Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 12 28 /2019 12 29

Ant Kryžių kalno kinų turistai išniekino Honkongą remiančius kryžius: policija pradeda tyrimą, URM lauks rezultatų

Ant Šiauliuose esančio Kryžių kalno apsilankę kinų turistai išniekino protestus Honkonge remiančius kryžius. Pasidalintos nuotraukos ir vaizdo įrašas sulaukė didelio pasipiktinimo internete. Sekmadienį policija dėl incidento pradėjo tyrimą. Apie situaciją informuota ir Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM). L.Linkevičius tikina laukiantis policijos tyrimo rezultatų, tada ir bus sprendžiama, kaip elgtis toliau.
Ant Kryžių kalno išniekinti kryžiai
Ant Kryžių kalno išniekinti kryžiai / 15min koliažas

Socialiniuose tinkluose nuo šeštadienio plintančiame vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo ir į anglų kalbą išvertė Honkongo protestuotojų rėmėjai, matyti, kaip viena turistė iš Kinijos besityčiodama pakelia nuo žemės ir tolyn nusviedžia kryžių, čia pastatytą Honkongo protestuotojų garbei. Ant kryžiaus užrašyta „Parama Honkongui“.

„Išmetam, tegu jie išnyksta! Šiandien padarėme gerą dalyką. Mūsų tėvynė yra puiki!“ – juokdamasi išrėžia kinė ir ištraukusi į žemę įsmeigtą kryžių jį numeta tolyn.

Ant kito kryžiaus, kuris pastatytas Čepų giminės atminimui, užrašytas prakeiksmas protestuotojams Honkonge.

„Visi tarakonai protestuotojai tikiuosi mirs. Tikiuosi į Honkongą greitai ateis ramybė“, – parašyta ant kryžiaus.

Internete dalijamasi ir užtušuotų Honkongą remiančių kryžių vaizdais:

Nuotraukomis ir vaizdo įrašu visą savaitgalį dalijamasi itin aktyviai siekiant atkreipti ir Lietuvos institucijų dėmesį.

Prie pasidalinimų reiškiamas pyktis kinams už Lietuvai itin svarbios religinės vietos vandalizmą ir kryžių išniekinimą, o Kinija vadinama „teroristų valstybe“.

Vaizdo įrašu ir nuotraukomis socialiniame tinkle „Twitter“ dalijamasi su grotažymėmis: #China_is_terrorist, #BoycottChina, #StandWithHongKong.

Linas Linkevičius: lauksime tyrimo išvadų ir tada reaguosime

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Situaciją dėl išniekintų Honkongą remiančių kryžių ant Kryžių kalno Šiauliuose 15min pakomentavo ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Anot jo, toks vandalizmo aktas yra smerktinas.

„Dabar laukiame, kol policija pateiks daugiau detalių. O kol kas galima tik pasmerkti ir pasipiktinti, kad per šventes vyksta tokie išpuoliai. Iš tikrųjų jie niekada neturėtų vykti.

Galimai chuliganizmo ar vandalizmo aktas, kur jis bebūtų: ar ant Kryžių kalno, ar kur kitur, yra smerktinas“, – 15min sekmadienio popietę sakė L.Linkevičius.

Tolimesnė Lietuvos URM reakcija dėl šio išpuolio, pasak jo, priklausys nuo policijos tyrimo rezultatų.

„Kai sulauksime policijos tyrimo rezultatų, tada bus galima daryti daugiau išvadų. Jeigu tai nėra valstybinio įsikišimo reikalas, matyt tuo ir apsiribosime. Jeigu tai bus kažkas daugiau, tada bus galima aktyviai reaguoti, tačiau aš tikiuosi, kad to neprireiks“, – 15min sakė ministras.

Galimai chuliganizmo ar vandalizmo aktas, kur jis bebūtų: ar ant Kryžių kalno, ar kur kitur, yra smerktinas“, – 15min sekmadienio popietę sakė L.Linkevičius.

Pasipiktinimą dėl Kinijos turistų elgesio ministras išreiškė ir savo „Twitter“ paskyroje:

„Gėdingas ir negarbingas vandalizmo aktas, kurį šiuo metu tiria Lietuvos valdžia. Toks elgesys nebus toleruojamas“.

Policija aiškinasi situaciją

Sekmadienio rytą situaciją pakomentavo ir Šiaulių apskrities Vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio vedėjas Artūras Šliavas. Pasak jo, prie Kryžiaus kalno nuvyko pareigūnai, ten situacija bus vertinama.

„Esame gavę pareiškimą dėl šio įvykio, taip pat matėme vaizdo įrašą bei nuotraukas. Pareigūnai šiuo metu išvykę prie Kryžių kalno, ten jie įvertins situaciją, pasidarys fotografijas. Kiek priklauso iš mūsų pusės, tą padarysim. Surinksim visą informaciją, įvertinsim visas aplinkybes. Taigi, tyrimą pradedame“, – 15min sekmadienio rytą sakė A.Šliavas.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis anksčiau sekmadienį 15min informavo, kad dėl įvykio gautas pareiškimas. Pradėtas informacijos patikslinimas.

Pusmetį trunkantys protestai

Protestai, prasidėję dėl dabar jau atšaukto ekstradicijos įstatymo, demokratijos siekiantį Honkongą krečia jau daugiau kaip pusę metų; į gatves išeina iki 2 mln. žmonių.

Honkongas valdomas pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“, sutartą su Pekinu, kai ši buvusi Didžiosios Britanijos kolonija 1997 metais buvo grąžinta Kinijai. Honkongo piliečiai turi daug daugiau teisių negu žemyninės Kinijos gyventojai, bet protestuotojai tvirtina, kad šios laisvės yra varžomos, nuolat didėjant Pekino centrinės valdžios kišimuisi.

Pastaruoju metu vienas svarbiausių protestuotojų reikalavimų, be visiškai laisvų rinkimų, buvo tyrimas dėl policijos, kuriai teko kovoti su vis dažniau smurtaujančiais aktyvistais ir kurios dabar nekenčia didelė itin susiskaldžiusios visuomenės dalis.

Tačiau ir Honkongo lyderė Carrie Lam, ir policija ne kartą atmetė šiuos reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius