Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ramesnė Kapadokijos alternatyva Turkijoje – daugiau nei vaizdingi skrydžiai oro balionu

Kapadokiją išpopuliarino įvairūs nuomonės formuotojai, kurie atrado spalvingus karšto oro balionus, kybančius palei horizontą tarp senovinių gyvenviečių uolose. Tačiau Turkijoje panašius vaizdus galima pamatyti ir mažiau žinomame Afjonkarachisaro mieste. Čia daug ir kitų įdomybių.
Afjonkarachisaras, Turkija
Afjonkarachisaras, Turkija / 123RF.com nuotr.

Afjonkarachisaras yra kalnuoto Afjono regiono sostinė, esanti už 40 min. skrydžio nuo Stambulo, rašoma „Euronews“.

Šis miestas išskirtinis tuo, kad tai yra pagrindinė Turkijos terminių SPA vieta. Čia 1923 m. Atatiurkas laimėjo Nepriklausomybės karą. Įdomu ir tai, kad Afjonkarachisaras yra ir didžiausias pasaulyje farmacinio opiumo eksportuotojas. Nepaisant viso to, miestas dar mažai girdėtas Europos keliautojams.

Miesto širdyje rymo XIII a. pilis. Tikrai verta įveikti 800 laiptelių ir iš jos apžvelgti apylinkių vaizdus, o gal geriau pataupyti kojas ir tvirtove pasigrožėti iš senamiesčio, kuriame išlikę daug Osmanų imperijos namų.

Afjonkarachisaras – unikali Kapadokijos alternatyva

Lankantis Afjonkarachisaro mieste, reikėtų išmėginti saulėtekio kelionę oro balionu, kuris skristų virš žavingojo Emrės ežero. Keturiasdešimties minučių skrydis kainuos apie 45 eurus (Kapadokijoje kaina siekia 120 eurų). Po skrydžio galima pusryčiauti ant šio ežero kranto ir stebėti besiartinančią saulę.

Jei po ankstyvo starto nesinori miegoti, galima paplaukioti viena iš saulės energija varomų ežero valčių. Nuo miesto iki jo – 50 min. Žinoma, po to galima pasinerti ir į SPA malonumus.

Ką dar galima nuveikti šiame mieste?

Afjonkarachisaro mieste yra daug daugiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio – nuo trogloditų griuvėsių tyrinėjimo iki laukinių gyvūnų stebėjimo nacionaliniuose parkuose.

Netoliese esančiame kaime galima aptikti nuostabiai išlikusius senovinius urvų būstus uolose, kurių istorija siekia 1100 m. pr. Kr. ir mena frygų laikus.

Greta dulkėtų miestų ir kaimų uolose yra keletas atvirų žaliųjų erdvių ir nacionalinių parkų, iš kurių atsiveria nuostabūs vaizdai į medžiais apaugusius slėnius, ramius ežerus ir net besiganančius laukinius arklius.

Kaip keliauti po Afjonkarachisarą?

Šio miesto apylinkėse lengviausia keliauti automobiliu. Afjonkarachisaro mieste nėra lengva orientuotis nemokantiems turkų kalbos, todėl geriausia samdyti vietinį vairuotoją arba gidą. Čia nesunku rasti ir taksi.

Pačiame mieste taip pat yra daugybė vietų, kurias galima pasiekti pėsčiomis: Afjono pilį, senamiestį, turgų, Kultūros ir meno namus, Istorijos muziejų ir Didžiąją mečetę.

Koks čia maistas?

Afjonkarachisaras yra UNESCO pripažintas gastronomijos miestas, kuriame gaminami septyni unikalūs regioniniai patiekalai.

Čia reikėtų paragauti Afjono vytintos dešros (sucuk), kebabų, saldžiųjų vyšnių, kurios plaukioja lipniose sultyse, Afjono grietinėlės, gaminamos iš vietinių buivolų pieno.

Pirmą kartą atvykusieji į miestą būtinai turėtų paragauti sucuk ir kebabų (mėsa lėtai kepama savo sultyse, todėl yra labai sultinga), o desertui – saldaus pyrago (ekmek kadayifi), kuris būna išmirkytas sirupe ir patiekiamas su Afjono kremo šlakeliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius