-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys miestai viename – kultūra, pramogos ir istorija Lenkijos pajūryje

Regis, pastaruoju metu išaugęs susidomėjimas Lenkija kaip atostogų kryptimi nežada slūgti. Atnaujintas tiesioginis skrydis maršrutu Vilnius– Gdanskas tai tik patvirtina – Lenkijos pajūris mūsų tautiečiams labai įdomus.
Gdanskas, Sopotas
Gdanskas, Lenkija / Gabijos Lebednykaitės nuotr.

Tiesa, daugumą iš jų pirmiausia traukia elegantiškasis Lenkijos pakrantės perlas – Gdansko uostamiestis, nors patys lenkai tris vienas šalia kito įsikūrusius įdomiausius savo pajūrio miestus traktuoja kaip vieną ir dažnai vadina juos tiesiog Trimiesčiu (lenkams – Trojmiasto, užsieniečiams – Tricity).

Tie miestai – Gdanskas, Sopotas ir Gdynė – lyg ant siūlo suverti gintarėliai: skirtingi, bet kiekvienas – savaip žavus, o aplankyti tik vieną, reikštų praleisti daug daugiau įdomybių.

Pasak šio krašto gyventojų, Gdynėje geriausia gyventi ir dirbti, Sopote – pramogauti, o Gdanske – grožėtis ir pasisemti kultūros. Toks apibūdinimas išties neblogai charakterizuoja kiekvieną miestą.

Taigi – koks jis, tas spalvingasis daugiaveidis Trimiestis?

Gdanskas – istorijos lobiai ir šiaurietiškas žavesys

Gdanskas tikriausiai garsiausias ir lankomiausias iš visų trijų miestų. Anksčiau buvęs Dancigas, vokiškas miestas, išlaikė savo germanišką dvasią, kuri ypač akivaizdi senamiestyje – vieniems jis primena Kopenhagą, kitiems – Stokholmą ar Amsterdamą.

Per karą labai apgriautas Gdanskas vėliau buvo nuostabiai restauruotas ir spindėte spindi – jei norite aplankyti visus jo monumentus, muziejus ir dar pasimėgauti paplūdimiais, prireiks daugiau nei vienos dienos.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Gdanskas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Gdanskas

Žinoma, dauguma lankytojų pirmiausia skuba „privalomu“ maršrutu – į senamiestį, puošnųjį Dluga prospektą, tačiau sezono metu jis pilnas žmonių ir akivaizdžiai orientuotas į turistus.

Tikrai verta išsukti iš populiariausių gatvių ir panardyti po tolesnius skersgatvius (būtinai kelkite akis aukštyn – įdomios detalės dažnai puošia pastatų stogus), kirsti Motlavos upę ir pasivaikščioti po Oloviankos (Olowianka) salelę ar tolėliau, šiuolaikiškais, šiaurietiško minimalizmo įkvėptais kvartalais.

Vieniems jis primena Kopenhagą, kitiems – Stokholmą ar Amsterdamą.

Gdanske daug bažnyčių, visų aplankyti tikriausiai nebūtina, tačiau reikėtų užsukti bent į seniausią miesto šventovę – Šv. Kotrynos bažnyčią su teberestauruojamomis freskomis ir įspūdinga senovinių laikrodžių ekspozicija bokšte, nuo kurio atsiveria ir puiki senamiesčio panorama.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Gdanskas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Gdanskas

Beje, kadaise šiose žemėse gyveno mūsų giminaičiai prūsai ir dabar apie juos Gdanske primena kuklios akmeninės skulptūros, vietinių gyventojų vadinamos „Prūsų bobomis“ – „Stara Baba Pruska“.

Šios skulptūros, tikri archeologijos paminklai, saugomos ne kur nors muziejuje, o lyg niekur nieko tupi tiesiog šalia paupio promenados Brama Mariacka – „Prūsų bobos“ kukliai įsispraudusios mūro šešėlyje, tarp populiarių kavinių ir šurmuliuojančių restoranų.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Gdanskas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Gdanskas

Dažnas sparčiai žingsniuojantis turistas jų nė nepastebi, o juk joms, apdaužytoms ir vėjų nudilintoms, – daugybė amžių.

Romantikams patiks labai jaukus Mažojo malūno (Maly Mlyn) skveras prie gražiai restauruoto XV a. menančio vandens malūno, o štai besidomintiems šiuolaikine istorija reikėtų aplankyti bent porą vietų, liudijančių audringą Gdansko praeitį ir jo reikšmę naujųjų laikų Europos istorijai.

Pirmoji tokia vieta – įspūdingas Vesterplatės (Westerplatte) memorialas vietovėje, kur, kaip teigiama, prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. Vesterplatės lankymas nemokamas, paminklas atviras visus metus, visą parą.

Kita reikšminga vieta – Ostrovos (Ostrow) saloje įsikūrusi Gdansko laivų statykla, kurioje užgimė garsusis Solidarumo judėjimas, supurtęs socializmą ir pažadinęs lenkų tautą kovai už demokratiją.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Gdanskas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Gdanskas

Kadaise klestėjusi, dabar ši statykla išgyvena ne pačias geriausias dienas – daugybė įrangos rūdija, pastatai apleisti, sandėliai nenaudojami.

Gražia šios vietos nepavadinsi, tačiau kam patinka industrinis turizmas arba tiesiog norisi pajusti atmosferą, įkvėpusią vieną garsiausių XX a. judėjimų Rytų Europoje, čia apsilankyti bus įdomu.

Sopotas – Lenkijos pajūrio linksmybių sostinė

Tarp Gdansko ir Gdynės įsikūręs Sopotas – Lenkijos gyventojų vasaros meilė, legendinis kurortas, nuo senų laikų traukiantis svečius savo balto smėlio paplūdimiais, SPA centrais ir gaiviu pušynų oru.

Mums neišvengiamai piršis palyginimai su Palanga, tačiau Sopotas – ramesnis, kuklesnis, mažesnis, nors tikrai turi, ką pasiūlyti visiems poilsiautojams.

Šeimoms – vandens parkas, sportiškiems ir aktyviems – hipodromas, kartingų centras, dviračių takai, norintiems pasilepinti – viešbučiai ir SPA paslaugos, visiems – smėlėti paplūdimiai ir juos supantys miškai.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Sopotas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Sopotas

Pagrindinės Sopoto įžymybės – ilgiausias Europoje medinis molas, besitęsiantis į Baltijos jūrą pusę kilometro (už pasivaikščiojimą juo reikės susimokėti 9 zlotus), impozantiškas švyturys, lakios šiuolaikinių architektų fantazijos pavyzdys – Kreivasis namas („Krzywy Domek“), prie kurio visi taip mėgsta fotografuotis ir, žinoma, šurmuliuojantis Monte Cassino bulvaras su kavinėmis, restoranais, barais.

Tiesa, daugybė miesto lankytojų, skubėdami gaudyti saulę ir bangas pakrantėje, nepelnytai ignoruoja Sopoto parkus ir miškus. Labai gaila, nes paėjėjus giliau į mišką (lengva orientuotis pagal nuorodas) laukia nuostabus statinys, vienas žymiausių Sopoto architektūros objektų ir, kaip teigiama, viena geriausių koncertų vietų visoje Europoje – Miško opera (Opera Lesna).

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Sopotas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Sopotas

Šis amfiteatras garsėja ne tik unikalia koncepcija – erdvus, pusiau atviras statinys miško apsuptyje, bet ir puikia akustika. Čia, be daugelio kitų, koncertavo tokios žvaigždės kaip Jamesas Brownas, Whitney Houston, Annie Lenox, Brianas Adamsas ir Stingas.

Neseniai atnaujintas kompleksas išties įspūdingas – jis užima net 4 hektarų plotą, be operos, čia dar yra uždara koncertų salė, restoranas, konferencijų centras. Lankytojai gali apžiūrėti visą operos kompleksą, net užkulisius.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Sopotas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Sopotas

Išties įdomus pastatas, gaubiamas ypatingos auros.

Apžiūrėti Sopotą pakanka pusdienio, tačiau pramogauti čia galima ilgai arba tiesiog pasivaikščioti po seniausias miestelio gatveles ir pasigėrėti jo eklektiška amžiaus sandūros architektūra.

Dėl savo kompaktiškumo miestelis puikiai tinka šeimoms su vaikais – visas čia ranka pasiekiama.

Gdynė – moderni ir svetinga

Gdynė – tolimiausia Trimiesčio stotelė ir dažnai laikoma mažiausiai įdomia.

Vis dėlto ji turi savotiško žavesio – iš dalies blankią architektūrą (iš dalies – nes tie, kurie domisi modernizmu, ir Gdynėje ras, ką pamatyti) su kaupu kompensuoja gamtos grožis ir šiuolaikiški muziejai.

Įdomus karinio jūrų laivyno muziejus (Muzeum Marynarki wojennej), kuriame po atviru dangumi eksponuojami karo laivyno ginklai, sraigtasparniai, torpedos arba karo laivas „ORP Błyskawica“, naudotas Antrajame pasauliniame kare.

Šie ir kiti muziejai – išsigelbėjimas blogu oru, o štai vasaros įkarštyje lankytojų laukia platūs, mažiau prigrūsti ir erdvesni nei Sopoto paplūdimiai ir vaizdingos apylinkės – nuo 54 metrų aukščio Kamena Gūros (Kamienna Gora) kalvos atsiveria nuostabi panorama, o Kepa Redlowska regioninis parkas – pilnas vaizdingų šlaitų, skardžių ir miško takų.

123RF.com nuotr. / Gdynė
123RF.com nuotr. / Gdynė

Kuriame iš Trimiesčio miestų geriausia apsistoti, priklauso nuo to, kam teikiate pirmenybę – kokioms nors konkrečioms paslaugoms, pramogoms ar ramiam poilsiui, tačiau, jei tik pakanka laiko, verta aplankyti visus tris.

Keliauti tarp jų geriausia traukiniu – traukiniai patogūs, nebrangūs, kursuoja dažnai, bet to, išvengsite spūsčių, kurios tampa ypač opia problema vasaros sezonu. Sportiškiems keliautojams galbūt patiks ir kitas variantas – nuo vieno iki kito miesto numinti dviračiu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius