Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai apie aistringą Vilniaus reklamą: palaukite, kokį įvaizdį ja galima sugadinti?

„Galbūt esame per daug susireikšminę žmonės, kad manome, jog su šia reklama sugadinsime savo įvaizdį. Visų pirma, reikia turėti jį, norint sugadinti, o kol kas jo neturime“, – apie daug kalbų sukėlusią Vilniaus reklamos kampaniją užsienyje teigia Mantas Bertulis. Ir kiti 15min kalbinti ekspertai giria kūrėjų drąsą – be jos Lietuvos sostinė taip ir liktų jau 27 metus trunkančioje turizmo reklamos stagnacijoje.
Vilniaus turizmas
Vilniaus turizmas / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę paskelbus, kad netrukus Londone ir Berlyne prasidės „Vilniaus – Europos G-taško“ reklamos kampanija, aistrą išdėstyti savo nuomonę apie orgazmą patiriančios merginos įvaizdį miestui pajuto visi. Vyriausybės kancleris ir bažnyčios atstovai net paskelbė abejones, kad tai esą nedera miestui, laukiančiam popiežiaus vizito. Tiesa, kancleris 15min taip ir nepaaiškino, kas galėtų reklamoje įžeisti popiežių.

„Vilniaus – Europos G taško“ reklaminė kampanija
„Vilniaus – Europos G taško“ reklaminė kampanija

Ekspertai giria drąsą: tik taip galime atkreipti dėmesį

„Šita reklama taikosi į išsilavinusius žmones, ir mums nereikėtų labai jaudintis, ar užsieniečiai supras šitą metaforą, ar ne. Dažniausiai jie turi geresnį humoro jausmą nei lietuviai, ir jų širdis galima pavergti tik būnant garsiems bei drąsiems“, – apie daug kalbų sukėlusią „Vilniaus – Europos G-taško“ reklamą teigė aktyvus keliautojas, „Kvepia kelionėm“ įkūrėjas Mantas Bertulis, pats anksčiau prisidėjęs prie Kauno įvaizdžio formavimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Mantas Bertulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – Mantas Bertulis

Jis 15min sakė labiausiai besidžiaugiantis dėl to, kad lietuviai su šia reklama tampa drąsesni ir užsieniečiams rodo turintys puikų humoro jausmą bei gebantys pasijuokti iš savęs.

„Drąsiems sprendimams trūksta drąsos. Kaip teisingai yra pastebėjęs komunikacijos konsultantas Tomas Grigalevičius, „visuomenės ir valstybėje veikiančios politinės sistemos brandos lygis yra esminė priežastis, kodėl kalbėdami apie šalies rinkodarą mes matome kompromisinius, saugius ir nuobodžius sprendimus“, – komentavo M.Bertulis.

Projekto „We Love Lithuania“ įkūrėjas Simonas Rudaminas priminė ir seną rinkodarininkų tiesą – geriau nors kokia reklama nei išvis jokios. „Jeigu jau lietuviai diskutuoja, vadinasi, verta daryti vien dėl to, kad kiltų diskusija, – savo nuomonę dėstė S.Rudaminas. – Manau, kad tai, net jeigu reklamą ir pavadintume išsišokimu, yra gerai – atkreipia dėmesį.“

Asmeninio arch. nuotr./Simonas Rudaminas
Asmeninio arch. nuotr./Simonas Rudaminas

„We Love Lithuania“ įkūrėjas taip pat ragino įvertinti, koks didelis darbas nudirbtas su „Go Vilnius“ biudžetu. Agentūros direktorė Inga Romanovskienė savo komentare atskleidė, kad įstaigos biudžetas yra 2,5 mln. Eur.

„Mes turim turbūt vieną juokingiausių savireklamos biudžetų, – tai įvertino S.Rudaminas. – O čia yra vienas iš saulės spindulėlių, kuris daro kitaip negu 27 metai stagnacijos turizmo reklamos srityje.“

Jis pasakojo, kad iš turistų Vilniaus gatvėse apklausų matyti, jog dalis jų į Vilnių atvyksta net nieko nežinodami nei apie miestą, nei apie šalį – tiesiog kryptį renkasi vien dėl to, kad čia rado pigius skrydžius. S.Rudamino nuomone, jeigu „G-taško“ reklama paskatins juos bent jau internete pažiūrėti, kas yra Lietuva ir Vilnius, tai jau bus didelis žingsnis į priekį.

Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė taip pat tvirtino, kad Lietuvai – ir Vilniui – vis dar trūksta žinomumo Europoje. „Faktas, kad reikia ieškoti inovatyvių būdų, kaip reklamuotis. O ar reklama vykusi, turėtų vertinti rinkodaristai ir užsienio ekspertai“, – sakė ji 15min.

Žydrė Gavelienė
Žydrė Gavelienė

„Reikėtų susitelkti į inovatyvias idėjas, o ne į baimes, – apie kritiką reklamai sakė Ž.Gavelienė. – Būdama turizmo ekspertė matau, kad šalys griebiasi įvairiausių priemonių, kad pritrauktų tiek keliautojo, tiek planuotojo, tiek konferencininko dėmesį.“

Kelionių po Lietuvą portalo PamatykLietuvoje.lt kūrėjas Arvydas Dotas 15min sakė esantis gana tradicinių pažiūrų, bet net ir jis joje nemato nieko įžeidžiančio. „Net man, tokiam konservatyviam, atrodo, kad visgi verta surizikuoti šiuo atveju“, – reklamą vertino jis.

„Informacinis triukšmas dabar yra toks didelis, kad, ko gero, nelabai ką nustebinsi tiesiog gražiais paveikslėliais, gražiais pasakojimais ir pan. Reikia ir šiek tiek šokiravimo, kad pritrauktumėm dėmesį, kad parodytumėm, jog esame modernūs“, – dėstė A.Dotas.

Asm.archyvo nuotr./Arvydas Dotas
Asm.archyvo nuotr./Arvydas Dotas

Reklama Vilniaus sekso turizmo miestu nepavers

Lietuvoje kilusi komentarų audra parodė, kad toli gražu ne visi suprato metaforą, kurią pristato ši reklama. „Malonumas, patiriamas atvykus į Vilnių ir pažinus jo grožį, beveik prilygsta orgazmo metu patiriamam malonumui“, – savo komentare aiškino Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ direktorė Inga Romanovskienė.

Ar jos klaidingai nesupras ir užsieniečiai? „Rizikos yra. Bet tikriausiai niekaip neįmanoma sugalvoti kažkokio bendrinio dalyko, termino, kad visi žmonės jį interpretuotų vienodai. Žmonės net spalvas mato skirtingai, skiriasi moterų ir vyrų, jaunesnių ir senesnių požiūriai“, – svarstė A.Dotas.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Turistai
Mato Miežonio / 15min nuotr./Turistai

M.Bertulis sakė visame šurmulyje dėl reklamos pasigedęs pagrindinės jos idėjos priminimo tiems žmonėms, kurie ją sieja su sekso turizmo skatinimu. „Niekas nežino, kur jis yra, bet kai jį rasi – bus nuostabu“, – tai yra tobula metafora, atitinkanti realybę. Neįsivaizduoju, kas jos gali nesuprasti ir įžvelgti čia nepadorius dalykus“, – vertino jis.

„Galbūt esame per daug susireikšminę žmonės, kad manome, jog su šia reklama sugadinsime savo įvaizdį. Visų pirma, reikia turėti jį, norint sugadinti, o kol kas jo neturime“, – teigė M.Bertulis, primindamas statistiką, kad tik 4–5 proc. britų ir vokiečių žino, kas ir kur yra Vilnius.

A.Dotas sakė besitikintis, kad tai bus tik viena Vilniaus reklamos dalis, ir kad visa kampanija užsienyje nesisuks tik aplink šį šūkį – tuomet būtų ir išvengta dėmesio koncentracijos į seksą. „Malonumo atspalvių yra daugiau – formų, metaforų. Gal „G taškas“ turėtų būti tik vienas elementas visoje komunikacijoje. Būtų gerai, kad tai būtų tik dėmesio pritraukimas, o tuomet iškart sektų ir informacija, su kuria iš tikrųjų ir norėtumėm, kad būtų siejamas Vilnius.“, – svarstė PamatykLietuvoje.lt kūrėjas.

Į tai dėmesį atkreipė ir Lietuvos turizmo rūmų prezidentė Ž.Gavelienė. Ji sakė esanti patenkinta, kad puslapyje, į kurį nukreips reklama, bus pateikiama įprasta informacija apie Vilnių – ką pamatyti, kur nueiti. „O pati reklama patraukia dėmesį, kviečia kažkaip kitaip, neįprastai“, – kalbėjo ji 15min.

„Jeigu nuoširdžiai, labai daug šaršalo dėl nieko. Vienas kažkoks skelbimas tikrai nepadarys Vilniaus švenčių ar sekso turizmo šalimi – nebūkime naivūs. Tam, kad turėtum tokius turistus, reikia daug metų“, – pridūrė Ž.Gavelienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius