-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 priežastys, kodėl verta aplankyti Dzūkijos perlą – Merkinę

Visada smagu išsirengti į kelionę, iš kurios grįžtame pakylėti: daugiau sužinoję, praturtėję emociškai ir pailsėję. Merkinė, neabejotinai, yra viena iš tokių turiningų krypčių. Kodėl verta aplankyti šį Dzūkijos perlu vadinamą miestelį pasakoja Merkinės kraštotyros muziejaus direktorius Mindaugas Černiauskas, Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, žurnalistas Vytaras Radzevičius, gamtininkas, botanikas Mindaugas Lapelė bei komunikacijų ekspertas, keliautojas Alkas Paltarokas, rašoma pranešime spaudai.
Merkinės muziejuje eksponuojamas ypatingas A.Ramanausko-Vanago portretas
Merkinės muziejuje eksponuojamas ypatingas A.Ramanausko-Vanago portretas / Asmeninio archyvo nuotr.

M.Černiauskas: Merkinės vardas ryškus Lietuvos istorijoje

M.Černiauskas sako, kad į Merkinę verta atvykti tiems, kam įdomi Lietuvos istorija.

„Merkinė yra vienas iš tų miestelių, kurie amžių tėkmėje įpynė savo vardą į didelių, istorinių įvykių nėrinį. Ar kalbėtume apie Vilniaus miesto tapimą miestu, nes būtent XIV a. pabaigoje čia suteiktos Magdeburgo teisės Vilniaus miestui, ar apie Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vladislovo Vazos mirtį Merkinėje – įvykį, turėjusį didelės reikšmės to meto valstybės likimui ir atsakui į iššūkius, kurie tuo metu kilo. Per Merkinės istoriją galima papasakoti Lietuvos valstybės istoriją, nes čia būta ir pilies, ir miesto, ir žydų ir karalių, knygnešių ir partizanų, žymių asmenybių“, – pasakoja Merkinės kraštotyros muziejaus vadovas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Mindaugas Černiauskas
Asmeninio archyvo nuotr. / Mindaugas Černiauskas

Taip pat netoli Merkinės, Subartonyse, yra įsikūręs memorialinis Vinco Krėvės-Mickevičiaus muziejus. Pačioje Merkinėje yra jo vardo gimnazija, jo garbei pastatytas paminklas.

Renginiai su istorijos prieskoniu

M.Černiauskas kviečia apsilankyti ir Merkinės renginiuose. Liepos mėnesio pabaigoje čia vyks šiuolaikinio meno festivalis „Aritmija“, rugpjūčio pabaigoje – gyvosios archeologijos festivalis „Samanos“. Renginių metu bus paliesti ir istoriniai klodai, kurių Merkinėje tikrai netrūksta.

Metų pabaigoje visuomenei bus pristatytas Lietuvos partizanų vado A.Ramanausko-Vanago kalnelis su paminklu. Norintiems sužinoti daugiau muziejaus direktorius rekomenduoja sekti muziejaus ir Merkinės kultūros centro paskyras socialiniame tinkle Facebook.

A.Ramanauskaitė-Skokauskienė – apie pasišventimo laisvei takus

Merkinės apylinkėse vyksta žygiai, skirti atminti A.Ramanausko-Vanago bei jo bendražygių laisvės kovas. „Man atrodo, kad maršrutai „Vanago kovų takais“ yra labai aktualūs ir svarbūs. Tai – vienas iš būdų nutraukti melo šydą nuo sovietinių okupantų apšmeižtos mūsų garbingos laisvės kovų istorijos. Keliautojai čia randa konkrečių kovų vietas, sužino jų istoriją, gali pajusti laisvės kovotojų – partizanų pasišventimą kovai už Lietuvos laisvę. O Vanagas yra to pasišventimo ir pasiaukojimo simbolis“, – sako A.Ramanauskaitė-Skokauskienė.

V.Radzevičius kviečia „paragauti“ Merkinės

Merkinės dvarvietėje keliautojų laukia V.Radzevičiaus įkurtas lauko restoranas – vasaros kiemas „Pasaulio puodai“. Žurnalistas, keliautojas, kulinarinių knygų autorius V.Radzevičius sako, kad restoranas įsikūręs viename gražiausių Lietuvos kampelių: prieš akis kyšo nuostabus Merkinės piliakalnis, šalia plyti Nemuno ir Merkio santaka, tolumoje mėlynuoja pušys.

Asmeninio archyvo nuotr. / Vytaras Radzevičius
Asmeninio archyvo nuotr. / Vytaras Radzevičius

„Merkinė – Dzūkijos Nida, su savo kvapais ir skoniais, bet tuo pačiu istorinė kultūros kryžkelė, mielai atverianti duris pasauliui. Mes savo puoduose tuos skonius ir maišome, negailėdami nei druskos, nei prieskonių, nei aštrumo. Atvykite ir patys pamatysite“, – kviečia keliautojus V.Radzevičius.

Asmeninio archyvo nuotr. / „Pasaulio puodai“ yra prie Merkinės piliakalnio
Asmeninio archyvo nuotr. / „Pasaulio puodai“ yra prie Merkinės piliakalnio

M.Lapelė: Merkinė – gamtos, istorijos ir kultūros lydinys

„Kiekvienas Lietuvos miestas ir kaimelis yra savotiškai gražus, bet yra vietų, kur gamtos, istorijos ir kultūros lydinys suteikia tai vietai visiškai kitokią kokybę. Tokia ir yra Merkinė, įsikūrusi vietoje, kur susitinka Dzūkų aukštumos ir Dainavos smėlėtosios lygumos, į vieną visumą apjungtos Nemuno ir Merkio vandenimis. Nemuno slėniu, europinės reikšmės rūšių migracijos koridoriumi, čia atkeliauja kitur mūsų krašte nesutinkamos augalų ir gyvūnų rūšys. Čia nuo seno susitikdavo ir skirtingos dzūkų kiltys – šilinių, grumstų, panemunių. Gal todėl ši vieta ir yra Dzūkijos nacionalinio parko centras, vartai į įdomiausias šio krašto vietas“, – gražių žodžių Merkinei negaili gamtininkas, botanikas M.Lapelė. Jis cituoja ir profesoriaus Česlovo Kudabos kažkada pasakytus žodžius: „Merkinės apylinkių gamtoje aptiksime beveik visus kraštovaizdžio variantus. Reljefo skulptūros bei kraštovaizdžio įvairumu Merkinę pranoksta tik Vilniaus apylinkės. Nėra Merkinėje tik... jūros krantų“.

Asmeninio archyvo nuotr. / Mindaugas Lapelė
Asmeninio archyvo nuotr. / Mindaugas Lapelė

A.Paltarokas – apie paveikslą su stipriu užtaisu

Komunikacijos kampanijos vadovas A.Paltarokas kartu su bendraminčiais visais įmanomais būdais skatina Lietuvos Laisvės kovų istorijos puoselėjimą, vykdo projektą „Vanago Lietuva“. Šiuo metu Merkinės muziejuje kaip tik eksponuojamas ypatingas A.Ramanausko-Vanago portretas, kurį taip pat verta įtraukti į lankytinų objektų Merkinėje sąrašą.

Asmeninio archyvo nuotr. / A.Ramanausko portretas, nupieštas ukrainiečių kariškio
Asmeninio archyvo nuotr. / A.Ramanausko portretas, nupieštas ukrainiečių kariškio

„Šis portretas nupieštas, ko gero, pagal garsiausią partizanų vado nuotrauką, kurioje jis 1947 m. pozuoja su vanagėliais ant pečių. Portretą nupiešė Ukrainos jūrų pėstininkų kariškis Denisas, kuris dabar kariauja. Su juo susipažinome dar 2019 m. rytų fronte. Sužinojau, jog jis mėgsta piešti (šis užsiėmimas jam tarsi terapija po patirtos kontūzijos) ir dar prieš šį karą paprašiau Vanago portreto. Tai – stiprus simbolinis užtaisas su gilia mintimi: laikai nauji, o priešas tas pats. Portretas atkeliavo pirmomis karo savaitėmis į Lietuvą. Sutariau, jog originalas atiteks A.Ramanausko-Vanago dukrai Auksutei, kai tik karas pasibaigs, o dabar numeruotos portreto kopijos keliauja į rankas žmonėms, kurie prisideda prie paramos Ukrainai. Tokį portretą prasminga turėti namuose, juk A.Ramanauskas-Vanagas yra pripažintas faktiniu Lietuvos vadovu, o autorius kaunasi už Laisvę“, – sako A.Paltarokas.

Asmeninio archyvo nuotr. / Ukrainos kariškis Denisas
Asmeninio archyvo nuotr. / Ukrainos kariškis Denisas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius