-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gotlando sala – trokštantiems ne masinio turizmo krašto

Ši Švedijai priklausanti sala, apsupta Baltijos jūros, nustebins spalvų ir kvapų gausa. Greičiausiai čia nepatirsite nieko pažįstamo – viskas saloje savita ir, galima teigti, priklauso tik švediškam ir gotlandietiškam kraujui. Gotlande save atras tie, kuriems tai nepavyko kitose turistų pamėgtose vietose.
Gotlandas
Gotlandas / Koliažas

Mėlynasis Gotlandas – sūris ir lobiai

Sala per amžius buvo laikoma užkeikta, nes dieną jos nesimatydavo. Būtent dėl šios priežasties, vikingai, kuriems pavykdavo apvogti turtingus laivus, joje slėpdavo aukso skrynias ir užkariautus lobius. Manyta, kad niekas Gotlande jų taip niekada ir neras. Tačiau būtent Gotlando saloje randama didžioji dalis vikingų lobių, o šalia jos krantų – nuskendusių laivų.

Viduramžių Visbis

123rf.com nuotr. /Visbis
123rf.com nuotr. /Visbis

Nuvykę į Gotlandą aplankykite seniausią salos miestą – Visbį. 1995 m. jis buvo įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Jaukus miesto senamiestis siauromis gatvelėmis, žydinčiomis rožėmis, kavinukėmis ir nepaprastu gaiviu oru, vasarą sutraukia savus lankytojus, kurie dažniausiai į salą atvyksta jachtomis, laivais ar keltais. Įspūdinga Visbio puošmena – viduramžių miesto senamiestis, apjuostas tvirta akmenine 3,5 km ilgio gynybine siena, kuri ten ilsisi jau nuo XIII amžiaus. Šiame mieste taip pat pamatysite Šv. Kotrynos bažnyčios griuvėsius ir XII amžiuje pastatytą Mergelės Marijos katedrą.

123rf.com nuotr. /Visbis
123rf.com nuotr. /Visbis

Rugpjūtį visa savaitę Visbyje rengiama kasmetinė šventė – Viduramžių savaitė (Medeltidsveckan). Šiuo periodu, paprastai apsirengę turistai išnyksta minioje tarp viduramžių rūbais apsirengusių žmonių. Šis festivalis prasidėjo dar 1984 metais, o jo metu vyksta daugybė renginių: muzikiniai pasirodymai, teatro spektakliai, veikia viduramžių turgus ir rengiami turistiniai pasivaikščiojimai po labiausiai viduramžiais „kvepiančius” objektus, tad linksmybių ir tradicinių švenčių mėgėjai neturės kada nuobodžiauti.

123rf.com nuotr. /Visbis
123rf.com nuotr. /Visbis

Forio sala ir raukai

Ypatinga ir įkvepianti Gotlando aura visada traukė menininkus, rašytojus ir filosofus. Greičiausiai, jog kelionės kulminacija taps Forio (Fǻrö) sala, atskirta Fǻrösund sąsiauriu, kurioje užaugo ir ilgus metus gyveno režisierius I. Bergmanas. Saulė, uolos ir vanduo sukuria magišką švytėjimą, kurį netrunka pajusti ir pamatyti ir tie, kurie nelaiko kameros rankose ar nekuria scenarijaus savo užrašų knygelėse. Turbūt neatsitiktinai ant jūros kranto stūksančios Forio uolos primena žmonių veidus ir kūnus – tai gamtos kūryba, kurią daugybę metų studijavo galybė autorių ir menininkų. Šios prieš milijonus metų jūros ir vėjo nušlifuotos kalkakmenio uolos vadinamos raukais. Šioje saloje esančiam akmenų skaičiui neprilygsta jokia kita Gotlando sala. Būtinai apsilankykite šiose nepaprastose vietovėse, jei galite, rezervuokite viešbutį arčiau uolų, tam, kad pajustumėte tikrą šios salos dvasią.

123rf.com nuotr. /Saulėlydžiai saloje
123rf.com nuotr. /Saulėlydžiai saloje

94 bažnyčios

Vos per 54 tūkst. gyventojų turintis Gotlandas garsėja savo viduramžių laikų bažnyčiomis, jų čia – net 94. Dauguma bažnyčių restauruotos ir veikiančios. Jos reprezentuoja du pagrindinius architektūros stilius: gotikos ir romaninį. Senesnės bažnyčios buvo suprojektuotos dar 1150–1250 metais, naujesnių bažnyčių architektūra priklauso gotikiniam stiliui ir išliko maždaug nuo 1250–1400 metų. 

Viena įdomiausių – baltoji Larbro bažnyčia su XIII a. tapytoms sienomis ir vikingų laikų akmeniniais paminklais – stelomis. Tai marmurinis, akmeninis, ar iš medžio pagamintas stulpas – skulptūra, ant kurios yra išraižyti piešiniai ar užrašai. Dažniausiai jos būdavo statomos kaip antkapiai arba svarbių istorinių įvykių monumentai, būtent dėl šių priežasčių stelos yra labai svarbios istorijos ir kultūros pažinimui. Taip pat Visbyje stovi nepaprasto grožio XII a. statyta Mergelės Marijos katedra. 

Šiaurės Venecija – Stokholmas

Keliaudami į Gotlandą neaplenksite ir Stokholmo miesto, kuris nustebins įvairove bei kosmopolitiškumu. Miestas, įsikūręs keturiolikoje įvairiausio dydžio salų, dažnai dar poetiškai vadinamas „Šiaurės Venecija“ ar „Vandenų gražuole“. Seniausioji Stokholmo dalis yra trijose salose: Riterių (Riddarholm), Šv. Dvasios (Helgeondsholm) bei Senamiesčio (Gamla Stan). Manoma, kad Riterių saloje stovi vienas seniausių Stokholmo pastatų – Riterių bažnyčia. Pradžioje ji buvo statyta kaip pranciškonų vienuolynas, tačiau vėliau ši bažnyčia tapo Švedijos karalių amžino atilsio vieta. Jei turėsite galimybę, būtinai nusipirkite ekskursiją į šios bažnyčios požemius. Išvysite kriptose laikomus sarkofagus, kuriuose ilsisi švedų karališkosios šeimos atstovai. 

Stokholmas
Stokholmas

Netoliese stovi Karalių rūmai, kur savo pareigas atlieka karališkoji šeima. Kai viduramžiškoji Vazų pilis buvo suniokota gaisro, karalius naujų rūmų statyba buvo patikėta garsiam XVIII amžiaus architektui Tesinui Jaunesniajam. Šiuose ištaiginguose rūmuose yra daugiau nei 500 kambarių. Lankytojai gali pasigrožėti karalienės Kristinos mene, karališkųjų regalijų saugykla ir karališkųjų karietų bei vežimų kolekcija.

„Pažintinė kelionė į Gotlandą vyksta vieną kartą metuose, birželio pabaigoje. Ją renkasi tie, kurie nenori masinės produkcijos ir trokšta kažko nematyto. Tai nėra tas kraštas, kuriame vargina turistų srautai, ir kuriame trūksta autentikos“, – pasakoja kelionių organizatoriaus „NOVATURAS“ rinkodaros vadovė Ieva Dorelaitienė.

Įdomūs faktai:

Būtina Gotlando salos puošmena – avys, jų skaičius saloje siekia net 50 tūkstančių! Šioje saloje gyvenanti avių veislė ypatinga – tiek avys, tiek avinai turi ragus. Įprastai rezidencijose, karalių rūmuose saugojanti skulptūra yra liūtas, tačiau tik ne Gotlande. Saloje visus įėjimus saugo avies skulptūros.

123rf.com nuotr. /Avinas - Gotlando salos vienas iš simbolių
123rf.com nuotr. /Avinas - Gotlando salos vienas iš simbolių

Kita nepaprasta salos gyvūnų rūšis – Russet arkliukai. Manoma, jog jie saloje gyvena jau 5 tūkstančius metų! Kadangi jų ūgis vos 115–130 centimetrų, juos ypač myli vaikai. Jei norite juos pamatyti, geriausia bandyti anksti rytais ar vėlyvais vakarais. O jei norite pajodinėti – keli Gotlando žirgynai, kaip „Dalhem“, siūlo šią pramogą.

Visose parduotuvėse pastebėsite, jog dauguma produkcijos turi Gotlando etiketę. Šioje saloje būtent gotlandietiška produkcija turi didžiausią paklausą, tad būtinai pamėginkite sūrių ir alaus.

Būtent Gotlando saloje auga 35 iš 45 visoje Švedijoje paplitusių orchidėjų rūšių.

123rf.com nuotr. /Uolos Gotlande
123rf.com nuotr. /Uolos Gotlande

Gotlandas – tai Pepės Ilgakojinės tėvynė! Nuvykę į Visbį iš ten į Pepės gimtąjį kaimelį Villa Villekulla nuvyksite greitai – atstumas vos trys kilometrai. Visbio uoste įsėdę į Kneipbyn autobusą, vasaros metu kursuojantį kas valandą, pasieksite šios herojės valdas. 

Gotlando saloje galite nukeliauti į netikėtą vietą – Bunge buities muziejų po atviru dangumi. Jame šiuo metu stovi 77 pastatai iš XVII-XX a.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius