Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 21 /11:48

Prezidento veto dėl pinigų už keliones Seimas svarstys iš naujo

Seimas antradienį sutiko iš naujo svarstyti prezidento Gitano Nausėdos vetuotas Turizmo įstatymo ir Civilinio kodekso pataisas, įteisinančias kelionių kuponus bei leidžiančias turizmo agentūroms pusmetį negrąžinti keliautojams jau sumokėtų pinigų.   
Paroda „Adventur 2020“
Paroda „Adventur 2020“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Už siūlymą šalies vadovo grąžintą Turizmo įstatymą svarstyti iš naujo balsavo 105 Seimo nariai, o pakartotiniam Civilinio kodekso pataisų svarstymui pritarta bendru sutarimu.

Dėl pataisų Seimas balsuos po pietų, kai jas per plenarinių posėdžių pertrauką apsvarstys Ekonomikos komitetas.

Jau priimtomis Turizmo įstatymo pataisomis Seimas leido žmonėms, negalėjusiems išvykti į keliones dėl karantino, išduoti specialius kuponus, kad jie galėtų atostogauti vėliau, tačiau atgauti pinigus už neįvykusias keliones žmonės galėtų tik per pusmetį.

G.Nausėda pareiškė, kad verslo prisiimta rizika net ir ekstremalios situacijos metu negali būti perkeliama vien ant vartotojų pečių, taip pažeidžiant jų interesus. Pasak prezidento, kelionių kuponai gali būti įteisinti, bet su jų nenorinčiais gyventojais turi būti atsiskaitoma greičiau – sumokėti pinigai turi būti grąžinti per 14 dienų nuo sutarties nutraukimo dienos, išskyrus jei per šį laiką susitariama dėl kompensavimo.

Priimtos Civilinio kodekso pataisos numatė, kad kelionių organizatoriai už įprastomis sąlygomis neįvykusią kelionę pinigus žmonėms galės grąžinti ilgiausiai per šešis mėnesius, o ne 14 dienų, kaip numatyta dabar.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žada paramą prezidento veto dėl Turizmo įstatymo pataisų.

Prezidento patarėjas: vartotojai neprivalo gelbėti turizmo bendrovių

Dėl karantino neįvykusių turistinių kelionių kuponai gali būti įteisinti, tačiau pinigai už neįvykusias keliones sumokėjusiems žmonėms turi būti grąžinami greičiau nei per pusmetį, teigia prezidento patarėjas. Simonas Krėpšta sako, kad keliautojai neturėtų gelbėti turizmo bendrovių.

„Prezidentas nevetavo tų kuponų, jie ir toliau yra galimi ir jeigu klientas sutinka, jis gali susitarti su turizmo bendrove ir gauti kuponus. Prezidentas vetavo pernelyg ilgą terminą – buvo Seimas numatęs šešių mėnesių terminą, per kurį turizmo bendrovė gali iš esmės skolintis iš vartotojų ir negrąžinti jiems sumokėtų pinigų už neįvykusias keliones“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento patarėjas ekonomikai S.Krėpšta.

„Prezidento nuomone, tai pažeidžia vartotojų teises ir vartotojai neturėtų gelbėti turizmo bendrovių, tam yra kitos priemonės ir valstybė jas turėtų taikyti“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius