Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 20 /21:58

Nuo pirmadienio 4 val. ryto iki Naujųjų metų stabdomi skrydžiai iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą

Sekmadienio vakarą skubiai sušauktas neplanuotas Vyriausybės posėdis. Vyriausybė nusprendė uždrausti keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą nuo gruodžio 21 dienos 4 valandos ryto iki 2020 gruodžio 31 dienos 24 valandos. Stabdomi tik keleiviniai skrydžiai, krovininiai ir toliau galės patekti į Lietuvą. Taip pat nėra stabdomi skrydžiai iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę.

20 val. 45 min. premjerė Ingrida Šimonytė su ministrais nuotoliniame Vyriausybės posėdyje sprendė, ar uždrausti skrydžius iš Didžiosios Britanijos, kur siaučia nauja, itin sparčiai plintanti koronaviruso atmaina, į Lietuvą.

VIDEO: Vyriausybės posėdis 2020-12-20

Ministrė pirmininkė sekmadienį posėdyje sakė, kad stabdyti visus keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės vieningai nutarė visos trys Baltijos šalys.

„Turime gana sudėtingą situaciją su koronavirusu. Žinome, kad atvejų skaičius didėja, ligoninių sistemai apkrova smarkiai didėja ir tikrai plėtra šių paslaugų jau dabar reiškia mažėjimą paslaugų prieinamumo kitiems pacientams, kitoms paslaugoms. Turime dėti visas pastangas, kad apsaugotume tiek savo sveikatos sistemą, tiek ten dirbančius žmones“, – kalbėjo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Draudimas atvykti – nuo 4 val. ryto

Susisiekimo ministras Marius Skuodis posėdyje sakė, kad laikas nuo kada stabdomi skrydžiai pasirinktas taip, kad nereikėtų apgręžti ore esančių lėktuvų. Draudimas įsigalios nuo gruodžio 21 d. 04:00 val. ir truks iki gruodžio 31 d. 24 val.

„Tai yra sprendimas atsižvelgiant į tuos sprendimus, kuriuos yra padariusios ar daro mūsų kaimyninės šalys, ar tos šalys, iš kurių yra daug keliaujama tranzitu“, – sakė jis.

Taip pat M.Skuodis patvirtino, jog skrydžiai į Jungtinę Karalystę nebus draudžiami.

„Jeigu tai yra būtina, nors nerekomenduojama, tikrai galės išvykti. Tai (draudimas – 15min) liečia keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą iš visų oro uostų“, – aiškino ministras.

M.Skuodis aiškino suprantantis, jog sprendimas sunkus ir palies nemažai šalių, tačiau atkreipė dėmesį, kad jį daro ne viena Lietuva.

„Saugiausias variantas šiuo metu, įvertinus visas aplinkybes, likti ten, kur žmonės yra. Šiuo atveju, jeigu Jungtinėje Karalystėje, tai tikrai nekeliauti į Lietuvą, nes net ir ieškant kitų variantų, alternatyvių skrydžių, atsižvelgiant į sprendimus, kuriuos priima ar priiminėja šiuo metu kitos Europos Sąjungos valstybės narės, tikrai gali kilti rimtų problemų. Saugiausia likti ten, kur šiuo metu žmonės yra“, – sakė jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ministrų posėdis Lietuvos Respublikos Vyriausybėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ministrų posėdis Lietuvos Respublikos Vyriausybėje

Susisiekimo ministras atkreipė dėmesį, kad jau pirmadienį ryte lėktuvai iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą pakilti negalės.

„Reikia komunikuoti su savo avialinijomis. Kalbant apie skrydžius iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę, taip pat gali būti įvairių sutrikimų, jeigu lėktuvas, kuris turėjo atvykti, neatvyks, natūralu, negalės ir išvykti. Žmonėms, kurie planuoja jau rytoj ryte keliauti gali kilti iššūkių. Bet tai spręs oro uostai kartu su avialinijomis“, – pasitarime kalbėjo ministras.

Iš Londono iki 4 valandą įsigaliosiančio draudimo Lietuvoje dar leisis trys lėktuvai – „Ryanair“, LOT ir „Wizz Air“ oro linijų. Rytoj nuo 4 valandos ryto į Lietuvą dar turėjo atskristi 5 lėktuvai iš Jungtinės Karalystės, tačiau šie reisai jau turės būti atšaukti.

Nėra vieningų rekomendacijų

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, atsižvelgiant, kad Jungtinėje Karalystėje nustatyta nauja koronaviruso mutacija, kuri galimai susijusi su greitesniu viruso plitimu, daugelis šalių apribojo susisiekimą su šia šalimi.

„Kol kas nėra informacijos, kuri galutinai patvirtintų, kad ši viruso atmaina lengviau užkrečiama ar ja susirgus sunkiau susergama. Nėra kol kas ir vieningų tarptautinių organizacijų, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją, rekomendacijų dėl veiksmų, kurių šalys galėtų imtis šiuo atžvilgiu. Tačiau šalys sprendimus priima greitai ir priima savarankiškai“, – per posėdį kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

VRM teigimu, nuo gruodžio 14 dienos 13 val. iki šio sekmadienio 13 val. iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą atvyko 3485 keleivių: į Vilniaus oro uostą atvyko – 2139 asmenys, į Kauno oro uostą – 1346.

Susisiekimo ministras anksčiau sekmadienį žiniasklaidai sakė, kad šis sprendimas gali paveikti apie 7 tūkst. keleivių.

Baltijos šalių ministrai prašo Vokietijos reakcijos

Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai kreipėsi į Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujančią Vokietiją, ragindamos koordinuoti ir priimti vieningus sprendimus dėl situacijos su Jungtine Karalyste, kurioje, kaip paaiškėjo, plinta galimai mutavusi koronaviruso atmaina.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, Latvijos užsienio reikalų ministras Edgars Rinkēvičs ir Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu siūlo inicijuoti vieningą ES poziciją dėl skrydžių iš JK, galimo sienų uždarymo ir atidarymo.

„Deja, šio vakaro sprendimai yra labai sudėtingi ir sunkūs, paliečiantys daugybę žmonių. Tačiau kito pasirinkimo neturime – nieko nėra svarbiau ir brangiau už žmogaus sveikatą ir gyvybę. Naujoji viruso atmaina plinta greitai, o Lietuvoje jau ir taip turime pačią sudėtingiausią krizę sveikatos sistemoje. Per pirmąją bangą pavasarį ES narės sprendimus priiminėjo savarankiškai, tai lėmė didžiulį chaosą ir nežinomybę. Siekiame aiškumo mūsų piliečiams, vieningo ir koordinuoto veikimo. Visų žmonių prašome sąmoningumo – tik likdami namuose, galime tikėtis suvaldyti situaciją“, – sakė ministras G.Landsbergis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Daugelis ES šalių užsidaro nuo JK

Sekmadienį sušauktame Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (VESK) posėdyje buvo nuspręsta siūlyti stabdyti keleivinius skrydžius iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą.

Jungtinėje Karalystėje plintant naujai koronaviruso atmainai, Nyderlandai, Belgija ir Italija jau uždraudė skrydžius iš tos šalies. Taip pat planuoja pasielgti Latvija, Estija, o Lenkija sprendimą planuoja priimti pirmadienį.

„Komisijos posėdyje buvo priimtas sprendimas stabdyti visus keleivinius skrydžius į Lietuvą ir tokį siūlymą teikti Vyriausybei“, – žiniasklaidai sekmadienio pavakarę kalbėjo ministrė A.Bilotaitė.

BNS skelbė, kad įvairios Europos šalys sekmadienį pranešė uždraudžiančios oro susisiekimą su Jungtine Karalyste (JK). Vokietija, Airija, Italija, Austrija, Rumunija, Nyderlandai ir Belgija, pareiškė, kad jos ketina uždrausti skrydžius iš JK.

Roma ir Berlynas sekmadienį pranešė, kad nuo vidurnakčio stabdys skrydžius į ir iš Didžiosios Britanijos.

Atrasta viruso mutacija

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko Charles'io Michelio biuras sekmadienį inicijavo pasitarimą dėl padėties, kuri klostosi Jungtinėje Karalystėje plintant naujai, labiau užkrečiamai koronaviruso atmainai.

Susan Hopkins iš Anglijos visuomenės sveikatos agentūros (Public Health England, PHE) „Sky News“ patvirtino JK ministro pirmininko Boriso Johnsono pateiktą informaciją, kad naujos atmainos virusas gali būti 70 proc. labiau užkrečiamas.

B.Johnsonas šeštadienį paskelbė, kad Londono ir pietryčių Anglijos gyventojai negalės išeiti iš namų be būtino reikalo, siekiant sulėtinti naujos koronaviruso atmainos plitimą.

Jis paliepė nuo sekmadienio įvesti naujus suvaržymus Londone ir pietryčių Anglijoje – šiame regione galios „ketvirtojo lygio taisyklės“, „šių regionų gyventojai privalo likti namuose“ mažiausiai iki gruodžio 30 dienos.

BNS pranešė, kad Jungtinėje Karalystėje užfiksuotas rekordinis koronavirusinės infekcijos plitimo rodiklis – per pastarąją parą patvirtinta 35,9 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, rodo pranešimas britų vyriausybės informaciniame tinklapyje.

Šeštadienį buvo nustatyta kiek daugiau nei 27 tūkst. naujų šios infekcijos atvejų, o ankstesnis susirgimų paros rekordas buvo užfiksuotas gruodžio 17-ąją – 35,3 tūkst. naujų atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius