Mobilus maisto furgonas Vilniuje buvo pristatytas pernai, tad kvietimas į populiarumu garsėjantį festivalį Estijoje šios rinkos naujokams iš Lietuvos buvo maloni staigmena.
Maistas skatina gamintis laimės hormoną, tad apsilankę mieste ir čia skaniai pavalgę, žmonės jaučiasi laimingesni, išsiveža gerus įspūdžius.
„Pasirodo mus rekomendavo kaip kūrybingą ir skanų gatvės maisto vagonėlį iš Vilniaus. Keista, bet labai smagu, kai nereikia daug skelbtis, norint būti matomiems. Užtenka viską gerai daryti“, – kalbėjo vienas iš „The Great Tit“ įkūrėjų Mykolas Piekuras.
Gatvės maistas labai populiarus Azijoje, JAV, Pietų Amerikoje ir Vakarų Europoje. Lietuvoje iki šiol taip būdavo apibūdinami kebabų, picų kioskai. Tačiau pernai vagonėlį, kuriame gaminami patiekalai, Vilniuje pristatęs „The Great Tit“ kolektyvas bando pakeisti tarp lietuvių įsišaknijusį klaidingą gatvės maisto įvaizdį.
„Daugiausia patiekalų, pavyzdžiui, sriubas, gaminame iš sezoninių vaisių ir daržovių. Visada turime tik čiabatą – duonelę, užkeptą skirtingais priedais. Šių metų naujiena – gruzdintos bulvių puselės su įvairiais pagardais. Kol kas atrodo, jog toks modelis pasiteisino – klientų netrūksta“, – sakė M.Piekuras.
Vizitine savo kortele vilniečiai gali vadinti desertą iš braškių – jas siūlo šokolade. „Nors žmonėms gali pasirodyti kitaip, braškės šokolade nėra tik vestuvių patiekalas. Be to, tai tikrai nebrangus desertas“, – teigė vienas iš mobilaus gatvės maisto furgono įkūrėjų.
Braškes raudonajame šokolade „The Great Tit“ kolektyvas siūlys ragauti ir Talino gatvės maisto festivalio lankytojams – šis desertas idealiai atitinka šių metų festivalio temą „Raudona“ ir reikalavimą neviršyti 3 eurų kainos.
Ateinantį savaitgalį Estijos sostinėje vyksiantis festivalis laikosi griežtų ekologijos principų. Pavyzdžiui: visi dalyviai privalo naudoti ne plastikinius vienkartinius indus, bet iš popieriaus – jie po renginio bus perdirbti.
Lietuviai įsitikinę, jog panašūs maisto kultūros renginiai miestams ir šaliai, kurioje jie vyksta, duoda daug naudos.
„Maistas skatina gamintis laimės hormoną, tad apsilankę mieste ir čia skaniai pavalgę, žmonės jaučiasi laimingesni, išsiveža gerus įspūdžius.
Be to, gatvės maistas kai kuriuose miestuose tapo neatsiejama jų dalimi. Pavyzdžiui, Paryžius ir crêpe (prancūziškas blynelis, kurio pavadinimas kilo iš lotyniško žodžio „susuktas“ – aut. past.), kuriais taip pat prekiaujama ir gatvėje“, – kalbėjo pašnekovas.
Estijoje, kaip ir Lietuvoje, gatvės maistas dar tik žengia pirmuosius žingsnius. Tačiau susidomėjimas auga – į pernai vykusį festivalį plūdo ne tik vietos gurmanai, bet ir turistai, daugiausia iš aplinkinių šalių, pavyzdžiui, Skandinavijos.
Šiemet festivalio lankytojai beragaudami daugiau nei pusės šimto dalyvių patiekalus, ruošiamus tiesiai gatvėje, galės mėgautis ir kultūrine programa: šalia vyks gatvės meno festivalis „TaDaa!“, kurio metu 15 skirtingų atlikėjų šoks, dainuos, atliks cirko numerius. Daugiau informacijos apie festivalį rasite čia.