-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ant žemės nusileidęs mėnulis – Kirkilų apžvalgos bokštas

Ar žinote, kad Lietuvoje yra vieta, kurioje galima rasti ant žemės nusileidusį mėnulį? Na, gerai, gal ir ne visai mėnulį, tačiau netikėtos formos ir įstabioje vietoje įkurdintą apžvalgos bokštą.
Bokšto atspindys
Bokšto atspindys / Autorės nuotr.
Temos: 1 Biržai

Visai neseniai lankėmės Biržų regioniniame parke. Jame tyvuliuoja Kirkilų karstiniai ežerėliai, į kuriuos galima pasižvalgyti nuo šalia esančio apžvalgos bokšto viršaus. Net jeigu jums nelabai įdomu apžvalgos bokštai, prie šiojo privalu atvažiuoti bet kokiu atveju. Geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti – tai patarlė 100 procentų tinkanti šiai vietai. Nes aplinka, kurioje bokštas stūkso, ir vaizdas, matomas iš 30 metrų aukštyje esančios apžvalgos aikštelės, yra tiesiog „VAU“ .

Autorės nuotr./Kirkilų apžvalgos bokštas
Autorės nuotr./Kirkilų apžvalgos bokštas

Kirkilų apžvalgos bokštas pastatytas visai netoli Biržų miesto esančio Kirkilų kaimelio pašonėje, kurį be jokių sunkumų radome vedami navigacijos.

Pakeliui pastatytos informacinės nuorodos kreipė lankytino objekto link, ties Kirkilais posūkis išvedė mus į neasfaltuotą keliuką, kuriuo įveikus keletą kilometrų prieš akis iškilo originalusis Kirkilų apžvalgos bokštas.

Suręstas iš metalo konstrukcijų, apgaubtas jaukia medine apdaila, aukščiausioje vietoje siekiantis 31,7 metrus, šis bokštas mums priminė didelį mėnulį. Nors bokšto projekto autoriai jį suprojektavo imituodami medinę valtį, mums jis vis tiek labiau ant žemės nusileidusį mėnulį priminė.

Jurgos Anusauskienės nuotr./Kirkilų apžvalgos bokštas
Jurgos Anusauskienės nuotr./Kirkilų apžvalgos bokštas

Kirkilų apžvalgos bokštas pastatytas labiausiai išskirtinio karstinio Kirkilų ežero pakrantėje ir tokio tipo ežerų nemačiusiam žmogui (o mes tokie ir buvome) šis gamtos darinys tikrai palieka didelį įspūdį. Kirkilų ežeras yra susidaręs iš vandens prisipildžiusių ir apsijungusių ne mažiau kaip 30 skirtingo amžiaus ir dydžio smegduobių.

Jurgos Anusauskienės nuotr./Iš bokšto matomi karstiniai ežerėliai
Jurgos Anusauskienės nuotr./Iš bokšto matomi karstiniai ežerėliai

Apžiūrėję ežerą iš viršaus, nusileidome prie jo pasivaikščioti ir atsidūrėme tarsi daugybės mažų, vienas arti kito esančių ežeriukų apsuptyje. Atrodė, jei eisi dar toliau, gali ir pasimesti tame ežerėlių, natūralių perėjų bei tiltelių tarp jų labirinte.

Autorės nuotr./Užlipus į bokštą atsiveria puiki apylinkių panorama
Autorės nuotr./Užlipus į bokštą atsiveria puiki apylinkių panorama

Juodame ežerėlių vandenyje ryškiai atsispindėjo pats bokštas bei šalia augantys medžiai, ore tvyrojo ramybė ir rudeniška drėgna nostalgija, atrodė, kad kur jau kur, o čia tai tikrai turėtų gyventi vienas kitas trolis ar gnomas. Beje, šalia bokšto yra nedidukas pėsčiųjų takas, leidžiantis patogiai ir saugiai paklajoti aplink Kirkilų ežerėlius.

Daugiau kelionių po Lietuvą idėjų galite rasti autorės tinklaraštyje checkinlithuania.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius