Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Baltijos jūra ties Palanga pagelto: mokslininkai turi paaiškinimą

Penktadienio rytą pajūriu ties Palanga vaikštinėjęs poilsiautojas išvydo keistą vaizdą – pageltusias Baltijos jūros putas. Mokslininkai turi paaiškinimą, kodėl jūra ėmė ir pagelto.
Pageltusios Baltijos jūros bangos
Pageltusios Baltijos jūros bangos / Skaitytojo nuotr.

„Šiandien apie devintą valandą ryto Palangoje ties Vanagupės gatve Baltijos jūros bangos nusidažė neįprasta geltona spalva. Koks tai reiškinys?“, – klausia nuotraukų atsiuntęs skaitytojas.

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto direktorė, dr. Zita Rasuolė Gasiūnaitė turi paaiškinimą – bangos greičiausiai nusidažė nuo gausaus žiedadulkių kiekio.

„Masiškai žydi viskas, ir ievos, ir pušys, viskas, visi augalai, nuo to spalva gali būti greičiausiai, dabar viską spalvoja žiedadulkės. Aišku, teisingiausia būtų paimti mėginį, iš nuotraukų tokio įvertinimo negalėsime padaryti.

Vyraujantys vėjai buvo rytiniai pastaruoju metu ir ilgą laiką. Rytiniai vėjai nešė viską, kas sausumoje, į jūrą. Dabar vėjai kaip tik pasikeitė, buvo šiaurės vakarų, natūralu, kad srovės visa tai suneša atgal į pakrantę. Žiedadulkės yra organinė medžiaga, o vandenyje esančios bakterijos jas valgo, susidaro putos, toks natūralus procesas, nieko blogo ir baisaus“, – sakė mokslininkė.

Anot jos, greičiausiai tokių vaizdinių galima būtų išvysti ir kitose Lietuvos pajūrio vietose nuo Latvijos iki pat Kaliningrado srities.

„Yra srovės, jos nevienodos palei pakrantes, yra kur labiau susineša, tokios įlankėlės. Dėl srovių ypatumų gali būti sunešami specifinėse vietose. Juk ir gintarus žvejoja ne šiaip sau tose vietose, o dėl to, kad srovės suneša. Tas pats reiškinys“, – sakė moteris.

Anot Z.R.Gasiūnaitės, žiedadulkės pernešamos labai dideliais atstumais, ne kelis šimtus metrų, o kilometrais, jos atkeliauja net iš kitų šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius