-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Atviros dienos kaime“ grįžta rudenį – ko laukti šiais metais

Įvairios edukacijos, sveikatingumo programos, kūrybos pamokos leis pažinti ir pamilti kaimą dar labiau, teigia jau ketvirtą kartą rengiamos akcijos „Atviros dienos kaime“ organizatoriai. Ko laukti, kaip susiplanuoti veiklas ir ko nepamiršti, kad „Atviros dienos kaime“ būtų smagios, įsimintinos ir saugios.
„Atviros dienos kaime“
„Atviros dienos kaime“ / Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nuotr.

Šeimų savaitgalis kaime

Pavasarį visoje Lietuvoje turėjusi vykti, tačiau dėl karantino nukelta akcija „Atviros dienos kaime“ bus surengta pirmąjį rudens savaitgalį – rugsėjo 4–6 dienomis. Prie jau 4-ąjį kartą organizuojamo renginio šiais metais jungiasi 74 dalyviai, nepaisant susiklosčiusios situacijos – net 11 dalyvių daugiau nei praėjusiais metais. Sodybos, ūkiai, amatininkų ir kūrybos studijos, kaimo bendruomenės, muziejai, bitynai, parkai ir kitos organizacijos atvers savo duris ar pakvies į gamtą. „Šiemet turime daugiau dalyvių! Dalis jų jungiasi pirmą kartą, tad lankytojai, kurie akcijoje dalyvaus ne pirmą kartą, tikrai atras naujų veiklų ir dar nematytų objektų“, – džiaugiasi Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) prezidentė Agnė Vaitkuvienė.

LKTA prezidentė teigia, kad akcija skirta visiems: „Ir vaikams, ir jų tėveliams, ir seneliams! Kadangi akcijos dalyviai gali pasiūlyti įvairiausių pramogų ir edukacijų, kiekvienas tikrai atras širdžiai mielą veiklą“. Anot jos, akcijos rengėjams svarbu priartinti žmonės prie kaimo. „Kad mažieji suprastų, kaip kiaušinis ar duona atsiduria ant stalo, kad savo akimis pamatytų kaimo gyvenimą ar išbandytų kokį darbelį. Vyresni keliautojai kviečiami sugrįžti į vaikystės prisiminimus ir pasidžiaugti, jog gyvenimas kaime atgijo. Taip pat džiaugiamės ir skatiname aktyvų šeimų laisvalaikį – įspūdžiai ir grynas oras, ko daugiau gali reikėti tobulam šeimos savaitgaliui?“, – sako A. Vaitkuvienė.

Nuo keptų sraigių iki basakojų tako

Akcija „Atviros dienos kaime“ – tai ne tik galimybė ištrūkti iš miesto ir užsukti į kaime esančias sodybas ir ūkius, susipažinti su jų kasdiene veikla, pabūti gryname ore, bet ir dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, degustacijose ir kitaip pramogauti. Nemažai sodybų kvies ragauti tradicinių regionių patiekalų, nuo čirvinių blynų ir žolelių arbatos iki krosnyje keptų sraigių ir beržų sulos. Taip pat sudalyvauti užsiėmuose ir sužinoti kaip atrodo pieno produktų kelias nuo ganyklos iki stalo, kaip kepama duona ir net pasivažinėti traktoriumi. Vynuogės, levandos ar pluoštinės kanapės vis dar retai sutinkamos Lietuvoje, todėl bus galima susipažinti ir su šiais augalais ir iš jų gaminamais produktais.

Netrūks ir aktyvios veiklos ar sveikatinimo procedūrų – akcijos dalyviai galės leistis į žygius miškuose ar upėmis, ieškoti lobių, mėgautis pirtimi, sužinoti gydomųjų žolelių paslaptis ir bičių teikiamas naudas (ir tai tikrai ne vien medus!). Lauks ir viena įdomiausių ir unikaliausių vietų – net 2 km ilgio basakojų takas, kuriame pėdomis galima išbandyti įvairiausius paviršius. Mažieji lankytojai galės iš arti pamatyti ne tik įprastus kaimo „gyventojus“, tokius kaip ožkos, karvės ar vištos, bet ir alpakas, kalakutus, ponius ir mažiausius Europoje veislinius galvijus. Kultūros mėgėjai taip pat ras ką veikti: lauks dvarai, muziejai, kūrybinės pamokos (nuo verpimo iki keramikos), taip pat bus galima pasinerti į senovės lietuvių švenčių ir apeigų pasaulį.

Patarimai lankytojams

A.Vaitkuvienė teigia, kad sodybos dirbo ir karantino metu, todėl yra visiškai prisitaikiusios ir turi patirties priimant svečius: „Siekiant užtikrinti svečių saugumą, veiklos planuojamos taip, kad būtų užtikrintas karantino reikalavimų laikymasis. Sodybose dezinfekavimo priemonės naudojamos nuolat nuo pat karantino pradžios, dezinfekuojami paviršiai, durų rankenos ir kitos vietos, kurias liečia žmonės. Taip pat svečiams reiktų neužmiršti, kad būtina registruotis prieš atvykstant, vykti su šeima, nedidelėmis grupėmis. Neužmiršti būtinųjų apsaugos priemonių, jei reikės – kaukių, taip pat užeinant į sodybą dezinfekuoti rankas“.

Kad pasiruošti smagiam savaitgaliui kaime būtų lengviau ir paprasčiau, LKTA prezidentė kviečia užsukti į tam skirtą interneto svetainę. „Joje galima rasti žemėlapį, visų dalyvių aprašymus ir pasiūlymus akcijos dienomis. Taip pat šioje svetainėje pateikiame visą naujausią informaciją. Rekomenduojame iš anksto susiplanuoti maršrutą – kviečiame ir skatiname aplankyti ne vieną objektą, o kelis. Tačiau būtinai atkreipkite dėmesį, jog visi objektai turi nustatytą lankymo laiką, planuodami turėkite tai omenyje! Taip pat didžioji dalis akcijos dalyvių prašo, kad su jais lankytojai susisiektų iš anksto, kad galėtų planuoti savo srautus, vaišes svečiams, ekskursijas, užsiėmimus ir kitas veiklas,“ – pataria ji.

Pasak A.Vaitkuvienės, akcijos dienomis dalyviai pasiūlys įsigyti vietinės produkcijos, kai kurie iš jų rinks simbolinį mokestį už atvykimą ir įvairias veiklas. Tik šios akcijos dienomis lankytojų lauks įvairios nuolaidos bei konkursai. Reikėtų atkreipti dėmesį, jog ne visur bus galimybė atsiskaityti bankinėmis kortelėmis, todėl rekomenduojama turėti grynųjų pinigų ir nepamiršti geros nuotaikos.

Projektui skirta 34 455,35 Eur dydžio parama, iš kurios Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšos sudaro iki 29 287,05 Eur, t. y. 85 proc. sumos, ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšos sudaro iki 5 168,30 Eur, t. y. 15 proc. paramos sumos.

Atostogos kaime
Atostogos kaime

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius