-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pastatas robotas – turistų mėgstamas vienas svarbiausių XX a. pastatų. Tik kam jam reikalingos akys?

Tailando architektas Sumetas Jumsai neoklasikinę architektūrą kadaise vadino „intelektualiai bankrutavusia“. Kaip priešpriešą postmodernistiniams architektūros stiliams jis sukūrė šį pastatą, kuris iki šiol yra žinomas kaip „Robot building“ (liet. „Pastatas robotas“). Tai – išties įdomus daugiaaukštis, tik kam jam reikalingos akys?
„Pastatas-Robotas“ Tailande
„Pastatas robotas“ Tailande / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Sumetas Jumsai nuoširdžiai nekentė postmodernistinės architektūros. Ji jam atrodė nuobodi, vienoda, nekūrybinga ir neįsimintina. Taigi, kai gavo užduotį sukurti dizainą naujam banko pastatui, jis ilgai nedvejojo.

Įkvėpimo Jumsai sėmėsi iš savo sūnaus žaislų. Tarp jų jis pamatė robotą. Griežtos roboto formos su aiškiai įžiūrimu veidu įkvėpė architektą sukurti pastatą, kuris primintų būtent žaislinį robotą. Kartu šis kūrinys simbolizuoja ir bankų modernumą skaitmeniniame amžiuje ir yra savotiška protesto priemonė prieš postmodernistinės architektūros stilius.

„Robot building“, kuriame dabar veikia „United Overseas Bank“, Bankoke užbaigtas 1986 metais. Jo statybos kainavo 10 milijonų JAV dolerių, jis turi 20-ies aukštų. Jis pasižymi keliais įdomiais sprendimais.

„Wikimedia Commons“ nuotr./„Pastatas robotas“ Tailande
„Wikimedia Commons“ nuotr./„Pastatas robotas“ Tailande

Pavyzdžiui, apatiniai aukštai yra didesni už viršutinius. Pats pastatas vizualiai yra padalytas į dvi dalis ir yra simetriškas – kaip ir tie žaisliniai robotai. Viršutinė „Robot building“ dalis primena roboto galvą, turi porą antenų ir net akis, tačiau visa tai – funkcionalūs pastato komponentai, o ne dekoratyvinės detalės.

Tos antenos yra funkcionuojantys žaibolaidžiai. Šalia jų yra ir komunikacijų antenos. Roboto akys yra tikri langai su metalinėmis žaliuzėmis. Veržlės, puošiančios „Robot building“ šoną, irgi yra tikros – kai buvo pagamintos iš stiklu sutvirtinto betono, tai buvo didžiausios veržlės pasaulyje. Jos iš tikrųjų yra konstrukciniai pastato elementai, nors, žinoma, negalima paneigti fakto, kad jos nebuvo būtinos.

Los Andželo Šiuolaikinio meno muziejus „Robot building“ įtraukė į 50 svarbiausių XX amžiaus pastatų sąrašą. Šis pastatas gavo ne vieną apdovanojimą ir dabar yra dažnai fotografuojamas turistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius