-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija šiemet tikisi privilioti net Bradą Pittą

Senovinis Trojos miestas Turkijoje prieš 20 metų buvo įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Trojos legenda vis dar gyva ir šiemet – tai yra oficiali Turkijos kelionių tema, kuri bus paminėta daugybe būdų, ypač Čanakalės regione, kur Troja stovėjo, rašoma pranešime spaudai.
Trojos arklys Čanakalėje
Trojos arklys Čanakalėje / 123rf.com
Temos: 2 Turkija Turizmas

Turkija turi daugybę legendinių ir istorinių vietų, 21 iš jų yra gavę UNESCO Pasaulio paveldo statusą. Senovinis Trojos miestas, žinomas kaip Trojos karo laukas, įtrauktas į šį sąrašą 1998-aisiais metais. Jis stovėjo ant Idos kalno pašlaitės Čanakalės provincijoje.

Ilgą laiką Troja buvo laikyta mitu. Ji ypač žinoma iš Homero kūrinio „Iliada“, pasakojančio apie Trojos karą 1200-1100 m. pr. Kr. Priešai apsupo miestą norėdami išgelbėti savo vado žmoną Eleną nuo trojėnų. Galų gale Odisėjas sugalvojo pastatyti medinį arklį ir kariai pasislėpė jame. Tai vienas iš ryškiausių karo pasakojimų istorijoje. Trojėnai galvojo, kad arklys buvo dovana ir parsigabeno jį į miestą.

Trojos miesto UNESCO pasaulio paveldo status jubiliejus bus minimas įvairiausiais būdais.

1870-aisiais prasidėję archeologiniai kasinėjimai atskleidė 10 miestų liekanas – nuo Trojos 1 iki X, datuojamas anksčiausiai 3000 m. pr. Kr. Daugybė kasinėjimų per pastaruosius dvejus metus buvo orientuoti į teritoriją tiesiai priešais Trojos VI pietinius vartus, datuojamus 1300 m. pr. Kr., ir į pagrindinį senovinės citadelės įėjimą iš lygumų apačioje.

Medinis arklys stovi prie jūros, kad primintų žmonėms apie vietovės istoriją. Šis arklys buvo parodytas 2004-ųjų metų Holivudo filme „Troja“. Lankytojai gali įlipti vidun nusifotografuoti.

Turkija taip pat kviečia „Trojos“ filmo žvaigždes – Bradą Pittą, Dianą Kruger, Ericą Baną ir Orlando Bloomą – aplankyti vietovę.

Turkijos Kultūros ministerija paskelbė 2018-uosius Trojos metais ir planuoja daugybę renginių pristatyti vietovę, pavyzdžiui: vėliau šiais metais bus atvertas muziejus, eksponuojantis raktų kolekcijas ir archeologinius radinius iš kasinėjimų.

Turkija taip pat kviečia „Trojos“ filmo žvaigždes – Bradą Pittą, Dianą Kruger, Ericą Baną ir Orlando Bloomą – aplankyti vietovę. Vietos teatras ir opera pristatys daugybę spektaklių ir koncertų Trojos tema.

Čanakalė yra viena iš Turkijos provincijų, kurios pakrantė tęsiasi ir Europoje, ir Azijoje. Šalia istorinių vietovių, čia galima atrasti daugybę nuostabių paplūdimių. Čanakalę ir Stambulą skiria tik 300 kilometrų, taip pat iš Stambulo Čanakalę per tris valandas galima pasiekti keltu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius