Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakcinacijos lyderė – Portugalija – įveda naujas taisykles atvykstantiems, grąžina ribojimus

Portugalija rudens mėnesiais buvo tapusi itin populiaria turistų kryptimi – čia dar maloniai šilta, skanu, nebrangu, o dėl itin aukšto pasiskiepijimo lygio apie COVID-19 priminė tik reikalavimas dėvėti kaukes uždarose patalpose. Tačiau ir čia augant naujų koronaviruso atvejų skaičiui, grįžta ribojimai.
Porto, Portugalija
Porto, Portugalija / 123rf.com nuotr.

Portugalija paskelbė, kad yra stiprinama sienų kontrolė ir griežtinamos sąlygos atvykstantiems.

Nuo gruodžio 1 d. neigiamą COVID testo rezultatą turės pateikti visi, atvykstantys į Portugaliją, – net ir tie, kurie yra pasiskiepiję nuo šios ligos ar ja persirgę.

„Nesvarbu, kokia sėkminga buvo vakcinacija, – turime suprasti, kad žengiame į padidintos rizikos fazę“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė premjeras Antonio Costa.

„Matome žymų atvejų augimą ES, ir Portugalija nėra sala“, – pridūrė jis.

Trečiadienį Portugalija pranešė apie 3 773 naujus COVID atvejus šalyje – tai keturių mėnesių rekordas. Ketvirtadienį COVID diagnozuota 3 150 žmonių.

Nors šiek tiek išaugo ir mirčių skaičius, tačiau jis išlieka nedidelis. Trečiadienį pranešta apie 17 mirčių nuo COVID, ketvirtadienį – 15.

10 mln. gyventojų turinti Portugalija paskiepijusi jau apie 87 proc. populiacijos. Tai geriausias rezultatas Europoje, pasaulyje nusileidžiantis tik Jungtiniams Arabų Emyratams ir Singapūrui. Už spartų ir itin sėkmingą skiepijimo procesą šalis susilaukė daug pagyrų, ir jis leido atšaukti kone visus dėl pandemijos paskelbtus apribojimus.

Tačiau per Europą ritantis naujai pandemijos bangai, Portugalijos valdžia paskelbė grąžinanti kai kurias senas taisykles bei įvedanti naujas. Jos įsigalios nuo trečiadienio, gruodžio 1 d.

Anot premjero, keleiviams bus privalu prieš kelionę testuotis. Oro linijos susilauks 20 tūkst. Eur baudų už kiekvieną keleivį, kurį atgabentų į šalį be neigiamo COVID testo rezultato.

Atvykstantys galės pasidaryti arba PGR testą (ne anksčiau nei prieš 72 val. iki išvykimo), arba greitąjį antigenų (48 val.)

A.Costa paskelbė, kad tik neigiamą testo rezultatą turintys visiškai paskiepyti asmenys bus įleidžiami į naktinius klubus, barus, didelius renginius ir slaugos namus. ES skaitmeninis COVID pažymėjimas bus būtinas norint apsistoti viešbučiuose, eiti į sporto salę ar pietauti restoranų viduje. Sėdint restoranuose lauke pažymėjimo nereikės.

Nuotolinis darbas, kuris iki šiol buvo rekomendacija, bus privalomas pirmą sausio savaitę, o mokiniai į pamokas grįš savaite vėliau nei įprasta. Taip stengiamasi sukontroliuoti viruso plitimą po žiemos švenčių.

A.Costa pabrėžė, kad ir toliau šalis privalo kliautis vakcinacija, kad sukontroliuotų pandemiją. Viliamasi, kad stiprinančiosiomis dozėmis iki sausio pabaigos bus paskiepyta ketvirtadalis populiacijos.

„Vakcinacija mums leidžia išsaugoti gyvybes“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius