-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Turistams atsiverianti Saudo Arabija reikalaus laikytis „padorumo“

Saudo Arabija, neseniai paskelbusi apie sprendimą įsileisti turistus iš užsienio, šeštadienį pareiškė įvesianti baudas už „viešojo padorumo“ pažeidimus, tokius kaip nekuklų apsirengimą ar viešą meilės demonstravimą.
Rijadas
Rijadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Saudo Arabija – itin konservatyvi musulmoniška valstybė – penktadienį paskelbė, kad, siekdama diversifikuoti nuo naftos priklausomą ekonomiką, pirmą kartą pradės išdavinėti turistines vizas.

Šalies vidaus reikalų ministerija pranešė, kad bus baudžiama už 19 „viešo padorumo pažeidimų“, tačiau kokios už tai bus skiriamos baudos, nenurodė.

„Pagal naujus nuostatus vyrai ir moterys privalo rengtis kukliai ir susilaikyti nuo viešo šiltų jausmų rodymo. Moterys gali laisvai pasirinkti kuklius drabužius“, – sakoma ministerijos pranešime.

Anot jo, „šios taisyklės yra skirtos užtikrinti, kad karalystės svečiai ir turistai žinotų apie įstatymus, susijusius su viešu elgesiu, ir jų laikytųsi“.

49 valstybių, tarp jų – Jungtinių Valstijų, Australijos ir kelių Europos šalių – piliečiai nuo šiol gali teikti paraiškas dėl turistinių vizų internetu arba atvykę į Saudo Arabiją.

Duoti postūmį turizmui – vienas svarbiausių elementų sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano reformų programoje „Vizija 2030“, kuria siekiama parengti didžiausią arabų pasaulio ekonomiką erai po naftos.

Vis dėlto vargu ar ši konservatyvi šalis, kurioje draudžiama vartoti alkoholį ir tebėra didelė lyčių segregacija, pritrauks daug turistų iš viso pasaulio – be musulmonų maldininkų, keliaujančių į Meką ir Mediną.

Pasak turizmo tarnybos tinklapyje angliškai paskelbtų taisyklių, vyrai ir moterys privalo vengti „aptemptų drabužių“ ar rūbų su „nepagarbiais užrašais ar atvaizdais“.

„Moterys turėtų viešumoje prisidengti pečius ir kelius," – rašoma jose.

Vis dėlto, pasak turizmo tarnybos vadovo Ahmedo al Khateebo, užsienietės neprivalo vilkėti visą kūną dengiančio drabužio abajos, kuri viešose vietose tebėra privaloma šalies gyventojoms.

Saudo Arabijai siekiant atsikratyti itin konservatyvios šalies įvaizdžio, princas Mohammedas jau panaikino kino teatrų draudimą ir leido moterims vairuoti automobilius. Jis taip pat leido rengti koncertus ir sporto renginius, kuriose dalyvauja abiejų lyčių asmenys.

Daugelis Saudo Arabijos gyventojų, du trečdaliai kurių yra jaunesni nei 30-ies, palankiai vertina sušvelnintas socialines normas.

Vis dėlto daugelis mano, kad naujosios nuostatos dėl viešojo padorumo, kurias ministrų kabinetas patvirtino balandį, yra neaiškios ir gali būti įvairiai interpretuojamos.

Taip pat bijoma, kad gali būti atkurta moralės policija.

Kadaise Saudo Arabijos religinė policija daugeliui kėlė baimę: vaikydavo vyrus ir moteris iš prekybos centrų ir liepdavo jiems melstis, išplūsdavo kiekvieną, pamatytą bendraujant su kitos lyties asmeniu.

Tačiau barzdotųjų viešosios moralės sergėtojų galia pastaraisiais metais sumenko ir jie dabar yra beveik nepastebimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius