Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 05 27 /15:55

Leista atnaujinti daugiau tarptautinių skrydžių: į dvi šalis – jau nuo ketvirtadienio

Trečiadienį Vyriausybė leido atnaujinti daugiau tarptautinių skrydžių iš Europos šalių, kuriose nėra didelio sergamumo koronavirusu. Kas savaitę bus skelbiami sąrašai, iš kurių valstybių atvykusiems asmenims nebereikės 14 d. izoliuotis.
Gali būti reikalaujama, kad lėktuvai nebūtų visiškai pilni
Kelionės lėktuvu / 123rf.com nuotr.

Į dvi šalis – nuo ketvirtadienio

Vyriausybė trečiadienį leido nuo ketvirtadienio atnaujinti reguliarųjį oro susisiekimą tarp Lietuvos ir Vokietijos bei Nyderlandų. Užsienio reikalų ministerija (URM) teigia, kad į ją dėl skrydžių maršrutų atnaujinimo iš šių šalių kreipėsi aviakompanijos „AirBaltic“ ir „Wizz Air“.

„Tai būtų „Wizz Air“ siūlytos krytpys į Dortmundą ir Eindhoveną, į Eindhoveną taip pat ir iš Kauno. Taip pat „AirBaltic“ siūlytos kryptys iš Vilniaus į Berlyną ir iš Vilniaus Amsterdamą“, – pasitarime sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Bus atnaujinta ir daugiau

Nuo kitos savaitės skrydžių turėtų dar daugėti. „Nuo birželio 1 dienos į Lietuvą bus leidžiama atvykti (parvykti) žmonėms iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos. Esminė sąlyga, į kurią orientuojamės – tose valstybėse sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 kalendorinių dienų neviršijo 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų“, – dar prieš Vyriausybės posėdį feisbuke pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

„Kitas aspektas – dėl dviejų savaičių izoliacijos, kam jos reikės, o kam ne. Dėl to savo veiksmus esame sutarę derinti su Latvija ir Estija, tą ir darysime. Kiekvieną savaitę, vadovaujantis epidemiologiniais rodikliais, bus tvirtinamas ir skelbiamas sąrašas šalių, iš kurių atvykusiems žmonėms izoliacija bus netaikoma“, – rašė S.Skvernelis.

Anot jo, pirmasis toks sąrašas bus paskelbtas pirmadienį, tai padarys Sveikatos apsaugos ministerija. Šiandienos duomenims, į tokį sąrašą galėtų pretenduoti Islandija, Slovėnija, Graikija, Kroatija, Kipras, Norvegija, Vengrija, Šveicarija, Čekija, Austrija. Tačiau dėl to dar būtina pasiekti bendrą sutarimą su Latvija ir Estija.

„Suprantu, kad nekantraujame jau šiandien žinoti, kas bus po mėnesio ar dviejų, tačiau situacija visame pasaulyje kinta kasdien. Visos šalys Europoje ir kitur šiuo metu svarsto, kokiomis sąlygomis įsileisti kitų šalių piliečius.

Šiandien jau sulaukiame indikacijų, jog kitos valstybės, šiuo metu sudarinėjančios „patikimų“ šalių sąrašą, jame mato ir Lietuvą – tai tikrai džiugina“, – feisbuke rašė S.Skvernelis.

„Sveikatos pasai“ – abejotinos vertės

Kai kurios šalys, ketindamos įsileisti turistus, svarsto reikalauti, kad šie namuose pasidarytų COVID-19 testą. Paklaustas nuomonės apie taip vadinamus „sveikatos pasus“, kurių gali reikalauti valstybės iš atvykstančiųjų, S.Skvernelis spaudos konferencijoje išreiškė neigiamą požiūrį.

„Jeigu joms užtenka pažymos, kad vienas ar kitas žmogus vienoj ar kitoj valstybėje atliko testą, tai yra jų apsisprendimo reikalas“, – sakė premjeras. Jis priminė, kad tarptautinės sveikatos organizacijos jų nerekomenduoja.

„Tokios pažymos turėjimas parodo tik vieną faktą – kad patikrinimo, testo metu jis buvo neigiamas. Bet ar asmuo yra potencialus nešiotojas, ar gali vėliau atliekamas testas parodyti kitą rezultatą – apie tai yra kalbama. Reikėtų vadovautis rekomendacijomis, ką mes ir darome“, – teigė S.Skvernelis.

15min jau rašė, kad ar tokie „sveikatos pasai“ išties būtų naudingi – dar yra daug abejonių, o mokslininkai perspėja ir dėl galimo jų pavojaus. Daugiau skaitykite čia: Atostogų šalys žada reikalauti turistų „sveikatos pasų“, bet jie gali pridaryti tik daugiau žalos.

VIDEO: Atnaujinami skrydžiai iš Vilniaus: ką reikia žinoti pasiilgusiems keliauti?

Daugiau skrydžių atnaujinti trečiadienį paragino ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija. Anot jos, to nepadarius rizikuojama prarasti net ir trumpą turizmo sezoną, o daugiau skrydžių krypčių jau atvėrusios Latvija ir Estija susirinks visus užsienio turistus.

Šiuo metu iš Lietuvos leista skraidinti į Taliną, Rygą, Frankfurtą ir Oslą. Asociacijos duomenimis, iš Rygos jau skraidoma į Frankfurtą, Amsterdamą, Vilnių, Taliną, Oslą, Kopenhagą, Helsinkį, Miuncheną, o iš Talino – į Rygą, Amsterdamą, Frankfurtą, Helsinkį, Vilnių, Kopenhagą, Oslą, Kerdlą, Kuresarę. Be to, nuo birželio iš Rygos bus skrendama ir į Hamburgą, Vieną, Diuseldorfą ir Berlyną, o iš Talino – į Paryžių, Vieną ir Berlyną.

VIDEO: Ilgai lauktas pirmasis skrydis namo: mėnesius atskyrė nuo vyro Kanadoje, su mažu vaiku užstrigo Turkijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius