-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspedicija „Baidarė upėje“: užburiantys Dubysos slėniai

Paskutinis ekspedicijos „Baidarė upėje“ pasakojimas – apie ekspedicijos „Baidarė upėje“ dalyvių patirtį ir pastebėjimus Dubysos upėje. Nuplaukti paskutiniai 100 kilometrų iš visų šią vasarą baidarėmis įveiktų 426 km.

Dubysa – trečioji „Active Trips“ organizuotos ekspedicijos „Baidarė upėje“ ištyrinėta upė. Baidare praplaukus Minijos ir Jūros upes ekspedicijos dalyviams natūraliai kilo klausimas, ar gali ekspedicija Dubysos upe nustebinti ir būti kitokia, nei prieš tai buvusios? Atsakymų ilgai ieškoti nereikėjo, nes ekspedicija Dubysos upe, pasak entuziastų, nuo pirmųjų yrių buvo kitokia.

„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos „Baidarė upėje“ plaukimas Dubysa
„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos „Baidarė upėje“ plaukimas Dubysa

Plaukimas perkrauta baidare ir nežinomybė dėl nakvynės

Minijos ir Jūros ekspedicijos buvo kruopščiai suplanuotos, o plaukimas Dubysa pasirodė chaotiškas jau nuo pirmųjų žingsnių ir yrių.

„Skirtingai nei praėjusiais kartais, šįkart pirmąją dieną irkluota su visais daiktais, reikalingais dienos eigoje bei vakare įsikuriant stovyklavietę. Smagus atradimas – baidarė, nors ir atrodo ganėtinai maža bei siaura, tačiau yra labai talpi, – pasakojo ekspedicjos dalyvė, rekreacijos ir turizmo vadybos magistrantė Aida Varanauskatė. – Nemalonus atradimas – plaukiant su papildomais 20 kilogramų, kai svoris padidėjęs proporcingai visoje baidarėje, taip pat ir jos priekyje, tampa itin sunku manevruoti.“

„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos „Baidarė upėje“ plaukimas Dubysa
„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos „Baidarė upėje“ plaukimas Dubysa

Merginos teigimu, šis plaukimas reikalavo nemažai pastangų, o baidarė tiesiog nenorėjo klausyti, kažkodėl vis suko į kairę: „Džiaugiamės, kad vandens lygis buvo gerokai pakilęs ir gaudyti srovę buvo lengviau“, – prisiminimais dalijasi ekspedicijos dalyvė.

Dalis kaimo turizmo sodybų orientuojasi į didelius savaitgalio renginius ir pavienių keliautojų nepriima nakvynei, net jei ir neturi užsakymų.

Anot ekspedicijos „Baidarė upėje“ vadovo Edgaro Vaškaičio, tokia situacija susiklostė, nes šios ekspedicijos metu planuota nakvoti ne stovyklavietėse, o kaimo turizmo sodybose.

Tačiau plaukikai susidūrė su netikėta problema - dalis kaimo turizmo sodybų orientuojasi į didelius savaitgalio renginius ir pavienių keliautojų nepriima nakvynei, net jei ir neturi užsakymų. Dėl to teko irkluoti nežinioje, nes išankstinių užsakymų kaimo turizmo sodybos netvirtino ir tikslios nakvynės vietos paaiškėjo tik įpusėjus plaukimui.

Dubysos vaizdai abejingų nepalieka

Natūralu, kad irkluojant perkrauta baidare dalyviai labiau pavargo, tačiau tai kompensavo nuostabūs vaizdai krantuose.

„Dubysa buvo vaizdingiausia iš visų trijų perplauktų upių – kvapą gniaužiantys slėniai, įspūdingos atodangos, kvepiantys spygliuočių miškai. Pati upė buvo nenuobodi, lepino vingiais. Dubysa norėjosi plaukti lėtai, mėgautis paskutine ekspedicija bei gamtos grožiu“, – prisimena A.Varanauskaitė.

Dubysa norėjosi plaukti lėtai, mėgautis paskutine ekspedicija bei gamtos grožiu

Ne veltui ši upė tituluojama kaip viena vaizdingiausių Lietuvoje. Gilūs slėniai, spygluočių miškai, smėlėti nuožulnūs krantai Dubysai suteikia ypatingą žavesį.

„Upę galima įvardinti kaip vidutinio sraunumo, tačiau net plika akimi matyti, kad tai nėra gili upė, todėl plaukti baidarėmis sausresnę vasarą vietomis gali būti sudėtinga“, – pasakoja E.Vaškaitis.

„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos „Baidarė upėje“ plaukimas Dubysa
„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos „Baidarė upėje“ plaukimas Dubysa

Itin perspektyvi upė vandens turizmui

Dubysos upe ekspedicijos dalyviai pradėjo irkluoti ten, kur jau tikėjosi rasti ją pritaikytą vandens turistų reikmėms. Per tris ekspedicijos dienas nuirkluota kiek daugiau nei 100 kilometrų, kurių 65 km driekėsi per Dubysos regioninį parką. Šio parko ribose yra įrengta Dubysos turistinė trasa.

„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos „Baidarė upėje“ plaukimas Dubysa
„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos „Baidarė upėje“ plaukimas Dubysa

„Žvelgiant iš turizmo pusės, Dubysa – perspektyvi upė. Pirmą dieną džiugino smėlėti krantai, kurie tinkami išlipimui į krantą. Gaila, kad stovyklaviečių su poilsio bei atokvėpio vietomis matėme tik kas dešimtą kilometrą. Smagu, kad įrengtos stovyklavietės atitiko nustatytus reikalavimus. Tačiau praplaukus jau 3 upes padarėme savo pastebėjimus – vandens turizmo trasoms reikia vienodo ženklinimo.

Ekspedicijos „Baidarė upėje“ plaukimas Dubysa
Ekspedicijos „Baidarė upėje“ plaukimas Dubysa

Puiku, jog savivaldybės tvarko trasas, stato informacinius stendus, tačiau lyginant juos tarpusavyje iškyla daug klausimų. Gerai, kad Dubysa, skirtingai nei Jūra, turėjo šiokį tokį ženklinimą, tačiau jis nebuvo toks informatyvus kaip Minijos upėje. Pasigedome gyvenviečių pavadinimų, upės kilometražo, atstumų iki kitų stovyklaviečių, nenurodyti aplink esantys lankytini objektai.

Kita opi problema, su kuria susidūrėme tik Dubysos upėje – ryšio nebuvimas. Viso plaukimo metu reikėjo jį „gaudyti“ tiesiogine ta žodžio prasme“, – sutartinai tvirtino ekspedicijos dalyviai.

Plaukimo metu ekspedicijos „Baidarė upėje“ dalyvius gelbėjo popierinis upės vedlys – žemėlapis. Tačiau kalbant apie turistus, kurie būtų pasiruošę mažiau, galimos problemos, kad iškilus pavojui, jie negalėtų susisiekti su artimaisiais ar paslaugų teikėjais, pasinaudoti GPS ar kitomis programėlėmis.

Apibendrinti Dubysą labai nesunku. Tai nuostabaus grožio upė, kuri neskirta plaukti greitai. Tai upė, kuria reikia mėgautis, gėrėtis kiekviena akimirka. Praplaukus Dubysą į ją norisi sugrįžti dar kartą.

„Kai pažvelgus pro langą pamatai karaliaujančią ankstyvą žiemą, sunku patikėti, kad vos prieš du mėnesius lauke buvo šilta, malonu ir jauku. Sunku patikėti, kad baigėsi 2016 metų ekspedicija. Įveiktos trys upės – Minija, Jūra ir Dubysa. Smagu, kad įgyvendinta viskas, kas buvo suplanuota, tačiau apima ilgesys, kad smagiausi darbingos vasaros momentai baigėsi ir teks laukti kitų metų“, – su 15min kelionių rubrikos „Pasaulis kišenėje“ skaitytojais iki pavasario atsisveikina ekspedicijos „Baidarė upėje“ dalyviai, kurie atšilus orams pateiks naudingų patarimų besiruošiantiems plaukimui baidare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius