperatorius Šahdžahanasjį pastatydino kaip mauzoliejų savo brangiosios žmonos Arjumand Banu Begum, dar žinomos kaip MumtazMahal, garbei. Tadžmahalas laikomas įspūdingiausiu Mongolų imperijos statiniu, jame susipynę persų, indų, turkų bei islamo architektūros elementai.

4.       Petra, Wadi Musa, Jordanija

Petros miestas Jordanijoje
Petros miestas Jordanijoje

Tai archeologinė vietovė Jordanijoje, garsėjanti akmens statulomis, išskaptuotomis uolose apie 200 m. pr. m. e. Tai pamirštas nabatėjų miestas, dar vadinamas raudonąja dykumų rože. Uolose iškalti nuostabūs rūmai ir labai daug laiptuotų takų, vedančių į aukštus statinius.

5.       Bajono šventovė, Siem Ripas, Kambodža

Wikimedia.org nuotr./Turistai iarinko patraukliausias pasaulio lankytinas vietas
Wikimedia.org nuotr./Turistai išrinko patraukliausias pasaulio lankytinas vietas

Tai šventyklų kompleksas esantis Ankor Tomo centre Kambodžoje, pastatytas Džajavarmano VII garbei. Šventykla yra trijų lygių ir ją supa trys sienos. Pagrindinė šventyklos dekoro dalis – buitinio ir kasdieninio khmerų gyvenimo vaizdai. Taip pat yra 4,5 m aukščio aklina siena ant kurios pavaizduotos Džajavarmano VIIpergalės prieš čamus, kovoje prie Tonlesapo ežero.

6.       Mečetės katedra, Kordoba, Ispanija

Wikimedia.org nuotr./Turistai iarinko patraukliausias pasaulio lankytinas vietas
Wikimedia.org nuotr./Turistai išrinko patraukliausias pasaulio lankytinas vietas

Žymiausias miesto pastatas – didžioji katedra, kurią VIII–X amžiuje pastatė maurai romėnų šventyklos vietoje (kurį laiką čia buvo ir vizigotų bažnyčia). Kordobos mečetė (Mezquita) prieš tapdama krikščionių bažnyčia (1236 m.) garsėjo kaip didžiausia ir gražiausia mečetė Europoje.

7.       Prisikėlimo bažnyčia, Sankt Peterburgas, Rusija

Wikimedia.org nuotr./Turistai iarinko patraukliausias pasaulio lankytinas vietas
Wikimedia.org nuotr./Turistai išrinko patraukliausias pasaulio lankytinas vietas

Taip pat vadinama Atpirkėjo, Atpirkėjo krauju (rus. Спас на крови) bažnyčia, yra katedra Sankt Peterburge. Bažnyčia pastatyta Maskvos Vasiliajaus katedros pavyzdžiu, vadinamuoju "Naujuoju stiliumi" ir yra vienintelis pastatas Peterburgo centre, kuris nėra orientuotas į itališkąją ir klasikinę architektūrą. Pastatyta tarp 1883 ir 1912 m. vietoje kurioje per pasikėsinimą 1881 m. kovo 13 d. (kovo 1 d. pagal Julijaus kalendorių) buvo mirtinai sužeistas Aleksandras II-asis.

8.       Šventojo Petro bazilika, Vatikanas, Italija

`ventojo Petro bazilika Vatikane
Šventojo Petro bazilika Vatikane

Tai (it. La Basilica di San Pietro in Vaticano) – pagrindinė Romos katalikų bažnyčios šventovė Romoje, Vatikano mieste – valstybėje, viena iš keturių Romos bazilikų, didžiausia pasaulyje katalikų bažnyčia, pavadinta pirmojo popiežiaus, apaštalo Petro vardu.

9.       Gynybinės miesto sienos, Dubrovnikas, Kroatija

123rf.com nuotr./Pilnatis vira Dubrovniko
123rf.com nuotr./Pilnatis virš Dubrovniko

Dubrovniko panoramą galima apžiūrėti nuo X – XV amžiuose pastatytų gynybinių sienų. Jos yra 25 metrų aukščio, 4-6 metrų pločio, turi keletą bastionų ir bokštų (pvz.: Minceto). Nuo gynybinių sienų gerai matyti ir urbanistinis miesto planas. Du pagrindiniai įėjimai vedą į Placa (taip pat vadinama Stradun) – pagrindinę prekybinę miesto gatvę, kurioje stovi Renesanso laikų rūmai, parduotuvės, kavinės ir t. t. . Placa dalija miestą į dvi dalis ir tęsiasi daugiau kaip 200 m nuo Pilės vartų vakaruose iki laikrodžio bokšto uosto prieigose. Kadaise ten telkšojusi pelkė dalijo miestą į romėnų pusę ir slavų pusę, o dabar jos vietoje – Placa. Dubrovnike iki šiol veikia seniausia Europoje vaistinė, įkurta 1317 m.

10.   Pagrindinė turgaus aikštė (Rynok Glowny), Krokuva, Lenkija

Krokuva 2000-aisiais buvo Europos kultūros sostine
Krokuva 2000-aisiais buvo Europos kultūros sostine

Viena pagrindinių turistų, o ir visų miesto gyventojų susibūrimo vietų. Teigiama, jog tai didžiausia miesto aikštė Europoje. Pasipuošusi įdomiais lankytinais objektais, tokiais kaip Turgaus halė, Rotušės bokštas, Šv. Adalberto bažnyčia, paminklas Adomui Mickevičiui ji jau daugelį metų traukia lankytojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius