-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Atostogas Palangoje pradėkite nuo bažnyčios bokšto: dovanoja nemokamą panoramą

Jei esate mėgėjas keliauti, žinote, kad pakilimas į vietą, iš kurios atsiveria miesto panorama, dažniausiai kainuoja. Ir nesvarbu, kad ta vieta – bažnyčios varpinė. Tačiau Palangoje į 21 metro aukštį užlipsite neišleidę nė cento. Nekainuos net ir vaizdas pro žiūronus. Tokią galimybę kurorto svečiams siūlo Palangos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčia, šiemet atvėrusi duris į bokštą.
Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia
Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Palanga Bažnyčia

„Pasiteisino projektas. Didelis susidomėjimas. Statistika, kiek apsilankė žmonių, bus aiški rudeniop. Po pietų bažnyčioje budi Marijos legiono nariai ir skaičiuoja žmones. Mėnesio pabaigoje suvedame statistiką. Bendradarbiaujame su Palangos turizmo informacijos centru, kurių gidai atveda lankytojų, taip pat su kruiziniais laivais. Šiemet bokštą jau aplankė dešimties kruizinių laivų iš Vokietijos, Anglijos ir JAV turistai, kurie autobusais atkeliauja iš Klaipėdos. Apie pusė tūkstančių jų“, – teigė Palangos parapijos klebonas Marius Venskus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia

Šiemet bokštą jau aplankė dešimties kruizinių laivų iš Vokietijos, Anglijos ir JAV turistai, kurie autobusais atkeliauja iš Klaipėdos.

Teks įveikti 105 laiptelius

Žmonės gali pakilti į Palangos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios bokštą ir iš 21 metro aukščio grožėtis kurorto panorama bei jūra. Į patį viršų vienu metu gali patekti 10 žmonių.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia

Norint išvysti Palangą iš aukštai, teks įveikti 105 naujai įrengtus laiptelius. Apžvalgos aikštelėje, kuri – uždara, šalia bažnyčios varpų, pastatyti ir keli žiūronai. Žvilgsnis pro juos, dažniausiai įsijungiančius įmetus eurą ar du, taip pat nieko nekainuoja. Galima įsitikinti, kokia žalia yra Palanga. Tolumoje išvysite ir jūros „gabalėlį“.

„Jeigu bokšto lankytojai yra kultūringi, kodėl gi visko nesuteikus nemokamai? Dabar prireikia tik vieno asmens, kuris palaikytų švarą ant laiptų ir bokšte. Išlaikymo kaštų – jokių, tad argi gaila? Tegu visi važiuoja į Palangą. Suteikiame pramogą nemokamai – bent taip prisidedame prie miesto turizmo plėtotės. Ačiū žmonėms už geranoriškumą. Sienų perdažyti dar nereikia, remontuoti irgi nieko neremontavome, tad tikimės, kad taip ir liks“, – paklaustas, ar neplanavo apmokestinti pakilimo į bokštą, kaip tai daroma daugelyje kitų vietų, patikino M.Venskus.

Įrengs ekspozicijas

Tikėtina, kad per metus, pasak klebono M.Venskaus, laiptų pakopose (pirmasis etapas – už vargonų) bus įrengti suoleliai ir nedidelė Palangos istorijos bei sakralinės parodos elementų ekspozicija. Tai bus skirta vyresnio amžiaus žmonės, kad šie, prieš kildami į viršų, galėtų stabtelėti ir pailsėti.

Apžvalgos aikštelėje, ant sienų, planuojama įrengti ir nuotraukas su paaiškinimais, kokie Palangos objektai pro kurį langelį yra matomi. Dvasininkas taip pat ketina bendradarbiauti su kurorto turizmo informacijos centru, kad pasižvalgę iš bokšto ir gavę jame lankstinukus, lankytojai, vadovaudamiesi jais, vėliau galėtų nueiti apžiūrėti įžymių Palangos vietų.

„Visa tai nekainuos didelių pinigų, juk medžiaga surinkta, erdvės jai eksponuoti yra, tad beliks atspausdinti lankstinukus. Pamatai iš bokšto, kur yra vaikams skirtos erdvės, kultūrinės erdvės, ir eini lankyti. Bažnyčia juk – centrinė miesto vieta, tad kurorto apžiūrą raginu pradėti būtent nuo jos“, – teigė M.Venskus.

Įrengė už 157,5 tūkst. eurų

Darbo dienomis į apžvalgos bokštą lankytojai bus leidžiami nuo 12 iki 15 valandos, o šeštadienį ir sekmadienį – nuo 13 iki 18 valandos. Kai kurie, besilankantys bokšte tam tikru metu, gali išgirsti ir šalimais jame skambančių varpų gausmą.

„Savaitgaliais paliekame duris į bokštą atvertas ir po vakarinių mišių. Jei vyksta krikšto ar santuokos ceremonija, nenorėdami drumsti šventės dalyvių ramybės, paprašome žmonių kiek lukterti, nelipti į bokštą. Taigi yra oficialūs laikai, bet mes jų nesilaikome“, – šyptelėjo M.Venskus.

Paklaustas, kas buvo tas pirmasis žmogus, žengęs naujaisiais bokšto laiptais ir pažvelgęs į Palangą iš paukščio skrydžio, klebonas patikino, kad tai buvo miesto meras. Į apžvalgos aikštelę jis kopė dar prieš oficialųjį atidarymą balandžio mėnesį.

Projekto vertė – 157,5 tūkst. eurų, iš jų ES lėšos – beveik 102 tūkst. eurų, savivaldybė bokšto tvarkybai skyrė 55,5 tūkst. eurų.

Prie vartelių pasitiks Marytė

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marytė prie Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marytė prie Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios

Jei susiruošėte aplankyti bokšto, tikėtina, prie Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios vartelių jus pasitiks Marytė. Paramos prašanti 77-erių moteris – itin kukli. Pakalbinta 15min ji prisipažino, taip prisidurianti prie menkos pensijos. Šiai užsidirbo plušėdama Palangos valgyklose ar melždama karves.

Jei susiruošėte aplankyti bokšto, tikėtina, prie Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios vartelių jus pasitiks Marytė.

„Tik monetėlės“, – pasiteiravus, ar praeiviai paremia ir kokiu popieriniu banknotu, prasitarė ji ir iš kuklumo panardino veidą į skarelės kraštelius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marytė

„Susijaudinote?“ – paklausiau.

Marytė tik gūžtelėjo pečiais, papurtė galvą. Prie bažnyčios vartelių ji prisėda, kaip pati teigia, vienintelė. Kitose Palangos vietose paramos iš praeivių neprašo.

Paklausta, ar turi šeimą, moteris dar kartą papurtė galvą. Tikėtina, kad vienatvės skalaujamą šios palangiškės kasdienybę išblaško tik kartais ją pakalbinantys praeiviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius