Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 12 12 /10:37

Svajonės išsipildymas: pasakišką apgriuvusią pilį įsigiję nepažįstamieji ją papuošė Kalėdoms

Romantiški, nedidelėje saloje Prancūzijoje stūksantys XIII a. pilies mūrai po truputį bunda. Byrančią La Mothe-Chandeniers pilį įsigijo 25 tūkst. žmonių, kurie tapo bendrasavininkais, o šiemet ją papuošė Kalėdoms.

Ši vieta prieš porą metų sulaukė tarptautinės žiniasklaidos dėmesio, kai sutelktinio finansavimo (angl. crowdfunding) portalas Dartagnans.fr ir asociacija „Adopte un chateau“ pradėjo akciją, skirtą išgelbėti griūvančią La Mothe-Chandeniers pilį. Pakako bent 50 Eur, kad taptumėte vienu iš savininkų.

1932 m. kilęs gaisras pastatą gerokai apgadino, ir jis buvo paliktas likimo valiai. Laikas ir gamta kadaise elegantišką pilį pavertė griuvėsiais. Bet štai prieš porą metų pilį nuspręsta išgelbėti, ir prie to prisidėjo bent 25 tūkst. žmonių.

Vieni jų – 62-ejų į pensiją išėjęs banko darbuotojas Willy Nanlohijus ir jo žmona Hilda, gyvenantys Enschedės mieste Nyderlanduose. „Tai buvo vaikystės svajonė, – „Reuters“ sakė W.Nanlohijus. – Kažką pajutau pilve, susijaudinimą.“

Tiesa, svajonė turėti pilį išsipildė tik iš dalies. Turtą jie dalijasi su dar 25 tūkst. žmonių, o La Mothe-Chandeniers pilis vis dar negyvenami griuvėsiai, o ne rūmai. Tačiau tai poros entuziazmo nemažina. Pirmą gruodžio savaitgalį jie kartu su dar 350 bendrasavininkų susirinko į prieškalėdinę šventę.

VIDEO: Pasaulinio dėmesio sulaukusią griūvančią pilį Kalėdoms papuošė bendraminčiai – įgyvendino savo svajonę

Jie keitėsi dovanomis, pilstė karštą vyną ir svajojo apie rūmų ateitį. Iš viso 25 tūkst. žmonių iš 115 šalių pilies atstatymui surinko 1,6 mln. eurų.

Les Trois-Moutiers gyvenvietėje Naujojoje Akvitanijoje, Prancūzijoje, dūlančios pilies istorija siekia XIII a. Vėliau ji buvo apleista – plėšiama ir siaubiama – revoliucijos metais. 1932 m., po grandiozinės restauracijos, joje įsiplieskė viską nuniokojęs gaisras. Ji buvo palikta užmarščiai, o pro kiaurą stogą išlindo medžiai. Dabar rengiamasi restauracijai.

Tiesa, pilį dalimis nusipirkę internautai negalės reikalauti nuosavo kambario. Tie, kurie sumokėjo bent 60 eurų, gavo specialaus nario kortelę, kuri leidžia patekti į dalį pilies. Kampanijos organizatorių teigimu, tikroji vertė – galimybė prisidėti prie istorijos atkūrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius