Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 07 30 /14:02

Turkijoje atostogaujantis lietuvis – apie apokaliptinį vaizdą iš dangaus krentant pelenams

Nuo trečiadienio Turkijos ugniagesiams tenka kovoti su didelius plotus apėmusiais ir net kurortinių teritorijų dangų užtemdžiusiais gaisrais, kurie nusinešė jau 4 gyvybes. Paties atostogų sezono piko metu su problemomis susiduria ir poilsiautojai – nevyksta dalis ekskursijų, o atvykę atostogų pamato ir dūmuose skendintį viešbutį ar iš dangaus krentančius pelenus. Kelionių organizatoriai ramina, kad situaciją atidžiai stebi, o atsiradus pavojui – perkelia klientus į saugesnes vietas.

Gaisrai Turkijoje kilo trečiadienį, pirmiausia jie paveikė retai apgyvendintą regioną, esantį maždaug už 75 km į rytus nuo Antalijos – turistų iš Rusijos ir Rytų Europos šalių pamėgto kurorto.

Ketvirtadienį ugnis priartėjo prie smėlio paplūdimių, šalia kurių yra daug viešbučių ir kurortų.

Pareigūnai yra pradėję tyrimą, įtardami, kad trečiadienį keturiose vietose į rytus nuo Antalijos kurorto įsiplieskę gaisrai buvo tyčia sukelti. Antalijos meras Muhittinas Bocekas pareiškė įtariantis nusikalstamą veiką, nes gaisrai prasidėjo iškart keturiose vietose.

Ketvirtadienio vakarą pasirodė ir informacijos apie pirmuosius sulaikytus įtariamuosius.

Socialiniuose tinkluose ir Turkijos televizijos paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti gyventojai, iššokantys iš savo automobilių ir bėgantys, kad išsigelbėtų, gatvėse siaučiant oranžiniams liepsnų liežuviams ir tvyrant dūmų debesims.

Apokaliptiniai vaizdai, iš dangaus – pelenų „sniegas“

Netoli Sidės, „Kamelya“ viešbutyje besiilsintis Eduardas 15min pasakojo, kad nors gaisrų židiniai yra toliau nuo tos vietos, bet vaizdai apokaliptiniai, o iš dangaus krenta pelenai.

„Šiandien ir vakar jau buvo geriau. Pačią pirmą dieną, kai atskridom, trečiadienį, buvo kilęs gaisras ir šalia mūsų viešbučio, – penktadienio rytą pasakojo jis. – Visame danguje buvo dūmai, degėsių kvapas buvo labai stiprus – akis rėžė, perštėjo.

Antrą, trečią dieną tęsiasi pelenų sniegas – nuolat iš dangaus krenta pelenai. Viena gaisravietė buvo Manavgato mieste, už kelių kilometrų, ten ugnis kaip ir lokalizuota, bet persimetė toliau link Sidės, pleškeno jau ten. Laimei, vėjas pasisuko mums naudinga kryptimi – ne į mūsų viešbutį dūmus nešė, o labiau į Alanijos pusę.“

Nors didysis oro srautas nejuda į Eduardo viešbučio pusę, bet degėsių kvapas tebeliko, nors jau ir nebegraužia akių. Tik viskas nuklota pelenais.

VIDEO: Eduardas dalijasi užfiksuotais dramatiškais vaizdais iš Turkijos viešbučio

„Visa teritorija – visi gultai, takai – pelenuose. Ir vaizdai tokie apokaliptiniai – žiūri į saulę, o ji raudona, lyg per užtemimą. Visas dangus aptrauktas dūmais, tik maži lopinėliai mėlyno dangaus prasišviečia į Kemero pusę. O į pietus viskas raudona, geltona“, – pasakojo jis.

Virš viešbučio svečiai jau kelinta diena mato gaisrą gesinančius lėktuvus, sraigtasparnius – virš galvų praskrenda iš jūros pasisėmę vandens ir skuba gaisro židinių link.

VIDEO: Užfiksavo, kaip sraigtasparniai Turkijoje semia jūros vandenį

Nors pelenai ir krenta, viešbutis neapribojo pramogų, galima maudytis ir baseine. „Tu maudaisi ir matai – gabalai kažkokios sudegusios medienos, lapų krenta. Ant dugno nusėda... Žmonės vaikšto su šlepetėmis – visi padai juodi. Lyg iš židinio būtų išbarstyti pelenai ir išnešioti po teritoriją“, – dalijosi įspūdžiais Eduardas.

Tu maudaisi ir matai – gabalai kažkokios sudegusios medienos, lapų krenta. Ant dugno nusėda...

Jis pripažino – aišku, patirtis nėra smagi, bet supranta, kad dar jų padėtis nėra blogiausia. Eduardas atostogauja vietoje, kuri yra lygumoje, miškai – tik už kokių 5–7 km nuo viešbučio. Tad ateina tik dūmai, smalkės, pelenai, tačiau pavojaus gyvybei nėra.

„Todėl paklausiau savo kelionių organizatoriaus „Coral Travel“ apie galimybę perkelti į kitą viešbutį, jeigu situacija blogės – juk atvažiavome ne nuodytis, sumokėjome didelius pinigus... Gavau atsakymą, kad kol kas pavojaus gyvybei nėra, šitame regione nėra viskas taip blogai, elektra, vanduo yra. Todėl gali perkelti tik už papildomą kelių šimtų eurų mokestį – ten, kur nebūtų dūmų, smalkių. Nes juk visur viešbučiai perpildyti“, – kalbėjo pašnekovas.

Tiesa, jis paminėjo, kad ir viešbutis patyrė problemų dėl stichijos – yra problemų su karštu vandeniu, internetu, pirmąją dieną nebuvo elektros, tad buvo įjungti galingai ūžiantys dideli generatoriai. O pagrindiniame pastate neveikia ir oro kondicionierius. Eduardas pasidžiaugė, kad jie apsistoję viloje su nuosavu kondicionieriumi, tai bent viduje oras yra vėsus. Šiuo metu Sidės regione yra apie 36 laipsnius karščio.

Eduardo nuotr./Gaisrų dūmų nuspalvintas dangus Turkijoje
Eduardo nuotr./Gaisrų dūmų nuspalvintas dangus Turkijoje

Poilsiautojas dar kiek nusistebėjo, kad čia niekas neįspėja žmonių apie galimą pavojų sveikatai. „Lietuvoje jau gal būtų 10 žinučių atėję, kad saugokitės, nebūkite lauke, uždarykite langus. Prie mažesnio užterštumo taip būna. O čia toks smogas buvo, kad graužia akis, ir niekas nieko nesako, nedaro. Prie baseino pliuškenasi, pilna mažų vaikų. Aišku, keista, bet ir suprantama galbūt – kas čia atvažiavo sėdėti kambaryje“, – svarstė jis.

Ir jis pats sakė jau ramiau žiūrintis į situaciją. „Vaizdai buvo bauginantys pirmą dieną, kai atvažiavom. Bet jau adaptavomės – supratom, kad nieko kitaip nebus“, – sakė Eduardas 15min.

Prašo perkelti į kitus viešbučius

Poilsiautojai iš Lietuvos feisbuko grupėse taip pat dalijasi patirtimi gaisrų apimtame regione ir dvejopa organizatorių reakcija.

„Susidūrus su ekstremalia situacija (Sidės regione dega miškai, viešbutis, kuriame esame apsistoję skendi dūmuose, kvapas siaubingas, pelenai skraido), iš (organizatorių) pagalbos nesitikėkite. Paprašėme vežti kitur, tai visą dieną šios situacijos ir neišsprendė. Sėdime kambaryje užsidarę ir taip leidžiame savo atostogas“, – rašė į Sidę atvykusi moteris.

Kita poilsiautoja Sidėje – priešingai, džiaugėsi kelionių organizatoriaus darbu. „Kai atvažiavome, buvo labai tamsu, saulės nesimatė, visur dūmai, skraidė pelenai, kvapas žiaurus. Tai kitą diena paprašėme kito viešbučio – be problemų pakeitė“, – 15min sakė Paulina.

Užvirė ir diskusija – ką ir kiek kelionių organizatorius turi padaryti kilus tokiai ekstremaliai situacijai?

„Na force majeure – ne šiaip situacija, o ekstremali. Turbūt ne Jums vieniems dabar pagalbos reikia. Viešbučiai ne guminiai, o ir neateisi gi paprastai į kitą pasakyt – priimkit žmones. Operatoriai, tikiu, verčiasi per galvas kaip gali. Daugiau supratimo reikėtų šioje neeilinėje situacijoje visiems“, – rašė viena moteris.

Kiti ginčijo, kad kelionių organizatorius turi pasirūpinti klientų saugumu arba – mažų mažiausia – nelaikyti jų nežinioje.

Turkijos žemės ūkio ministras Bekiras Pakdemirli sakė, kad buvo evakuotas vienas viešbutis netoli Bodrumo miesto, esančio maždaug už 300 km į vakarus nuo Antalijos, naujiems gaisrams įsiplieskus šalies pietvakarinėje pakrantėje.

Organizatoriai: sunkiausia – Sidėje ir Bodrume

Lietuvos kelionių organizatoriai sako atidžiai stebintys situaciją ir reaguojantys į pokyčius.

„Coral Travel Baltics“, rinkodaros vadovė Vilija Plungytė:

„Mes atidžiai stebime situaciją Turkijoje, palaikome nuolatinį ryšį su oficialiomis institucijomis ir vykdome jų nurodymus.

Šiuo metu mūsų klientų gyvybei pavojaus nėra, gaisrai vyksta atokiau nuo viešbučių teritorijos Antalijos regione. Mūsų klientai visą parą gali susisiekti su mūsų įmonės atstovais, kurie dirba Turkijoje, jie atsako į visus klausimus ir sprendžia problemas vietoje.

Kiekvieną kliento prašymą analizuojame, vertiname ir priimame sprendimą atsižvelgdami į aplinkybes ir šiuo metu esamas galimybes. Apie susidariusią padėtį ir savo veiksmus esame informavę savo partnerius – kelionių agentūras, jie taip pat tiesiogiai bendrauja su klientais, suteikia visą informaciją apie susidariusią situaciją. Mums svarbiausia užtikrinti savo klientų saugumą.

Kiekvieną kliento prašymą analizuojame, vertiname ir priimame sprendimą atsižvelgdami į aplinkybes ir šiuo metu esamas galimybes.

Klientai, kurie ruošiasi vykti, stebi spaudą, mielai atsakome į jų klausimus, tačiau sprendimą apie savo kelionę jie priima patys, daugumą jų keliones yra rezervavę kitose kurortinėse vietovėse, todėl ši situacija neturi sukelti jokių nepatogumų mūsų Klientams. Skrydžiai vyksta pagal numatytus tvarkaraščius, viešbučiai veikia.“

„Novaturas“, komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė:

„Sužinoję apie Turkijos pietuose kilusius gaisrus, nedelsdami visiems mūsų keliautojams, atostogas leidžiantiems Sidės kurortiniame regione, pasiūlėme persikelti į kitus viešbučius. Kalnuose kilę gaisrai mūsų kurortinių miestelių nepasiekė, partneriai informavo, kad tam tikrose vietovėse jaučiasi dūmų kvapas ar vėjo atnešti pelenai. Iki šio momento 7 mūsų keliautojus iš Lietuvos ir Latvijos perkėlėme į kitus viešbučius, kur jie tęsia savo atostogas.

Keliautojų saugumas mums yra prioritetas, esame pasiruošę perkelti visus savo keliautojus, jei to prireiks, tiek šiuo metu atostogaujančius, tiek ir atvykstančius artimiausiais reisais.

7 mūsų keliautojus iš Lietuvos ir Latvijos perkėlėme į kitus viešbučius, kur jie tęsia savo atostogas.

Turkija mobilizavo didžiules pajėgas, pasitelkdama ir kitų valstybių pagalbą, kad gaisrai būtų suvaldyti ir užgesinti kuo greičiau. Nuolatos bendraujame su savo partneriais ir atstovais Turkijoje, jei tik reikės, esame pasiruošę iškart reaguoti ir pasirūpinti savo keliautojais.

Dėl kilusių gaisrų nebevykdome ekskursijos į Žaliąjį kanjoną. Šios ekskursijos metu keliautojai galėdavo pasigrožėti nuostabiais Turkijos vaizdais ir garsiąja Manavgato užtvanka, paplaukioti turkio spalvos dirbtiniame ežere. Deja, gaisrai sunaikino šią vietovę. Nevykdysime ir kitų ekskursijų, kurios vyksta Sidės mieste ar jos teritorijoje – džipų safario, miesto turo ir t.t.“

„Tiketa Tour“, direktorius Gvidas Aukštuolis:

„Turkijos tarnybos deda milžiniškas pastangas gaisrams gesinti, tuo tarpu „Tiketa Tour“ atstovybė Turkijoje nuo pat pirmų gaisrų židinių dirba 24 valandas per parą, tad situaciją stebime tiesiogiai, su visais mūsų klientais palaikome bendravimą, kad galėtume nedelsdami reaguoti, jei tik kiltų bent menkiausia būtinybė. Šiuo metu situacija kontroliuojama, o viešbučių administracijos itin aktyviai prisideda prie bendradarbiavimo, visuose lygmenyse ir yra pasiruošusios aktyviai veikti.

Sekdami situaciją, priėmėm sprendimą perkelti kai kurių viešbučių poilsiautojus į kituose regionuose esančius viešbučius, nors minėti viešbučiai toliau tęsia veiklą. Tokių atvejų tebuvo keli Sidės regione. Kur kas didesni iššūkiai laukia kitų kelionių organizatorių, organizavusių poilsį Bodrumo regione. Vakar jie savo klientus turėjo evakuoti net pasitelkę laivus, viešbučių šiame regione mes nesiūlome.

Kur kas didesni iššūkiai laukia kitų kelionių organizatorių, organizavusių poilsį Bodrumo regione.

Visiems, norintiems vykti į Turkiją, suteikiame visapusišką informaciją apie situaciją, gaisrų plitimą, galimą persikėlimą į kitus viešbučius, jei kiltų toks poreikis. Klientai ją priima, vertina. Kol kas didesnių pokyčių susidomėjimu atostogomis Turkijoje nejaučiame. Priešingai, net sulaukėme tokių, kurie nori vykti būtent į karštesnius taškus, fiksuoti minėtą anomaliją ar kurti dokumentinius filmus bei ieško galimybių, kaip patekti į pačius gaisrų centrus. Mūsų žiniomis, tokių grupių atsirado ir iš kitų pasaulio šalių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius