Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 08 13 /16:21

Paveiktų šalių sąrašas penktadienį atnaujintas nebus: grįžtantys iš 4 šalių gali kol kas lengviau atsikvėpti

Graikijoje per savaitę beveik padvigubėjo užsikrėtimų naujuoju koronavirusu COVID-19 skaičius, ir šalies sergamumo rodiklis ketvirtadienį jau perkopė tą lemiamą ribą, kuomet grįžus tektų privalomai 2 savaitėms izoliuotis. Ribą peržengė ir Danija, Jungtinė Karalystė, Airija. Naujasis šalių sąrašas turėjo būti paskelbtas penktadienį popiet, bet pranešta, kad jis šią savaitę nebus atnaujinamas – nauji sprendimai bus priimti tik pirmadienį.
Paras, Graikija
Graikija / 123rf.com nuotr.

Paveiktomis koronaviruso infekcijos šalimis laikomos tos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų yra didesnis negu 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Iš tokių šalių grįžę lietuviai ir iš jų atvykę užsieniečiai turi privalomai 2 savaitėms izoliuotis. Jeigu rodiklis viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, iš tos šalies užsieniečiai į Lietuvą atvykti negali. Lietuviai gali grįžti iš bet kurios valstybės.

Ketvirtadienio duomenimis, Graikijoje 100-ui tūkst. gyventojų jau tenka 17,2 atvejų. Dar prieš savaitę rodiklis tebuvo 9,4. Tik per stebuklą Graikija nebūtų buvusi įtraukta į paveiktų šalių sąrašą, tad jau nuo pirmadienio grįžtantiems būtų tekę laikytis saviizoliacijos.

Ne tik Graikija būtų buvusi įtraukta – rodiklį ketvirtadienį viršijo ir Jungtinė Karalystė, Airija, Danija. Statistiką galite rasti čia.

Tačiau Vyriausybė ketvirtadienį išplatintame pranešime spaudai paskelbė, kad reaguodama į tai, kad pagal epidemiologinius rodiklius didelė dalis Europos Sąjungos šalių patektų į labiausiai koronaviruso infekcijos (COVID-19 ligos) paveiktų šalių sąrašą, pirmadienį į neeilinį posėdį susirinksianti Vyriausybė spręs dėl nutarimo nuostatų pakeitimo šiuo klausimu.

Ne tik Graikija būtų buvusi įtraukta – rodiklį ketvirtadienį viršijo ir Jungtinė Karalystė, Airija, Danija.

Sąrašas bus atnaujintas po atitinkamo Vyriausybės nutarimo priėmimo.

Graikija dabar yra vienintelė šalis, į kurią poilsiautojus užsakomaisiais skrydžiais gabena Lietuvos kelionių organizatoriai. Jiems jau teko atšaukti pradėtas keliones į Bulgariją, atidėti planus dėl Kroatijos bei Ispanijos.

Kol kas galios senasis sąrašas

Iki atskiro LRV sprendimo grįžtantiems ir atvykstantiems į Lietuvą žmonėms bus aktualūs rugpjūčio 7 d. valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimai.

Iš viso ES/EEB sąraše – jau 17 valstybių. Paveiktų valstybių sąrašą papildžiusi ir Turkija.

Visą jį rasite čia: Nuo pirmadienio reikės izoliuotis grįžus iš Turkijos ir 17 Europos šalių, visai ant ribos – dar dvi

Turizmo verslui būtų buvęs smūgis

LTA vykdančioji direktorė Milda Plepytė-Rainienė 15min ketvirtadienį teigė, kad dabar Graikijoje yra apie 1,4 tūkst. poilsiautojų, kurie išvykę su Lietuvos kelionių organizatoriais. Vėlesnes keliones į šią šalį dar yra įsigiję beveik 14 tūkst. žmonių.

„Situacija yra tragiška, – dar prieš Vyriausybės sprendimą atidėti šalių sąrašo atnaujinimą sakė M.Plepytė-Rainienė. – Graikija yra vienintelė likusi valstybė, į kurią vykdomos kelionės. Tai vienintelė kryptis, iš kurios kelionių organizatoriai generuoja pajamas.“

Matydama prastėjančią situaciją, Lietuvos turizmo asociacija (LTA) dar trečiadienį kreipėsi į valdžią prašydama tradiciškai atostogų šalimis laikomas valstybes – Graikiją, Turkiją, Portugaliją, Ispaniją – vertinti atskirais regionais. Tuomet poilsiautojus būtų galima skraidinti, pavyzdžiui, į Antaliją ar Kanarų salas.

Tačiau svarbiausia buvo – kas bus su Graikija, į kurios Kretos, Rodo, Korfu salas dabar skraidinami lietuviai poilsiautojai.

Graikijoje epidemiologinė situacija gerokai skiriasi žemyninėje dalyje ir salose. Dėl to LTA prašė Graikijos sergamumo rodiklius skaidyti Kretos, Rodo, Korfu, Pelaponeso, Kefalonijos regionais. Taip salos liktų dar zonomis, iš kurių grįžus nereikėtų privalomai izoliuotis, atšaukti tektų tik keliones į Pelaponesą.

Itin stipriai nuo koronaviruso sukeltų apribojimų nukentėjęs turizmo verslas aiškina, kad be tokių sprendimų žala bus padaryta ir bendrovėms, ir patiems keliautojams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Keliautojas Kipre
AFP/„Scanpix“ nuotr./Keliautojas Kipre

Be to, šalių skirstymas regionais nebūtų didelė naujovė – tą jau daro kai kurios kitos šalys. Pavyzdžiui, Vokietijoje kelionių organizatoriai gali organizuoti turistines keliones užsakomaisiais skrydžiais į atskirus Turkijos regionus (Antalija, Bodrumas, Izmiras).

Išimtys padarytos tik Lenkijai

Kol kas sąrašą skelbianti Sveikatos apsaugos ministerija tvirtai laikėsi nustatyto kriterijaus – jeigu rodiklis viršija 16, tuomet iš tos šalies grįžtantiesiems privaloma saviizoliacija. Nuolaida nebuvo padaryta netgi Maltai, kurios sergamumo rodiklį išaugino ten atvykę užsikrėtę prieglobsčio prašytojai, nors visuomenėje epidemiologinė situacija yra gera.

Kelios išimtys buvo padarytos tik Lenkijai – todėl, kad kaip tuomet argumentavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, ji yra pasienio valstybė.

Numatyta, kad privaloma 2 savaičių izoliacija nėra taikoma tiems, kurie atvyksta iš Lenkijos, kai joje buvo darbo, studijų ar su žemės ūkio veikla susijusiais reikalais.

Kelios išimtys dėl saviizoliacijos buvo padarytos tik Lenkijai .

Taip pat – jeigu per Lenkiją buvo grįžtama tik tranzitu. Tokia išimtis padaryta tik Lenkijai. Kitais atvejais izoliacija privaloma ir tuomet, jei per paveiktas šalis keliaujama tranzitu (automobiliu, viešuoju transportu ir pan.), išskyrus oro transportą, jei neišeinama iš tranzito zonos.

Izoliavimo tvarką reglamentuoja Sveikatos apsaugos ministro įsakymas Nr. V-352. Jame numatytos išimtys, kada izoliavimo taisyklės nėra taikomos. Izoliavimas nėra skiriamas, pavyzdžiui, diplomatams, kariams, per Lietuvą tranzitu vykstantiems asmenims.

Kodėl organizatoriai negali skraidinti, kur nori, kada nori

Kaip aiškino LTA, kelionių organizatoriai savo veikloje vadovaujasi Užsienio reikalų ministerijos ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis dėl atsargos priemonių vykstant į atskiras valstybes, ypač, kai į jas rekomenduojama nevykti.

Luko Balandžio / 15min nuotr.
Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijai paskelbus, jog grįžus iš užsienio valstybės būtų taikomas privalomos saviizoliacijos reikalavimas, LR Užsienio reikalų ministerija peržiūri rekomendacijas bei valstybei pritaiko aukščiausio lygio rekomendaciją. Aukščiausio lygio rekomendacija – nevykti į tam tikras šalis – teisiniu ir verslo požiūriu yra vertinamos kaip draudimas vykti į tas šalis, kurios suteikia pagrindą keliautojams atsisakyti įsigytų kelionių paketų.

Turizmas yra vienas labiausiai dėl paskelbtos pandemijos nukentėjusių verslo sektorių, kurių įplaukos lyginant su 2019 m. rodikliais krito daugiau nei 90 proc., pranešime spaudai skelbė LTA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius