-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

1200 km žygio pėsčiomis „Už švarią Lietuvą!“ dienoraštis: Šapnagiai–Žagarė (25,71 km)

Įspūdžiais ir patyrimais dalinasi žygeivė Andželika Ciganskaitė, nuotraukos organizatorių ir žygeivių. Kalba neredaguota.
13 diena
„Už švarią Lietuvą!“ dienoraštis, organizatorių nuotr.

13 diena

Rugpjūčio 28 d.

Šapnagiai–Žagarė (25,71 km)

Kaip sunku praeiti pro šiukšlę, kurios negalime paiimti! Nesvarbu, kiek kilogramų ar vienetų per dieną surinkome. Ta viena guli upelio viduryje ir stuksena į širdį. Reikia eiti toliau, o ji laikosi įsikibusi. Taip, mes žinome, kad negalime visko surinkti, bet žvilgsnis vis tiek užkliūva už blizgesio, savo vietą pamiršusio.

Ne nuospaudos ir ne nuovargis yra sunkiausia dalis kelionėje, sunkiausia matyti, kaip plastikinėje pakuotėje auga žolės, o dešimt metų griovyje gulėjęs traškučių pakelis atrodo lyg naujas, gal tik spalvos šiek tiek išblukusios. Jei visą kelią eitume dviese, tikriausiai imtume kalbėti su šiukšlėmis, tačiau prie mūsų prisijungia žmonės, kurie išblaško mintis paniurusias.

Šiandien į žygeivių komandą sugrįžo Dovilė, kartu keliavusi pirmas keturias dienas. Kai paklausėme, kodėl ji vėl čia, mergina atsakė, kad išvažiuoti visai nenorėjo, buvo iš anksto suplanavusi savaitę praleisti kanklių stovykloje, tačiau žinojo – vos jai pasibaigus, atvyks į Žagarę, nuo kurios toliau tęs savo kelią. „Esu čia, nes negaliu net pagalvoti, kad jūs einate, o aš sėdžiu ant sofos namuose.“

Argi galima nusakyti žodžiais, kas taip traukia išeiti į kelią, kuriame patogus gyvenimas iškeičiamas į nežinią, kokiais potyriais pasitiks auštantis rytas? Vieną kartą jis energingas ir žvalus, kitą – pavargęs bei sunkus. Keltis visada reikia. Kiekvieną dieną eiti. Kojos jau apsiprato, jos neša vis sparčiau, tik mintys kartais prašosi prigulti žolėje ir valandėlę nedaryti nieko...

Kelio diena. Rasti keliautojų atributai: 49 vnt. vienkartinių puodelių; 57 vnt. įvairių maisto pakuočių; 121 vnt. cigarečių pakelių; 11 vnt. tekstilės gaminių. Labai keista, kuomet įvairūs rūbai atsiranda pakelėse, bet savo tyrimo metu mes bandysime suprasti, kokiu būdu šiukšlės atsiranda net labiausiai stebinančiose vietose.

Dėkojame Sarah Mitrikei už pagalbą apsigyvenant Žagarėje. Apsistojome Žagarės gimnazijoje, kuri patikėjo mums sporto salę ir mokyklos valgyklą, o prie atliekų skaičiavimo prisijungė gausi Ruslano Prokopenko sportininkų komanda.

Žagariečiai pažadėjo atvykti į Joniškyje sekmadienį vyksiantį Europos Komisijos atstyvybės Lietuvoje organizuojamą renginį „Žaliosios europiečių atostogos“, tad keliaujame į Joniškį ir laukiame visų, atvyksiančių pasikalbėti apie švarią Lietuvą, prie kurios kiekvienas galime prisidėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius