Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikalių namų prisistatę šykštuoliai italai gyvena lyg pasakoje

Tiesiausias kelias į pasaką driekiasi ne per „Legolendą“, „Disneilendą“ ar panašius pramogų parkus, o per Itrijos slėnį Italijos pietuose, Apulijoje. Jei ten atsidursite, važiuokite tiesiai į Alberobelą, pristatytą namukų, kurie nesugadintų bet kurios pasakos peizažo. Juose tikrai galėtų gyventi septyni nykštukai, hobitai ar pats Šrekas.
Pasakas primenantys akmeniniai italų namai
Pasakas primenantys akmeniniai italų namai / E.Digrytės nuotr.

Alberobello itališkai reiškia „gražus medis“. Bet šis miestelis, esantis valanda kelio nuo daugiau skraidantiems lietuviams žinomo Bario, pilnas ne medžių, o unikalios architektūros statinių – trulių (ital. trulli).

Maždaug 1500 tradicinių Apulijos gyvenamųjų namų UNESCO yra įtraukusi į Pasaulio paveldo sąrašą. Būtent todėl Alberobelas yra bene geriausiai žinomas iš visų Itrijos slėnio miestelių, savotiška trulių sostinė – jame maža kitokių pastatų. Nors jų pilna ir visur aplink – pakely tarp medžių dažnai baltuoja formos nameliukai su kūgio formos stogais (kartais net ne vienu – kūgių gali būti iki 10).

Pasakojama, kad dar XVI amžiuje truliai atsirado iš vietos žmonių šykštumo. Viduramžiais mokesčius Neapolio karalius rinkdavo už pastatus, kuriuos skaičiuodavo jo pasiuntiniai. Išgirdę apie laukiantį nemielo pareigūno vizitą, žmonės iš sienos ištraukdavo vieną akmenį ir namas akimirksniu subyrėdavo. Nėra pastato – nereikia mokėti. Vos svečias išvykdavo, patyrę meistrai namą sumūrydavo iš naujo.

Vienaaukščius trulius italai statydavo iš grubiai apdirbtų kalkakmenio gabalų, kurių prisirinkdavo aplinkiniuose laukuose. Juos kraudavo tiesiai ant uolėtos žemės be jokio skiedinio, o tokia senovinė technika statinius išlaikė stabilius iki šių dienų. Storas baltas sienas, kurios žiemą sulaiko šilumą, o vasarą – vėsą, reikia nuolat nuplauti, tad per ilgą laiką jos tapo visiškai glotnios.

Ta pati technika naudojama ir tvoroms. Teko pačiai matyti pakely dirbančius vyrus – pravažiuoti trukdžiusi nelabai išvaizdžių akmenų krūva po kelių dienų sulipo į mūrą. Reikia pasakyti, gana tvirtą.

Kad ir kaip neįtikėtinai atrodytų, namukuose tebegyvena žmonės, yra įrengti viešbučiai, restoranai ir begalė suvenyrų parduotuvių. Nieko keisto – Alberobelas pritraukia minias turistų net iš Japonijos. Už simbolinį mokestį kai kuriose parduotuvėlėse galima paskanauti vietos sūrio, dešros, sausainių ar grapos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius