-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš vedybas – nuodugnus privataus detektyvo tyrimas

Vis daugiau indų samdosi privačius detektyvus, kad šie dar prieš vedybas patikrintų būsimos nuotakos ar jaunikio charakterį, ankstesnių intymių santykių istoriją ar finansus. Pasak privačių detektyvų agentūrų, jau kurį laiką stebimą šių paslaugų populiarumą greičiausiai lėmė tai, kad vis daugiau šalies porų susipažįsta internete, o nėra suvedami šeimos narių.
Indijoje 18-os nesulaukusios mergaitės dažnai ištekinamos už keleriais metais vyresnių vyrų
Indijos nuotakos / „Scanpix“ nuotr.

„Tai nėra šnipinėjimas. Mes tiesiog norėjome viską žinoti apie sesers vaikiną prieš jai už jo ištekant“, – BBC sakė Anita. Moteris į privatų detektyvą kreipėsi norėdama patikrinti savo dabartinio svainio biografiją. Anitos sesuo su savo būsimu vyru susipažino ir jį pamilo darbe, tačiau moteris ir jos šeima prieš vedybas norėjo įsitikinti, koks yra vyro šeimos statusas ir finansinė situacija.

Šeima kreipėsi į vieną iš daugybės priešvedybinių detektyvų agentūrų, kurios darbuotojai visą mėnesį rengė ataskaitą apie Anitos sužadėtinio uždarbį, šeimą, ankstesnius vyro santykius su kitomis moterimis ir kt.

„Jis mums sakė, kad buvo kilęs iš geros šeimos, tačiau turėjome įsitikinti, kad jis sakė tiesą, – kalbėjo Anita. – Anksčiau, kai Indijoje vyravo sutartinės santuokos, nuotakos ir jaunojo artimieji žinojo viską apie antrąją pusę. Tačiau dabar sunku pačiam sužinoti, ar jis nėra vedęs, ar neturi vaikų ir pan. Todėl turėjome pasisamdyti detektyvą, kad jis visa tai patikrintų.“

Anita pridūrė, kad jos laimingai ištekėjusi sesuo nieko nenutuokė apie savo šeimos žingsnius. Moteris kreipėsi į Mumbajuje įsikūrusią „Veteran Investigations“ agentūrą, kuri priešvedybinius „patikrinimus“ atlieka jau daugiau nei 40 metų. Pasak šios agentūros vadovo Rahulo Rai, dažniausiai į įmonę kreipiasi tėvai, norintys įvertinti savo būsimo žento „charakterį“.

Nemažai klientų į privačius detektyvus kreipiasi norėdami išsiaiškinti savo būsimos uošvienės charakterį.

„Kai kalbame apie charakterį, tai gali būti tam tikri asmeniniai įpročiai, tai gali būti jų gyvenimo būdas – galbūt jis turi kokių nors kitų santykių, galbūt jis užsiima prostitucija, galbūt jis yra narkomanas, – sakė R.Rai. – Kai kurie klientai turi labai konkrečius prašymus, pavyzdžiui, patikrinti seksualinę orientaciją, jei kyla kokių nors abejonių.“

Pinigai ir santykiai

Tyrimo pobūdis ir apimtis priklauso nuo tėvų moralinių ir kultūrinių vertybių. Tradicinės Indijos šeimos tėvai gali norėti patikrinti, ar būsima nuotaka ar jaunikis vartoja alkoholį arba rūko. Kiti, galbūt, labiau nori sužinoti, ar tikrinamas asmuo turėjo kokių nors ankstesnių santykių, kurie Indijoje vis dar galėtų sulaukti pasmerkimo. Jaunojo finansinės situacijos įvertinimas taip pat dažnai pasitaikantis prašymas.

Dažniausiai kiekvienai bylai R.Rai paskiria dviejų-trijų žmonių komandą. Informacija renkama apdairiai apklausiant kitus žmones, ieškant informacijos internete bei stebint patį žmogų.

„Svarbiausias dalykas – visą laiką išlaikyti saugų atstumą. Žmonės, apie kuriuos renkama informacija, negali sužinoti, kad yra stebimi“, – BBC sakė vienas iš R.Rai detektyvų Jay Prakashas.

Paprastais drabužiais apsivilkęs 31-erių J.Prakashas nusijuokia, kai yra palyginamas su garsiuoju žvalgu Jamesu Bondu. Tačiau jo darbas apima ir kitų žmonių šnipinėjimą, kuriam kartais skiriamos ištisos valandos. Šį darbą J.Prakashas dirba jau septynerius metus. Per šį laikotarpį jam ne sykį teko stebėti jaunąjį kavinėse, viešbučiuose ar baruose. Čia, susirūpinusių tėvų prašymu, jam tekdavo surinkti informacija apie vyro gėrimo įpročius ir draugiją, su kuria jis praleidžia savo laiką.

Renkant įrodymus apie tam tikrus netaktiškus dalykus, į pagalbą pasitelkiama speciali įranga. R.Rai komanda naudojasi šnipinėjimo kameromis, paslėptomis laikrodžiuose, raktų grandinėlėse, medalionuose ar marškinių sagose.

J.Prakashas dažnai vilki maskuojančius drabužius. Kartais jis persirengia valkata, kartais – sargu ar vairuotoju, norėdamas patekti į sekamo žmogaus namus ir gyvenimą. Ribų šia prasme nėra. Sykį J.Prakashui teko apsimesti suteneriu – klientai paprašė paspęsti būsimam žentui „išbandymo spąstus“.

Tyrimo metu išsiaiškinta nemažai įdomių dalykų. Pavyzdžiui, vienu atveju vyras jau buvo susituokęs su keliomis kitomis moterimis. Tai paaiškėjo po kelių savaičių slapto tyrimo. Kitu atveju paaiškėjo, kad būsimasis jaunikis melavo apie savo finansinę situaciją. „Jam nepriklausė verslas, apie kurį jis kalbėjo, taigi vestuvės buvo atšauktos“, – pasakojo R.Rai.

Renkant įrodymus apie tam tikrus netaktiškus dalykus, į pagalbą pasitelkiama speciali įranga. Rahulo Rai komanda naudojasi šnipinėjimo kameromis, paslėptomis laikrodžiuose, raktų grandinėlėse, medalionuose ar marškinių sagose.

Kai kuriuos kitus dalykus įrodyti sudėtingiau. „Sekėme vieną vaikiną ir mūsų tyrimo išvada buvo, kad jis gėjus. Šeima prašė pateikti jiems įrodymų, tačiau kieno nors seksualinę orientaciją įrodyti labai sunku. Mes pabandėme, tačiau negalėjome pateikti dokumentinių įrodymų. Pora susituokė, bet po kurio laiko išsiskyrė“, – sakė R.Rai.

Uošvės charakteris

Nemažai klientų į privačius detektyvus kreipiasi norėdami išsiaiškinti būsimos uošvės charakterį, tvirtina privati detektyvė Usha, dirbanti Mumbajuje įsikūrusioje „Venus Detective“ agentūroje. Indijoje vis dar paplitusi praktika, kai nuotaka gyvena su savo uošviais.

„Analizuojame būsimų uošvių charakterius, – BBC pasakojo Usha. – Kaip dažnai ji supyksta, kaip dažnai ji daužo indus, kaip dažnai ji eina apsipirkti, kam ji išleidžia savo pinigus. Stengiamės viską apie ją išsiaiškinti ir tuomet surašome savo tyrimo išvadas.“

Priešvedybinis „patikrinimas“ Indijoje vis labiau populiarėja. Šiuo metu šalyje yra apie 15 tūkst. šias paslaugas teikiančių agentūrų, atliekančių po 50–100 tyrimų per mėnesį karštuoju vedybų sezonu, teigia Indijos privačių detektyvų asociacijos vadovas Kumaras Vikramas Singhas.

T. y. – per šį laikotarpį ištiriama per milijoną atvejų. Tai 300 proc. ūgtelėjimas per pastaruosius penkerius metus.

Vis daugiau indų savo antrąsias puses susiranda internete. Internetui vis labiau plintant po visą Indiją, vis daugiau žmonių mažuose šalies miestuose ir kaimuose susipažįsta šiuo būdu, o ne yra supažindinami savo giminių.

Privačių detektyvų verslas Indijoje nėra reglamentuotas. „Jis nėra nei legalus, nei nelegalus“, – sakė R.Rai, pridurdamas, kad šalies parlamente jau kurį laiką siekiama sukurti tam tikras taisykles šiam verslui.

K.Singhas nepritaria teiginiui, kad jo veikla prilygsta šnipinėjimui ir pabrėžia, kad Indijos kontekste tokia veikla yra visiškai etiška. „Indijoje vedybų samprata labai skiriasi nuo to, kaip ji suvokiama Vakaruose. Tu siunti savo dukterį į kažkieno namus, taigi turi sužinoti, kur ji keliaus. Šalyje yra tam tikras, teisės knygose neapibrėžtas, pritarimas, kad kiekviena šeima atliks savo tyrimus, vadovaudamasi savo metodais ir norėdama išsiaiškinti viską apie viena kitą.“

Tačiau tokiai praktikai pritaria ne visi. Kai kurių įsitikinimu, šie patikrinimai prilygsta nebūtinam įsiveržimui į privatumą.

Manishas įtaria, kad pats yra tapęs tokių tyrimų objektu. Įtarimų sukėlė tai, kai kažkas vyro draugų pradėjo labai įnirtingai klausinėti apie jo ankstesnius santykius.

„Vieno iš mano senų draugų buvo paklausta, ar aš universitete turėjau mergaitę. To jo klausė žmogus, kurį jis vargiai pažinojo. Aš seniau turėjau vieną merginą, tačiau nenorėjau, kad tai turėtų įtakos mano vestuvėms. Niekada nesužinosiu, ar tai buvo privatus detektyvas, tačiau turiu įtarimų“, – BBC pasakojo Manishas.

Vyro įsitikinimu, toks tyrimas yra nepateisinamas ir gali lemti nepasitikėjimą jau santuokos pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius