Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po didžiausią pasaulio urvą galės vaikščioti ne tik specialistai – jis atidaromas ir turistams

Nuo kitų metų pradžios aktyvaus ir ekstremalaus poilsio mėgėjai galės atrasti dar vieną pramogą – turistams bus atvertas didžiausiu pasaulyje vadinamas urvas Šondongas (Hang Son Doong). Iki šiol į Vietname esančio urvo tyrinėjimus galėjo leistis tik specialistai, turistams šis urvas buvo nepasiekiamas, skelbia portalas Travel.rbc.ru.
Didžiausias urvas pasaulyje jau laukia turistų
Didžiausias urvas pasaulyje jau laukia turistų / Carsten Peter/Sondoongcave.org nuotr.

Iš pradžių ekskursijas į „Kalnų upės urvą“ (tai išvertus iš vietnamiečių kalbos reiškia Šondongas) rengs tik viena bendrovė – turizmo agentūra „Oxalis“. Turistai galės pasirinkti du maršrutus: apžvalginį – vienos dienos trukmės arba pažintinį šešių dienų nusileidimą.

Urvas vietinių žmonių atrastas dar 1990-ųjų pradžioje, tačiau jį tyrinėti pradėta tik 2009-aisiais, mat vietiniai bijojo iš urvo sklindančio galingo švilpimo. Manyta, jog urvas užkeiktas. Vėliau atrasta, jog švilpimą sukuria greita požeminė upė.

VIDEO: "National Geographic" dokumentika iš didžiausio pasaulio urvo

Jei norėtumėte aplankyti Šondongo urvą, keliaukite į centrinį Vietnamą, Kvangbinio provinciją, Phongnakebango nacionalinį parką, esantį UNESCO pasaulio paveldo objektų sąraše. Specialistų, tyrinėjusių urvą, teigimu, šis urvas ne tik didžiausias, bet ir gražiausias pasaulyje: jame yra augmenija padengtas plotas, be to, pirmuosius 2,5 km jame teka didžiulė upė su kriokliais, kurių keliamas triukšmas susilieja su vėju ir sukuria gana dramatišką ir šiurpią atmosferą.

Carsten Peter/Sondoongcave.org nuotr./Didžiausias urvas pasaulyje jau laukia turistų
Carsten Peter/Sondoongcave.org nuotr./Didžiausias urvas pasaulyje jau laukia turistų

Augalija urve atsirado dėl jo uolos paviršiuje atsivėrusių ertmių, leidžiančių patekti dienos šviesai. Daugiau nuotraukų ir informacijos ieškokite oficialioje svetainėje apie urvą: www.sondoongcave.org.

Urvo erdvę sudaro 150 m pločio ir daugiau nei 200 m į aukščio ertmė. Šis urvas nėra vienetinis, jis susijungia su kitais kiek mažesniais urvais ir sudaro visą 6,5 km ilgio urvų sistemą. Pastaroji dar nėra iki galo ištyrinėta. 2009-ųjų ekspedicijos metu speleologai nusileido per 4 km į urvo gylį.

Tapkite „Pasaulis kišenėje“ facebook draugu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius